ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Έτοιμα γεύματα νέας γενιάς στα ράφια

Αυτά είναι τα λεγόμενα φρέσκια συσκευασία που αποφεύγει τη σπατάλη και διευκολύνεται από την ακρίβεια στα τρόφιμα.

Πρόκειται για μια νέα τάση που κυριαρχεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Με τον τζίρο στη χώρα μας να ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ ετησίως, τα έτοιμα και ημιέτοιμα γεύματα αποτελούν μέρος του καταναλωτικού καλαθιού.

Σούπερ μάρκετ: Οι Έλληνες γέμισαν τα καλάθια τους με σνακ, αναψυκτικά και αλκοόλ σε 10 μήνες

Φρέσκα, κατεψυγμένα, κονσερβοποιημένα ακόμα και αποξηραμένα είναι μια επίλυση που θεωρείται από πολλούς ως τρόπος εξοικονόμησης χρημάτων, γιατί αγοράζουν όσο θέλουν να καταναλώσουν, χρειάζονται λιγότερο χρόνο και ενέργεια για να μαγειρέψουν και ταυτόχρονα η τελευταία τάση είναι τα λεγόμενα φρέσκια συσκευασία, η οποία περιέχει όλα τα υλικά που χρειάζονται για τη συνταγή στις απαραίτητες ποσότητες, γεγονός που βοηθά στην αποφυγή σπατάλης πρώτων υλών που συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια.

Επί του παρόντος, κάθε δεύτερος καταναλωτής (49%) βασίζει τον εβδομαδιαίο προγραμματισμό γευμάτων του σε έτοιμα και ημιέτοιμα προϊόντα, έχοντας τη ικανότητα να επιλέξει από μια μεγάλη ομάδα προϊόντων.

Στη οργάνωση της αγοράς των έτοιμων προς κατανάλωση προϊόντων σύμφωνα με τις κύριες ομάδες προϊόντων, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς και την ICAP, η κατηγορία κατεψυγμένων αντιπροσωπεύει περίπου το 47% – 50% του συνόλου, οι κονσέρβες το 25%, τα τρόφιμα ψυγείου 16 %, είτε πρόκειται για έτοιμα είτε για ημιέτοιμα γεύματα με αυξητική τάση , αποξηραμένα προϊόντα (σούπες, ζυμαρικά, χυλοπίτες κ.λπ.) 3% και ζεστά φαγητά 9,6%.

Το γεγονός ότι η πανδημία ανάγκασε τους ανθρώπους να επαναξιολογήσουν τη μαγειρική στο σπίτι άνοιξε το δρόμο για αυτήν την κατηγορία και η ακρίβεια και οι περικοπές στις παραγγελίες σε πακέτο άνοιξαν την όρεξη για τη βιομηχανία τροφίμων να επεκτείνει τη συλλογή και την προσφοράς της από παραδοσιακές ελληνικές συνταγές στην ιταλική και ασιατική κουζίνα. .

Σύμφωνα με έρευνας του ELTRUN, το 27% των Ελλήνων δηλώνει ότι μαγειρεύει περισσότερο στο σπίτι από ό,τι πριν από την πανδημία και την ενεργειακή κρίση, γεγονός που οδηγεί σε έντονη ζήτηση για την κατηγορία ημιέτοιμα γεύματα.

Επενδύσεις

Η κατηγορία των έτοιμων γευμάτων είναι σήμερα ένας δυναμικός κλάδος στον οποίο επενδύουν ολοένα και περισσότερες εταιρείες, ενώ πρόσφατα υπήρξαν και εξαγορές. Η τυποποιημένη βιομηχανία γευμάτων σούπερ μάρκετ χωρίζεται σε τέσσερις κύριες κατηγορίες: κατεψυγμένα, κατεψυγμένα, σε θερμοκρασία δωματίου και αφυδατωμένα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ICAP, εκτιμάται ότι η κατηγορία των κατεψυγμένων έτοιμων γευμάτων αυξήθηκε σχεδόν κατά 8% την τριετία 2019 – 2021 και κατά 1,1% την περίοδο 2021 – 2022. Το μεγαλύτερο μερίδιο πωλήσεων σε αυτή την κατηγορία είναι τα κατεψυγμένα μπουρεκάκια, ακολουθούν κατεψυγμένα έτοιμα γεύματα με βάση το κρέας, το ψάρι και το κοτόπουλο, ενώ άλλα είδη κατεψυγμένων πιάτων έχουν μεγάλο περιθώριο.

Τα έτοιμα φαγητά σε κονσέρβες παρουσίασαν αύξηση 6,3% στις συνολικές πωλήσεις το 2020, οι οποίες παρέμειναν στο 3% το 2021 και η αύξηση αυτή εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί, αν και η εικόνα για τα έτοιμα γεύματα ψυγείου είναι παρόμοια όπου τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκαν νέα ψυγεία στο αγοράστρια, προϊόντα όπως έτοιμες σαλάτες – έτοιμα φαγητά, έτοιμα για μαγείρεμα, φρέσκα κουτιά, που έχουν κερδίσει μεγάλο μέρος της καταναλωτικής κοινωνίας.

Premium έκδοση “NEWS”

Leave a comment