Γιατί συνεχίζεται η παγκόσμια άνοδος των τιμών των κατοικιών – όπως αποκαλύπτει έρευνας του Knight Frank
Οι καλές στιγμές στην εθνική αγορά κατοικίας συνεχίζονται, με τις τιμές τώρα να είναι λίγο πιο πάνω από το υψηλό όλων των εποχών το 2008, πριν από την οικονομική κρίση.
Νέα διψήφια οικονομική ανάπτυξη ιδεών το τρίτο τρίμηνο του 2023 εκτόξευσε την Ελλάδα στις τρεις πρώτες χώρες με την υψηλότερη ετήσια δυναμική αλλαγής στον κόσμο, αν και οι Έλληνες παρακολουθούν… τη γιορτή από μακριά, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης συνεχίζει να είναι που διαμορφώνεται από τις επενδυτικές κινήσεις των ξένων.
Ακίνητα: Ξένες επενδύσεις 1,64 δισ. ευρώ το 2023
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον παγκόσμιο δείκτη που ανέπτυξε η διεθνής εταιρεία αξιολόγησης και συμβούλων Knight Frank, η ελληνική αγορά οικιστικών ακινήτων το τρίτο τρίμηνο του 2023 κατέχει την 3η θέση μεταξύ 56 χωρών ως προς τη μέση ετήσια αύξηση της ονομαστικής τιμής.
Συγκεκριμένα, η ετήσια δυναμική των τιμών των κατοικιών για ολόκληρη τη χώρα μας ανήλθε σε 11,9% την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2023, με σωρευτική αύξηση από το 2017 κατά 57,5%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας για την Ελλάδα (TtE).
Σύμφωνα με τον δείκτη τιμών κατοικιών που ανέπτυξε η Κεντρική Τράπεζα για ολόκληρη τη χώρα, η υψηλότερη τιμή του δείκτη καταγράφηκε το 2008 (101,7), ακολουθούμενη από μια επίμονη πτωτική τάση για να φτάσει στη χαμηλότερη τιμή το 2017 (59).
Έκτοτε, ο δείκτης τιμών των κατοικιών παρουσίασε σταθερή ανοδική τάση, φθάνοντας στο 92,9 το τρίτο τρίμηνο του 2023, που είναι μόλις 8,65% λιγότερο από το υψηλότερο {επίπεδο} στην ιστορία.
Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, αυτή την περίοδο τη διαφορά στην αγορά κάνουν ξένοι επενδυτές, ενώ οι αγορές από Έλληνες είναι περιορισμένες και γίνονται από ίδια κεφάλαια. Ως εκ τούτου, δεδομένου ότι η αγορά παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από την εισροή ξένων κεφαλαίων, είναι δυνατές διορθώσεις.
Türkiye στην κορυφή
Στην Τουρκία, στο έλεος του υψηλότερου πληθωρισμού, το τρίτο τρίμηνο του 2023 σημειώνεται ετήσια αύξηση των ονομαστικών τιμών κατά 89,2%, χάρη στην οποία διατηρεί το προβάδισμα στην παγκόσμια κατάταξη. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η αγορά κατοικίας της γειτονικής χώρας βρίσκεται στην πρώτη θέση συνεχώς από το πρώτο τρίμηνο του 2020.
Συνολικά, η Νοτιοανατολική Ευρώπη κυριαρχεί στην πρώτη πεντάδα της κατάταξης, με την Κροατία στη δεύτερη θέση (+13,7%), την Ελλάδα, όπως προαναφέρθηκε, στην τρίτη θέση και τη Βόρεια Μακεδονία (+11,0%) στην πέμπτη θέση. Η μόνη «παραφωνία» είναι η Κολομβία, η οποία κατέχει την 4η θέση στον παγκόσμιο δείκτη.
Η Ιαπωνία είναι η χώρα με τις καλύτερες επιδόσεις στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού με ετήσια ανάπτυξη ιδεών 6,3%, ακολουθούμενη από την Ινδία (5,9%).
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 1,3% το τρίτο τρίμηνο, καθώς τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων αυξήθηκαν, οδηγώντας σε προβλήματα προσιτότητας.
