Η ευρωζώνη μπαίνει στην πορεία χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής
Στελέχη των εθνικών πιστωτικών ιδρυμάτων επικεντρώνονται στη Φρανκφούρτη, όπου το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνεδριάζει την ερχόμενη Πέμπτη για να συζητήσει θέματα νομισματικής πολιτικής.
Σύμφωνα με συναινετικούς αναλυτές, τα επιτόκια στην ευρωζώνη θα παραμείνουν στο σημερινό τους {επίπεδο}, υπό το φως των τελευταίων στοιχείων για την πτώση του πληθωρισμού και την αποδυνάμωση της οικονομικής δραστηριότητας στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης.
ΕΚΤ: Το μεγάλο δίλημμα Λαγκάρντ με τα επιτόκια
Ωστόσο, ο χρόνος θα δείξει αν η επικεφαλής της Eurobank, Κριστίν Λαγκάρντ, θα δώσει κατεύθυνση στις αποφάσεις για το 2024, που πρόκειται να είναι η χρονιά αποκλιμάκωσης του κόστους εξωτερικής χρηματοδότησης.
Μέχρι πρόσφατα, οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι προέβλεπαν ότι τα επιτόκια στην ευρωζώνη θα ξεκινούσαν πτωτική τάση το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους.
Ωστόσο, αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλοί οικονομολόγοι που εκτιμούν ότι η νομισματική πολιτική θα αρχίσει να χαλαρώνει νωρίτερα και οι κινήσεις της ΕΚΤ θα είναι πιο επιθετικές.
Στο πλαίσιο αυτό, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση της κυρίας Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου που θα δώσει την ερχόμενη εβδομάδα.
Επιπτώσεις στην Ελλάδα
Για τις ελληνικές τράπεζες, η προοδευτικότητα των επιτοκίων είναι κρίσιμος παράγοντας στην προοδευτικότητα της οργανικής τους κερδοφορίας.
Όπως δείχνουν οι οικονομικές τους καταστάσεις, επωφελήθηκαν σημαντικά από το καλοκαίρι του 2022 από μια συνολική αύξηση 450 μονάδων βάσης στα επιτόκια παρέμβασης της ΕΚΤ.
Κατά το εννεάμηνο του 2023, τα καθαρά έσοδα από τόκους ήταν 60% σε ετήσια βάση, γεγονός που οδήγησε στο υψηλότερο {επίπεδο} καθαρού εισοδήματος εδώ και πολλά χρόνια.
Το {αποτέλεσμα} αυτό ήταν {αποτέλεσμα} διεύρυνσης του επιτοκιακού περιθωρίου, καθώς αφενός το κοστούς στο μεγαλύτερο μέρος του δανειακού χαρτοφυλακίου προσαρμόστηκε αυτόματα και αφετέρου οι αυξήσεις της κερδοφορίας των προθεσμιακών λογαριασμών μετακινήθηκαν σε χαμηλότερο {επίπεδο}. .
Ωστόσο, η αύξηση του εισοδήματός τους φαίνεται να πλησιάζει στο τέλος της. Με τα επιτόκια αμετάβλητα μέχρι νεωτέρας, η διοίκησή τους αναμένει ότι τα οργανικά έσοδα θα κορυφωθούν το πρώτο τρίμηνο του 2024.
Από αυτό το σημαντικό σημείο και μετά, η πορεία τους θα εξαρτηθεί από την πιστωτική επέκταση, η οποία επιβραδύνθηκε το 2023 γιατί, παρά το γεγονός ότι οι εκταμιεύσεις παρέμειναν σε υψηλό {επίπεδο}, καταγράφηκε αύξηση στις πρόωρες αποπληρωμές.
Τα επιχειρηματικά σχέδια για τα επόμενα τρία χρόνια που αναπτύσσουν οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να αντανακλούν τον αντίκτυπο των περικοπών των ευρωπαϊκών επιτοκίων.
Μείωση εσόδων
Η πτώση του κόστους δανεισμού αναμφίβολα θα μειώσει τα έσοδα από τόκους για υφιστάμενα δάνεια, τα περισσότερα από τα οποία έχουν κυμαινόμενα επιτόκια.
Από την άλλη, η καλύτερη πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στις διεθνείς αγορές και οι ευνοϊκότερες συνθήκες απόκτησης ρευστότητας μετά την επιστροφή της χώρας στο επενδυτικό στάδιο θα τους επιτρέψουν να προσφέρουν πιο ελκυστικά χρηματοοικονομικά εκπαιδευτικά προγράμματα.
Εκτιμάται ότι αυτή η προοδευτικότητα, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη αύξηση των επενδύσεων στην ελληνική οικονομία, θα οδηγήσει σε επιτάχυνση του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης, αναπληρώνοντας τις απώλειες εσόδων από παλαιά δάνεια.
Επιπλέον, η μείωση των επιτοκίων αναμένεται να περιορίσει τη ικανότητα πρόωρης αποπληρωμής των δανείων από φερέγγυους πελάτες που μείωσαν το χρέος τους το 2023 για να μειώσουν το κοστούς εξυπηρέτησης.
Από την άλλη πλευρά, η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θα επιτρέψει στις τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια που προσφέρονται στους πελάτες μέσω λογαριασμών καθορισμένης διάρκειας.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Fitch Ratings για τον εγχώριο τομέα, η λειτουργική κερδοφορία το 2024 θα παραμείνει στο 3% για τα σταθμισμένα στοιχεία ενεργητικού έναντι 3,3% το 9μηνο του 2023.
Επιπλέον, η πτώση των επιτοκίων θα μειώσει τον πιστωτικό κίνδυνο, επιτρέποντας στις τράπεζες να διατηρούν χαμηλά τις προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις.
Συνεδριάσεις της ΕΚΤ το 2024
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι συνεδριάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ που είναι αφιερωμένες σε θέματα νομισματικής πολιτικής θα πραγματοποιηθούν το 2024 στις ακόλουθες ημερομηνίες:
· 25 Ιανουαρίου
· 7 Μαρτίου
· 11 Απριλίου
· 6 Ιουνίου
· 18 Ιουλίου
· 12 Σεπτεμβρίου
· 17 Οκτωβρίου
· 12 Δεκεμβρίου