ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Αντικειμενικές αξίες: Αλλαγές που πραγματοποιούνται στα ακίνητα

Πόσα ψαλίδια άνοιξαν σε εμπορικές τιμές

Οι διακυμάνσεις στον χάρτη των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων προκαλούνται από το ράλι των τιμών στην αγοράστρια ακινήτων.

Δύο χρόνια μετά την πρόλογος των νέων τιμών ζώνης σε όλη τη χώρα, τα στοιχεία από το Μητρώο Μεταβίβασης Ακινήτων δείχνουν ότι το χάσμα μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών αξιών έχει διευρυνθεί σε πολλές περιοχές, με τις μεγαλύτερες διαφορές να παρατηρούνται στο κέντρο της Αθήνας, τα βόρεια και νότια προάστια. Αττικής, Πειραιά και Θεσσαλονίκης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Κολωνάκι, όπου η τιμή ζώνης είναι 4.250 ευρώ ανά τ.μ. Σήμερα γίνονται συναλλαγές για διαμερίσματα της δεκαετίας του 1950 έως και του 1930, με τιμές πώλησης να ξεπερνούν τα 9.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Ακίνητα: Αυτόματος υπολογισμός αντικειμενικών αξιών

Μονοκατοικία στο Place εμβαδού 177,06 m2 πουλήθηκε σχεδόν διπλάσια τιμή σε σχέσης με την τιμή ζώνης. που περιλαμβάνει βοηθητικούς χώρους εμβαδού 72,57 τ.μ. Το συγκεκριμένο ακίνητο αγοράστηκε έναντι 1,5 εκατ. ευρώ ή 8.472 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. όταν η τιμή ζώνης στην περιοχή είναι 4.800 ευρώ.

Στη Βούλα, διαμέρισμα 211 τ.μ. με βοηθητικό εμβαδόν 134 τμ, κατασκευής 2020 (ημιτελές), πωλείται 2.060 εκατ. ευρώ, ήτοι 5.972 ευρώ ανά τ.μ. όταν η τιμή ζώνης σε αυτή την περιοχή είναι 2.800 ευρώ ανά τμ. Στην Κηφισιά, μονοκατοικία του 1936 συνολικής επιφάνειας (συμπεριλαμβανομένων των βοηθητικών χώρων) 277,43 τμ πουλήθηκε προς 2,7 εκατ. ευρώ, δηλαδή 9.732 ευρώ ανά τ.μ. ., ενώ η τιμή ζώνης στην περιοχή είναι 2.450 ευρώ ανά τ.μ.

Αν και οι αντικειμενικές αξίες θεωρούνται ξεπερασμένες λόγω της αύξησης των τιμών της αγοράς, οι οικονομικοί υπάλληλοι αποφάσισαν να τις αφήσουν «παγωμένες» για τουλάχιστον έναν ακόμη χρόνο.

Σύμφωνα με το σχέδιο, αναμένεται νέα προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών το 2025 μαζί με ένα νέο, αυτοματοποιημένο σύστημα μαζικής αποτίμησης ακινήτων. Μέχρι το τέλος του 2024 θα δημιουργηθεί ένα νέο πληροφοριακό σύστημα που θα καταγράφει τις τάσεις στην αγοράστρια ακινήτων, συλλέγοντας στοιχεία για τις αξίες των ακινήτων και δεδομένα για τα χαρακτηριστικά τους και στη βάση τους, οι αντικειμενικές αξίες θα επανεξετάζονται αυτόματα. -προσαρμοσμένο στο {επίπεδο} των εμπορικών τιμών.

