«Μεγάλη νομοθετική μεταρρύθμιση» προαναγγέλλει ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας
Το Υπουργείο Ανάπτυξης επεξεργάζεται μια ρύθμιση που θα βάλει τέλος σε φανταστικές προσφορές και εκπτώσεις, ώστε να μπουν οριστικά στο ράφι οι μειώσεις τιμών, καθώς και να φωτιστεί πώς αποδίδονται οι εκπτώσεις στα σούπερ μάρκετ με τα περίφημα πιστωτικά χαρτονομίσματα. , όπως είπε ο αρμόδιος υπουργός σε συνέντευξή του στο libre.gr .
Χριστουγεννιάτικη αγοράστρια: Χριστουγεννιάτικες αγορές με δύο ταχύτητες και στοίχημα 3,5 δισ. ευρώ
Επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του ot.gr, ο Κώστας Σκρέκας είπε συγκεκριμένα: «Το επόμενο διάστημα θα συνεχίσουμε με μια μεγάλη νομοθετική μεταρρύθμιση που θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες ενημερώνουν τους καταναλωτές για προσφορές». Χαρακτηριστικά εξήγησε ότι «δεν θα γίνουν εκπτώσεις σε προϊόντα που έχουν εκπτωθεί πριν από την έκπτωση και άρα δεν είναι πραγματικές εκπτώσεις. Αυτή η προβληματική και σε μεγάλο βαθμό παραπλανητική παρουσίαση και επικοινωνίας των προσφορών είναι ένα διαχρονικό προβληματισμός που δεσμευόμαστε να αντιμετωπίσουμε».
Οι προσφορές και οι προωθητικές ενέργειες είναι μέρος της λύσης για 6 στους 10 καταναλωτές και, μάλιστα, για έναν στους δύο είναι ο βασικός λόγος επιλογής καταστήματος -σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΕΛΚΑ.
Στην πράξη, ωστόσο, και παρά το γεγονός ότι 1 στα 4 προϊόντα FMCG πωλούνται ως μέρος κάποιου είδους έκπτωσης ή προσφοράς, π.χ. ένα “δώρο 1+1”, ένα εκπτωτικό κουπόνι για μια νέα αγοράστρια, μια επιπλέον έκπτωση στην τιμή κ.λπ., από το 1 έως το 5, που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό πέρυσι, η ακρίβεια είναι ζωντανή και βασιλιάς και οι οργανώσεις καταναλωτών καταδικάζουν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια.
Παράταση του νόμου περί αθέμιτων κερδών
Ωστόσο, προς το παρόν, ενώ η «αύξηση» των τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, η κυβέρνηση συνεχίζει να κυκλώνει γύρω από την ίδια μετρολογία, η οποία δεν έχει αποφέρει αποτελέσματα, γι’ αυτό και ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας διέταξε το Αθέμιτο {Κέρδος} Ο νόμος θα παραταθεί έως τις 30 Ιουνίου, αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο για περαιτέρω παράταση εάν κριθεί σκόπιμο.
Ωστόσο, σε πρόσφατη επίσκεψη σε μεγάλο σούπερ μάρκετ, ο Υπουργός Ανάπτυξης και οι εκπρόσωποι της εταιρείας διαβεβαίωσαν ότι τα προϊόντα που προορίζονται για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και στα ράφια των σούπερ μάρκετ πωλούνται σε μειωμένες τιμές γιατί βρίσκονται στο «Χριστουγεννιάτικο Καλάθι». Η πραγματικότητα είναι αδυσώπητη: ακριβότερα από πέρυσι θα είναι το φετινό τραπέζι των Χριστουγέννων σύμφωνα με εκτιμήσεις (συμπεριλαμβανομένου του ΙΝΚΑ), σύμφωνα με επίσημα στοιχεία για τις αυξήσεις στα είδη που θα βρεθούν στο τραπέζι, που θα επιβαρύνουν τις τσέπες των καταναλωτών.
Υπερασπιζόμενος την πολιτική της κυβέρνησης, ο Κώστας Σκρέκας, αναφερόμενος στην πραγματικότητα των μειώσεων τιμών όταν οι τιμές των προϊόντων μάλιστα διπλασιάστηκαν σε σχέσης με πέρυσι, δήλωσε ότι «η δήλωσή μου αναφερόταν συγκεκριμένα στα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο «Χριστουγεννιάτικο καλάθι». Και πράγματι, τα περισσότερα προϊόντα, όπως κρεατικά, τυρογάλα κ.λπ., έχουν τιμές ανάλογες με τις περσινές ή και χαμηλότερες. Θα αναφέρω ιδιαίτερα το αρνί. Σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ κοστίζει 8,9 ευρώ, ενώ στο παρελθόν ήταν 11,5 ή 12 ευρώ. Το κομμάτι στο «Χριστουγεννιάτικο Καλάθι» είναι στην ίδια τιμή με πέρυσι. Η γαλοπούλα είναι φθηνότερη από πέρυσι, όπως και η τούρτα ρολό και βασιλιάς. Αλλά και άλλα προϊόντα είναι φθηνότερα σε σχέσης με την προηγούμενη περίοδο, και μάλιστα με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, γιατί συμπεριλήφθηκαν στο «Χριστουγεννιάτικο Καλάθι».
Πρόσθεσε επίσης ότι «χάρη σε αυτό τα νοικοκυριά θα έχουν πρόσβαση σε βασικά προϊόντα που χρειάζονται για να γεμίσουν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σε προσιτές τιμές. Φυσικά, η μεγαλύτερη ανησυχία για τα νοικοκυριά είναι η ακρίβεια και η ανάπτυξη ιδεών των προϊόντων, γι’ αυτό συνεχίσαμε την πρωτοβουλία μας “Βιώσιμη μείωση τιμών” για να μειώνουμε συνεχώς τις τιμές των προϊόντων στα ράφια κατά τουλάχιστον 5%. Μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί 1.300 άτομα.
Για τους ελέγχους, ο υπουργός Ανάπτυξης διαβεβαίωσε ότι είναι έντονοι και θα συνεχιστούν όσο διαρκεί η πληθωριστική κρίση.