ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Στο επίκεντρο της πιστωτικής επέκτασης βρίσκονται και οι μικρομεσαίες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις

Αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξανε συνεχώς τα επιτόκια, το κοστούς χρήματος έγινε αρκετά υψηλό για τις εταιρείες

Η συζήτηση για την έλλειψη χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων από τις εθνικές τράπεζες έχει ανοίξει εδώ και καιρό και εντείνεται σε μια περίοδο που το κοστούς χρήματος, αλλά και το λειτουργικό κοστούς, έχουν αυξηθεί σημαντικά ως {αποτέλεσμα} των ανατιμήσεων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Οι ελληνικές επιχειρήσεις αναζητούν κεφάλαια για την περαιτέρω ανάπτυξή τους, δίνοντας έμφαση κυρίως στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RSF), ΕΣΠΑ, Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και άλλες μορφές και εργαλεία χρηματοδότησης. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Αρνούνται οι ελληνικές τράπεζες να χρηματοδοτήσουν ελληνικές εταιρείες; Προφανώς, δεν υπάρχει τέτοιο προβληματισμός.

Αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξανε συνεχώς τα επιτόκια, το κοστούς χρήματος έγινε αρκετά υψηλό για τις εταιρείες. Ως εκ τούτου, υγιείς επιχειρήσεις με σχέδιο επιχειρηματικής ανάπτυξης και οικονομικές ανάγκες αντιμετώπισαν το δίλημμα της τραπεζικής χρηματοδότησης, δηλαδή υψηλού επιτοκίου επιχειρηματικού δανεισμού και χρηματοδότησης από άλλες «φθηνές» πηγές. Φυσικά, το δίλημμα δεν είναι επίσης πραγματικό.

Γεγονός είναι ότι είδαμε μείωση της πιστωτικής επέκτασης, διότι, με αυστηρά κριτήρια δανεισμού λόγω της σημαντικής αύξησης των επισφαλών δανείων τα προηγούμενα χρόνια, η οποία έχει πλέον αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό, δεν ήταν εύκολο για τις τράπεζες να συνεχίσουν να δανείζουν τις επιχειρήσεις ενώ οι τόκοι Η άνοδος των επιτοκίων αποθαρρύνει και εκτοπίζει επιχειρηματίες με μεγάλη ρευστότητα από το να λαμβάνουν τραπεζικά δάνεια.

Ωστόσο, σε πρόσφατη έκθεση (Σεπτέμβριος 2023), ο αμερικανικός οίκος Jefferies ανέφερε ότι η πιστωτική επέκταση, η οποία έχει επιβραδυνθεί δραματικά στην ευρωζώνη από την έναρξη του κύκλου αύξησης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αναμένεται να ανακτήσει το χαμένο έδαφος καθώς το κλίμα βελτιώνεται και οι ελληνικές τράπεζες αναμένουν σημαντική ανάκαμψη της δυναμικής των δανείων το επόμενο διάστημα.

Σε αυτό το διαρκώς βελτιούμενο περιβάλλον, η Attica Bank ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και υποστηρίζει έναν από τους πιο δυναμικούς κλάδους της ελληνικής επιχειρηματικότητας και ταυτόχρονα έναν από τους πολυτιμότερους κλάδους της εθνικής οικονομίας, τον τουρισμό.

Καθώς κύριος στόχος της Τράπεζας είναι να έχει μια δυναμική, αποτελεσματική και ολιστική παρουσία στο πλευρό των μικρομεσαίων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, η Attica Bank έχει μια νέα σειρά δανειοδοτικών προγραμμάτων «Attica Hospitality», ειδικά σχεδιασμένα για να ανταποκρίνονται στο βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο Οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές ανάγκες των μικρομεσαίων ξενοδόχων της χώρας της, παρέχει λύσεις και εναλλακτικές λύσεις για τους επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου. Η ομπρέλα επιλογών δανεισμού «Attica Hospitality» χωρίζεται σε τρία επιμέρους χρηματοοικονομικά εργαλεία με καινοτόμες λύσεις όσον αφορά τη ρευστότητα, τις επενδυτικές ανάγκες, καθώς και την υλοποίηση στόχων βιώσιμης ανάπτυξης στις δραστηριότητές της, πληρώντας τις απαιτήσεις των κριτηρίων ESG, με πολύ γρήγορα διαδικασίες έγκρισης δανείου εντός 10-15 ημερών. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυτού του κλάδου, παρά τη δυναμική ανάπτυξη ιδεών του ελληνικού τουριστικού προϊόντος τα τελευταία χρόνια, έχουν βιώσει σχετικά περιορισμένες επιλογές χρηματοδότησης και η Attica Bank έρχεται να βοηθήσει να αντιστραφεί αυτή η εικόνα.

Χάρη στις νέες ευκαιρίες που απέκτησε η Attica Bank μετά την αναβίωσή της, στόχος μας είναι να γίνουμε {αξιόπιστος} {συνεργάτης} της ελληνικής επιχείρησης και σίγουρα άμεσος {συνεργάτης}, υποστηρικτής και αρωγός του σημαντικότερου εξωστρεφούς κλάδου της οικονομίας, του ελληνικού τουρισμού.

Η Μαρία Σταθάκη είναι διευθύντρια των επιχειρηματικών κέντρων της Attica Bank

Leave a comment