ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Ελληνικές τράπεζες: οι αρρυθμίες μέσα από τα μάτια της Κομισιόν

Τα επισφαλή δάνεια επανέρχονται στο «στόχο» της Επιτροπής, επειδή υπάρχει κίνδυνος να προκύψουν νέα μετά το τέλος των προγραμμάτων προστασίας

Η Επιτροπή εφιστά την προσοχή της κυβέρνησης και των τραπεζών σε εκπαιδευτικά προγράμματα που έχουν ήδη ξεκινήσει, όπως το πρόγραμμα στήριξης ευάλωτων δανειοληπτών (Bridge) και η ισοδύναμη προστασία που εφαρμόζουν οι τράπεζες για τους συνειδητοποιημένους δανειολήπτες. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά το τέλος αυτών των προγραμμάτων υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος νέων επισφαλών δανείων.

Υψηλότερα ποσοστά επισφαλών δανείων σε μικρότερες τράπεζες

Όπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ, το νέο πρόγραμμα «Ηρακλής» που θα δρομολογηθεί θα έχει στόχο να καθαρίσει τους ισολογισμούς μικρότερων τραπεζών που έχουν μεγαλύτερο ποσοστό κόκκινων δανείων από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Η Επιτροπή αναφέρει μάλιστα ότι η αποτελεσματική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων εξαρτάται από δύο σημαντικούς παράγοντες. Πρώτον, από την αποτελεσματική αναδιάρθρωση των επισφαλών δανείων από τους εξυπηρετητές, αλλά και από την πώληση χαρτοφυλακίων επισφαλών δανείων στη δευτερογενή αγοράστρια, που θα μειώσει και τον κίνδυνο κρατικών εγγυήσεων στο σχέδιο «Ηρακλής».

Επιτροπή προς την Ελλάδα: Προσοχή σε επισφαλή δάνεια και χρέη, πίστωση για το ΑΕΠ

Δεν θα «βρέχει» κέρδη συνέχεια

Σύμφωνα με την έκθεση, οι τράπεζες επωφελήθηκαν από την αύξηση των επιτοκιακών περιθωρίων, η οποία βελτίωσε την κερδοφορία τους, δίνοντάς τους τη ικανότητα να ενισχύσουν τους δείκτες κεφαλαίου τους. Και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες συνέχισαν να αναφέρουν σταθερά κέρδη το πρώτο εξάμηνο του 2023, αλλά η κερδοφορία δεν αναμένεται να παραμείνει υψηλή μεσοπρόθεσμα λόγω της πίεσης από το αυξανόμενο κοστούς χρηματοδότησης, το αυξανόμενο μερίδιο των λογαριασμών σταθερής διάρκειας στο μείγμα καταθέσεων, λόγω και δυνητικά υψηλότερα αποθεματικά στους ισολογισμούς τους. Η κεφαλαιακή θέση των τραπεζών βελτιώθηκε το 2022, αλλά παραμένουν ανησυχίες για την ποιότητα του κεφαλαίου. Τα κέρδη επέτρεψαν την αύξηση των δεικτών κεφαλαίου τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Οι δείκτες αυτοί ήταν 14,4% και 17,4% έναντι 13,6% και 16,2% στο τέλος του 2021.

Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση, απαιτείται περαιτέρω βελτίωση καθώς η κεφαλαιακή θέση των ελληνικών τραπεζών παραμένει από τις χαμηλότερες στην ΕΕ και η ποιότητα των κεφαλαίων παραμένει ανησυχητική.

Ποιοτικά κεφαλαία γράμματα με ερωτηματικά

Ναι, οι τράπεζες έχουν πολύ καλύτερη κεφαλαιακή θέση, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγείρει συναγερμό για την ποιότητα των κεφαλαίων των τραπεζών, επειδή τα κεφάλαιά τους έχουν μεγάλο μερίδιο του αναβαλλόμενου φόρου και ένα σημαντικό μέρος του ενεργητικού των τραπεζών συνδέεται με ελληνικά ομόλογα (9,5 % του συνολικού χαρτοφυλακίου).

Leave a comment