Η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει καλύτερες επιδόσεις έναντι της ευρύτερης οικονομίας της ζώνης του ευρώ
Τα επόμενα δύο χρόνια, η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει καλύτερη απόδοση από τη συνολική οικονομία της ευρωζώνης και το δημόσιο χρέος θα μειωθεί, εκτιμά η Capital Economics στην πρόβλεψή της για το 2024, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2024 η ευρωζώνη θα παραμείνει σε ύφεση ή θα είναι κοντά της.
Οικονομικά του κεφαλαίου: Ευνοϊκές οι προοπτικές για το ελληνικό χρέος
Σύμφωνα με την Capital Economics, η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε ελαφρά το τρίτο τρίμηνο του 2023, αλλά το ΑΕΠ εξακολουθεί να είναι 6% πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα. Οι έρευνες για τις επιχειρήσεις παραμένουν πολύ πάνω από τους μακροπρόθεσμους μέσους όρους τους και συνάδουν με την επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη ιδεών το τέταρτο τρίμηνο.
Η κατανάλωση των νοικοκυριών ενισχύθηκε επίσης από την αύξηση της απασχόλησης, η οποία αυξήθηκε κατά 1,7% σε ετήσια βάση το τρίμηνο που έληξε τον Σεπτέμβριο, ωθώντας την ανεργία στο 10%, μια τεράστια βελτίωση από 17% στο τέλος του 2019. Η πρόσφατη μείωση του δείκτη απασχόλησης υποδηλώνει ότι Η αύξηση της απασχόλησης θα επιβραδυνθεί, αλλά όχι αρκετή για να προκαλέσει αύξηση του ποσοστού ανεργίας.
Μεταρρυθμίσεις
Όπως επισημαίνει η Capital Economics, η ανάπτυξη ιδεών υποστηρίχθηκε από διαρθρωτικές βελτιώσεις στην οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της απότομης μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Με τη σειρά του, ο ελληνικός ιδιωτικός τομέας είναι λιγότερο εκτεθειμένος από τους περισσότερους στην Ευρώπη σε αυξανόμενα επιτόκια, επειδή ο λόγος δανείων προς ΑΕΠ είναι σχετικά χαμηλός.
Σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, το χρέος της Ελλάδας είναι πολύ υψηλό. Ωστόσο, η σταθερή οικονομική ανάπτυξη ιδεών, τα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα και το χαμηλό κοστούς τόκων ως {αποτέλεσμα} της προηγούμενης αναδιάρθρωσης του χρέους είχαν ως {αποτέλεσμα} ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ να κινείται πτωτικά. Το έλλειμμα του τομέα των δημόσιων οικονομικών μειώθηκε ελαφρά το 2023, υποστηριζόμενο από την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη ιδεών και τον έλεγχο των δαπανών. Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πληροί αυτόματα τα κριτήρια για τα εκπαιδευτικά προγράμματα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ, τονίζει η Capital Economics.
Σύννεφα για την ευρωζώνη
Σύμφωνα με την Capital Economics, η ευρωζώνη θα παραμείνει σε ή σχεδόν ύφεση το πρώτο εξάμηνο του 2024 καθώς οι επιπτώσεις των υψηλότερων επιτοκίων συνεχίζουν να επηρεάζουν αρνητικά την κατανάλωση και τις επενδύσεις των νοικοκυριών και τη δημοσιονομική σύσφιξη.
Ο διαρθρωτικός πληθωρισμός έχει ήδη υποχωρήσει απότομα και θα πλησιάσει τον στόχο του 2% της ΕΚΤ για το μεγαλύτερο μέρος του 2024. Ενώ η αγοράστρια εργασίας παραμένει ισχυρή, αρχίζει να ηρεμεί και τα επίπεδα των κενών θέσεων μειώνονται από τα πρόσφατα υψηλά. Αυτό θα βοηθήσει στη {διατήρηση} του διαρθρωτικού πληθωρισμού σε καθοδική πορεία.
Τέλος, η Capital Economics εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα ξεκινήσει τον κύκλο χαλάρωσής της γύρω στον Απρίλιο του επόμενου έτους και προβλέπει ότι θα μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων από το σημερινό 4% σε περίπου 2,25% μέχρι το τέλος του 2025.