ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Σόιμπλε: «Μην το λες Grexit, σκέψου το σαν διάλειμμα»

Κατά τη διάρκεια της κρίσης, υποστήριξε ότι το να αφήσουμε την Ελλάδα να καεί θα διευκόλυνε την οικοδόμηση μιας ισχυρότερης Ευρώπης

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ως υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και ηγετική φυσιογνωμία του Eurogroup, ήταν ένα από τα βασικά πρόσωπα στη {διαχείριση} της ελληνικής κρίσης.

Και ποτέ δεν έκρυψε τις αντιδημοφιλείς {απόψεις} του, καθώς και την αρχική αντίθεσή του στα σχέδια βοήθειας.

Ντελόρ και Σόιμπλε: «οραματιστής» και «αρχιτέκτονας της γερμανικής ενοποίησης»

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου θυμάται στο βιβλίο του «End of the Game – The Truth About the Crisis» τις συζητήσεις τους στην πρώτη φάση της συνεργασίας, πριν την απόφασης για την ένταξη της Ελλάδας στον κοινό μηχανισμό ΕΕ-ΔΝΤ: «Ο Σόιμπλε ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός. την ικανότητα της χώρας μας να αλλάζει και ήταν συχνά εξαιρετικά καυστικό στις παρατηρήσεις του. Ωστόσο, φάνηκε να εκτιμά τις προσπάθειες που είχαμε κάνει ως κυβέρνηση, αλλά και τον τρόπο που είχα χειριστεί προσωπικά την κατάσταση. Γι’ αυτό τη συγκεκριμένη μέρα θα μπορούσα να του πω ευθέως: «Βόλφγκανγκ, πρέπει να προετοιμαστούμε για το σχέδιο Β». Η απάντηση ήταν εξίσου απλή: «Γιώργο, δεν υπάρχει σχέδιο Β. Οι αγορές θα ανταποκριθούν θετικά αν δείξεις ότι μπορείς να μειώσεις το έλλειμμα».

Αναφερόταν επίσης συχνά στην επιμονή του σε αυστηρότερους κανόνες ελέγχου του ελλείμματος. Αλλά και το γεγονός ότι επανειλημμένα και επίμονα πρότεινε στους Έλληνες ομολόγους του την προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Timothy Geithner

Ο Timothy Geithner, πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, στο βιβλίο του “Stress Test: Reflections on the Financial Crises” αφηγείται μια συνομιλία μεταξύ των δύο που κατέλαβε το προτεσταντικό του πνεύμα: την Ευρώπη, που πίστευε ακόμα ότι ήταν σοφό να διώξουν τους Έλληνες από την ευρωζώνη. – και μάλιστα επιθυμητή – στρατηγική. Με βάση το ότι θα ήταν ευκολότερο για τη Γερμανία να παράσχει στην ευρωζώνη την στήριξης που χρειάζεται γιατί ο γερμανικός λαός δεν θα βλέπει πλέον τη βοήθεια προς την Ευρώπη ως σωτηρία των Ελλήνων. Την ίδια στιγμή, το Grexit θα ήταν τόσο τραυματικό που θα οδηγούσε την Ευρώπη σε μια ισχυρότερη τραπεζική και δημοσιονομική ένωση. Με άλλα λόγια, το επιχείρηματα ήταν ότι το να αφήσουμε την Ελλάδα να καεί θα διευκόλυνε την οικοδόμηση μιας ισχυρότερης Ευρώπης».

Ευάγγελος Βενιζέλος

Από την άλλη, το τεχνικό μέρος της πρότασης περιέγραψε ο πρώην υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος τον Δεκέμβριο του 2016 στην κοινοβουλευτική επιτροπή για το δημόσιο χρέος: (σ.σ. ο Σόιμπλε) με ρώτησε ευθέως, τουλάχιστον δύο φορές, τουλάχιστον σε πολύ κλειστές συνεδριάσεις, αν είναι καλύτερο για την Ελλάδα να στραφεί στη δραχμή. Εντάξει, θα γίνει μεγάλη ανθρωπιστική κίνηση, μπορούμε να δώσουμε ένα πακέτο βοήθειας και χρήματα (μικρά, περίπου δισεκατομμύρια ευρώ) και ένα «αεροπορικό τροχόσπιτο» που θα λύσει τα προβλήματα νοσοκομείων, σχολείων, παιδικών σταθμών και τροφίμων. Και φυσικά θα λαμβάνετε ένσημα ευρώ από τραπεζικά μηχανήματα ή με άλλα λόγια μη μεταβιβάσιμες δραχμές μέχρι να τυπωθεί το νέο νόμισμα που θα είναι γύρω στα 50 ή 60 ευρώ την εβδομάδα.

Γιάνης Βαρουφάκης

Προφανώς συνέχισε να υποστηρίζει αυτήν την άποψη και το 2015 κατά τις διαπραγματεύσεις με τη νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Στο βιβλίο του «Invincible Losers» ο Γιάνης Βαρουφάκης θυμάται τι του είπε στη δική τους συνάντηση: «Το μνημόνιο ως έχει, χωρίς καμία αλλαγή. Δραχμή δηλαδή. Αν θες ευρώ θα πρέπει να αποδεχτείς το μνημόνιο. Αν δεν θέλετε το ευρώ, αυτό είναι μια διαφορετική συζήτηση. Ο ελληνικός λαός πρέπει να αποφασίσει, γι’ αυτό χάρηκα όταν άκουσα τον πρωθυπουργό σας να μιλά για το δημοψήφισμα. Κάνε το. Και ξέρετε, αν οι Έλληνες κάνουν έξι μήνες να αποφασίσουν, ηρεμήστε, κανένα προβληματισμός, θα σας χρηματοδοτήσουμε πλήρως […] Μην το αποκαλείτε Grexit, σκεφτείτε το ως διάλειμμα».

Ωστόσο, τον Ιούλιο του 2022, σε συνέντευξή του στα «NEWS», ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα είχε πετύχει πολλά. «Έπρεπε να απαιτήσουμε πολλά από την Ελλάδα, αλλά πάνω από όλα η Ελλάδα έπρεπε να απαιτήσει πολλά από τον εαυτό της», είπε αξιολογώντας την κρίση, τονίζοντας ότι έχει ήσυχη τη συνείδησή του γιατί ποτέ δεν ήθελε να βλάψει, παρά μόνο να βοηθήσει.

Premium Έκδοση ΝΕΑ

Leave a comment