Τι θα αλλάξει το 2024

Μέχρι να φτάσουν οι νέες αντικειμενικές αξίες σε εθνικό {επίπεδο}, οι χρηματοοικονομικοί υπάλληλοι θα κλείσουν τα εκκρεμή ζητήματα φόρου ακινήτων το 2024 που σχετίζονται με:

Ζωνικές αναπροσαρμογές τιμών στους δήμους. Το υπουργείο Οικονομικών αναλύει τις αιτήσεις που υπέβαλαν σχεδόν οι μισοί δήμοι της χώρας σχετικά με τον επαναπροσδιορισμό και τη μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Η αρμόδια επιτροπή εξετάζει διαδοχικά τις ενστάσεις που υπέβαλαν περίπου 145 δήμοι της χώρας, εκτιμώντας αν ανταποκρίνονται σε πραγματικά δεδομένα της αγοράς. Ωστόσο, οι εκθέσεις δείχνουν ότι σχεδόν το 60% των ενστάσεων απορρίπτονται επειδή είναι ανεπαρκώς τεκμηριωμένες. Η επιτροπή αναμένεται να ολοκληρώσει την ανάλυσή της για τις ενστάσεις έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Αμέσως μετά, οι ιδιώτες εκτιμητές θα πιάσουν δουλειά και θα αρχίσουν να επαναπροσδιορίζουν τις τιμές των ζωνών σε περιοχές για τις οποίες η επιτροπή διαπιστώνει υπερβολικές αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Το τοπίο με αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των δήμων θα ξεκαθαρίσει το καλοκαίρι, αλλά δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές.

Υπενθυμίζεται ότι περίπου 145 δήμοι, προσκομίζοντας αιτιολογημένη γνώμη, ζήτησαν μείωση αντικειμενικών αξιών ακινήτων, η οποία τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2022. Τον «χορό» των αιτήσεων για μείωση αντικειμενικών αξιών ακινήτων άνοιξε ο δήμος Η Αθήνα, που ζήτησε μείωση των τιμών ζώνης κατά 50%, ακολουθούμενη από δεκάδες δήμους της Αττικής και της υπόλοιπης χώρας. Στην Αττική οι δήμοι Γλυφάδας, Καλλιθέας, Αμαρουσίου, Βριλησσίου, Ζωγράφου, Αγ. Δημητρίου, Παλλήνη, Μοσχάτου-Ταύρου. Στους δήμους της περιφέρειας περιλαμβάνονται: Καλαμάτας, Ρόδου, Κιλκίς, Πύλου, Σάμου, Κέρκυρας, Πατρέων, Πύργου, Ιθάκης, Κομοτηνής κ.λπ.

Αντικειμενικές αξίες σε όλη τη χώρα. Σε πλήρη προοδευτικότητα βρίσκονται οι εργασίες για την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων σε 2.167 περιοχές σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για το υπόλοιπο 1,5% της έκτασης που στερούνταν των απαιτούμενων πολεοδομικών στοιχείων. Στην Αττική το σύστημα τιμολόγησης αντικειμενικής ζώνης θα επεκταθεί σε περιοχές από Βάρκιζα έως Λεγραίν, Αγία Μαρίνα, Χάρακα, Δασκαλείο, περιοχές από Πόρτο Ράφτη, περιοχές σε Σαλαμίνα, Κύθηρα, Αίγινα. Στην υπόλοιπη Ελλάδα, περιοχές σε Αχαΐα (Διακοπτό, Αίγειρα, Πλάτανος, Σελιανίτικα, Ψαθόπυργος), Ηλεία (Κυλλήνη, Αρχαία Ολυμπία), Τρίκαλα (Περτούλι, Ελάτη, Πύλη, Καστράκι), Φλώρινα (Αμύνταιο, Άγιος Παντελεήμονας, Πρέσπες, , Δροσοπηγή , Πισοδέρι, Κρυσταλλοπηγή, Μελίτη).

Ψηφιοποίηση τιμών σε περιοχές εκτός σχεδίου. Ολοκληρώνεται η ψηφιοποίηση ζωνών για όλες τις περιοχές που βρίσκονται εκτός σχεδίου ή ορίων οικιστικών ακινήτων, που αποτελεί τη βάση για τη λειτουργία του αυτόματου συστήματος αντικειμενικών αξιών ακινήτων.

Leave a comment