Στην τελευταία θέση της κατάταξης βρίσκονται η Σουηδία (-11,1%), η Σλοβακία (-10,1%), η Φινλανδία (-9,6%) και το Χονγκ Κονγκ (-8,7%).
Γιατί συνεχίζεται η παγκόσμια άνοδος των τιμών των κατοικιών
Οι αναλυτές του Knight Frank λένε ότι οι τιμές των κατοικιών σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να αυξάνονται παρά τις προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό μέσω υψηλότερων επιτοκίων.
Η μέση ετήσια αύξηση των τιμών είναι 3,5% και είναι πολύ κοντά στον μέσο όρο της δεκαετίας πριν από την πανδημία 3,7%.
Από τις 56 αγορές που παρακολουθήθηκαν, οι 35 παρουσίασαν ετήσιες αυξήσεις τιμών και οι 21 μειώθηκαν.
Ο ρυθμός αύξησης των τιμών έφτασε το 10,9% το πρώτο τρίμηνο του 2022, αλλά μειώθηκε απότομα στο 2,2% το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Η αύξηση το τελευταίο τρίμηνο υποδηλώνει ενίσχυση της δυναμικής των τιμών σε αρκετές αγορές, όπως η Ιρλανδία, η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ.
Σε αυτές τις αγορές, οι τιμές παρέμειναν παρά το υψηλότερο κοστούς για τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων λόγω έλλειψης διαθέσιμων ακινήτων προς πώληση.
Είναι ενδιαφέρον ότι, παρά την ταχύτερη αύξηση επιτοκίων στην ιστορία, οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν ελαφρώς νωρίτερα φέτος και έκτοτε συνέχισαν να αυξάνονται και επί του παρόντος είναι 3,5% πάνω από το υψηλό τους του 2022.
Ακόμη και μετά την προσαρμογής για τον πληθωρισμό, οι πραγματικές τιμές των κατοικιών είναι μόλις 2% χαμηλότερες από τις κορυφές τους του 2022, παρά τα υψηλότερα επιτόκια.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση Knight Frank, η ανθεκτικότητα των τιμών των κατοικιών μπορεί να αποδοθεί στο περιορισμένο διαθέσιμο απόθεμα, στις αυξημένες αποταμιεύσεις των νοικοκυριών και στην έντονη αύξηση των μισθών.
Ιδιαίτερα σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η αύξηση των μισθών υπερβαίνει τον ρυθμό πληθωρισμού.
Ωστόσο, το κύριο προβληματισμός για τις αγορές που προκύπτει από την ανθεκτικότητα των τιμών των κατοικιών είναι η βραδύτερη αύξηση του όγκου των πωλήσεων.
Σε όλες τις προηγμένες οικονομίες, οι πωλήσεις μειώνονται κατά 15% έως 25% από τις πρόσφατες κορυφές. Η έλλειψη διόρθωσης των τιμών υποδηλώνει ότι αυτή η μείωση της δραστηριότητας αναμένεται να συνεχιστεί, πιθανότατα το 2024 και πιθανώς το 2025.
Οι όγκοι πωλήσεων αναμένεται να αυξηθούν μόνο όταν οι τιμές μειωθούν σημαντικά, τόνισε.
Σύμφωνα με τον Liam Bailey, παγκόσμιο επικεφαλής έρευνας της Knight Frank: «Η ανθεκτικότητα των παγκόσμιων τιμών των κατοικιών είναι εκπληκτική υπό το φως του αυξανόμενου κόστους στεγαστικών δανείων για τους δανειολήπτες, ενώ οι ισχυρές αποταμιεύσεις, η αύξηση των μισθών πάνω από τον πληθωρισμό και η χαμηλή προσφοράς μετοχών προς πώληση υποστηρίζουν την αγορά.” Η χαμηλή ρευστότητα θα παραμείνει μεγάλο προβληματισμός για τις στεγαστικές αγορές το 2024 και ο όγκος των πωλήσεων θα μειωθεί έως και κατά ¼ σε σύγκριση με το τελευταίο μέγιστο. Μόνο η μετάβαση σε χαμηλότερα επιτόκια θα τονώσει τη δραστηριότητα των πωλήσεων».