Οι επενδύσεις είναι κρίσιμες στη νέα εποχή ανάπτυξης
Σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον όπου ισχυρές οικονομίες ωθούνται σε ένα βασικό σενάριο «ήπιας προσγείωσης», οι γεωπολιτικές εντάσεις από τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή έως τον πρόσφατο πόλεμο των Χούτι στην Υεμένη, απειλώντας το 12% της παγκόσμιας θαλάσσιας κυκλοφορίας και του εμπορίου , ο γεωοικονομικός κατακερματισμός και η κλιματική κρίση, που μπορεί να ξαναξυπνήσει την πληθωριστική πίεση και σε ένα έτος που θα διεξαχθούν σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις (εκλογές Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προεδρικές εκλογές σε ΗΠΑ, Ινδία και Ταϊβάν), η ελληνική οικονομία, κατά τη γνώμη του διεθνείς επενδυτές και κορυφαίοι οικονομολόγοι, φαίνεται ότι είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις επερχόμενες προκλήσεις και το 2024.
Θετική δυναμική
Μάλιστα, εάν αποφευχθούν νέοι «μαύροι κύκνοι» σε περιόδους πολυάριθμων κρίσεων στη διεθνή σκηνή, η Ελλάδα, που αναγνωρίζεται από τον Economist ως «χώρα του έτους 2023», φαίνεται ικανή να διατηρήσει θετική δυναμική, ως ισχυρή ανάκαμψη μετά την πανδημία. θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος, με ανάπτυξη ιδεών περίπου 2,5% να ξεπερνά τις περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες, ενισχύοντας τη σύγκλιση του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ στα μέσα επίπεδα στη ζώνη του ευρώ.
Επενδυτικό κενό: Ο «ελέφαντας» στο δωμάτιο της ελληνικής οικονομίας
Οι επενδύσεις αναμένεται να αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, αυξάνοντας στο 15,1% το επόμενο έτος από 7,1% το 2023. Η αξίας των συγχωνεύσεων και εξαγορών (Σ&Α) αυξήθηκε επίσης από 4,1 δισ. ευρώ το 2020 σε 10,4 δισ. ευρώ το 2022. ενώ το πρώτο 10μηνο του 2023 πραγματοποιήθηκαν 77 συναλλαγές με σημαντική αύξηση των διασυνοριακών συναλλαγών και εμπλοκή στρατηγικών παραγόντων.
Η Ελλάδα δεν είναι πλέον -σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς- χώρα στόχος μόνο για μη εξυπηρετούμενα δάνεια (αν και από το 2017 έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 50 διεθνείς πωλήσεις τέτοιων δανείων αξίας περίπου 90 δισ. ευρώ) ή προβληματικές επενδύσεις, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουμε έχουν πραγματοποιηθεί επενδύσεις σε ενέργεια (συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας), υποδομές, ακίνητα, ξενοδοχειακή βιομηχανία, φαρμακευτικά προϊόντα και υγειονομική περίθαλψη, τεχνολογία, fintech, logistics και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.
Το πιο σημαντικό, η Ελλάδα προσελκύει διεθνείς επενδυτές με διαφορετικά προφίλ – ιδιωτικά κεφάλαια, εταιρικές δυνάμεις (όπως Amazon, Google και Microsoft), κρατικά επενδυτικά ταμεία, οικογενειακά γραφεία και επιχειρηματίες από διάφορους τομείς, κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και στρατηγικές.
Συναλλαγές
Αυξημένες επενδύσεις από παρόχους κεφαλαίων χαμηλού κόστους, όπως κρατικά και συνταξιοδοτικά ταμεία, καθώς και επενδυτές υποδομής, σε συνδυασμό με υγιή συνέχιση της αρχικής επένδυσης που έγινε στη χώρα από αναξιοπαθούντες επενδυτές και ακόμη και ιδιωτικούς φορείς, οι οποίοι άρχισαν να αποσύρονται μετά από έναν επενδυτικό κύκλο διάρκειας 5-7 ετών, οδηγεί σε αύξηση του όγκου και του μεγέθους των συναλλαγών.
Μεταρρυθμίσεις
Η επιστροφή της συναλλακτικής δραστηριότητας στις κεφαλαιαγορές το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και μια σειρά επικείμενων συναλλαγών τα επόμενα τρίμηνα ενισχύουν περαιτέρω τις επενδυτικές δυνατότητες της Ελλάδας, εκτίμησε πρόσφατα ο Δημήτρης Αθανασόπουλος, Ιδρυτικός {Συνεργάτης} και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Capital Link στην Capital Link. . επενδυτικό συνέδριο στη Νέα Υόρκη AHIA Ventures Group, η οποία ήταν συντάκτης πολλών συναλλαγών στην ελληνική αγοράστρια. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της ανάπτυξης της Ελλάδας βασίζεται σε επενδύσεις κεφαλαίων, αν και ενώ οι ανησυχίες για την οικονομία της ευρωζώνης εξακολουθούν να υπάρχουν, υπάρχουν λιγότερες επιφυλάξεις για την Ελλάδα επειδή βρίσκεται σε διαφορετικό μέρος του οικονομικού κύκλου, σημείωσε επίσης ο Αναστάσιος Αστυφίδης, Ιδρυτής και Γενικός Διευθυντής της Ambrosia Capital.
Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει εφαρμόσει μια σειρά από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο τη παραγωγή μιας πιο ευέλικτης και διαφοροποιημένης οικονομίας, καθώς και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας για τη διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης, σημείωσε ο Άλεξ Φωτακίδης, εταίρος και επικεφαλής του αμερικανικού ταμείου CVC, το οποίο θα συνεχίσει την εγχώρια λειτουργία του. επενδύσεις.
Ευνοϊκές τάσεις
Για τον μεγάλο επενδυτή John Paulson, πρόεδρο και διαχειριστή χαρτοφυλακίου της Paulson & Co., τον οποίο είπε ως ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος της Πειραιώς έχει δει τις μετοχές της τράπεζας να εκτοξεύονται 120% φέτος, τα οφέλη από την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας υπερβαίνουν κατά πολύ τον τραπεζικό τομέα και έχουν ευρείας βάσης, η ελληνική αγοράστρια ακινήτων έχει επιδόσεις μεταξύ των καλύτερων στον κόσμο και η χώρα έχει επιστρέψει στο καθεστώς Investment Grade.
Οι ευνοϊκές τάσεις θα συνεχιστούν για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια της δεύτερης θητείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά όπως ανέφερε, εάν οι Έλληνες συνεχίσουν να ακολουθούν οικονομική πολιτική υπέρ των επενδύσεων, τότε μπορεί να αναπτυχθεί ευημερία και από αυτή την άποψη δεν μπορούμε παρά να είμαστε την έναρξη ενός μακροπρόθεσμου επενδυτικού κύκλου επωφελούς για τη χώρα.
Πηγή: ΒΗΜΑ έντυπη έκδοση