ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Υπουργείο Ανάπτυξης: Έρχεται η παραγγελία στις Ενώσεις Καταναλωτών

Στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και της Ένωσης Καταναλωτών – Πόσα έχουν διαγραφεί

Αν και η ακρίβεια είναι μια σημαντική ανησυχία για σχεδόν 9 στους 10 πολίτες, το παράδοξο είναι ότι οι Έλληνες είναι οι λιγότερο ενημερωμένοι για τα δικαιώματα των καταναλωτών, σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Χρειάζεται κατάρτιση των καταναλωτών», λέει η Ο.Τ. Παναγιώτα Καλαποθαράκου, πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Ποιότητας Ζωής-ΕΚΠΟΙΖΩ, ενώ παραδέχεται ότι η χώρα μας στερείται ισχυρού καταναλωτικού – πολιτικού κινήματος, αν και –όπως τονίζει, οι ενώσεις καταναλωτών έχουν επιτύχει σημαντικά άτομα. νίκες σε θέματα που σχετίζονται με υπερχρέωση, τραπεζικά τέλη, επιτόκια, λογαριασμούς ενέργειας, τηλεπικοινωνίες, ηλεκτρονικό εμπόριο κ.λπ.

Παράλληλα, νέο, αναλυτικό έλεγχο στις Ενώσεις Καταναλωτών προχωρά το υπουργείο Ανάπτυξης για να διαπιστωθεί αν πρόκειται απλώς για «σφραγίδες» και να πιστοποιηθούν.

«Την επόμενη φορά η υπηρεσία θα προβεί σε νέο έλεγχο βάσει των νέων διατάξεων του Ν. 5019/2023, ο οποίος θα είναι αναλυτικός. Θα κληθούν επίσης για εξηγήσεις όσοι διαδίδουν ψευδείς φήμες ή ανακρίβειες για τη λειτουργία της αγοράς, λέει ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή του ΟΤ, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος.

Κατά τον προηγούμενο περιοδικό έλεγχο αφαιρέθηκαν από το μητρώο 9 οργανώσεις καταναλωτών γιατί ήταν απλώς «σφραγίδα», λέει.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 22 οργανώσεις καταναλωτών στη χώρα (20 πρωτοβάθμιες και 2 μεσαίες), ωστόσο, όπως παραδέχονται τόσο η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Καταναλωτών όσο και ομάδες οργανώσεων καταναλωτών, πολύ λιγότερες λειτουργούν και δραστηριοποιούνται.

Μητρώο Ενώσεων Καταναλωτών

Να σημειωθεί ότι η Γενική Γραμματεία Εμπορίου τηρεί το Μητρώο Ενώσεων Καταναλωτών (ΜΕΚ), το οποίο αποτελείται από δύο ξεχωριστά υπομητρώα:

α) Μητρώο Νομιμοποιημένων Φορέων για την Επιδίωξη Αντιπροσωπευτικών Δράσεων (MINFAA), στο οποίο εγγράφονται οι ενώσεις καταναλωτών που προσδιορίζονται ως Νομιμοποιημένοι Φορείς για την Επιδίωξη Αντιπροσωπευτικών Δράσεων, σύμφωνα με τους ορισμούς της σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας (2020/1828) και

β) Μητρώο Λοιπών Ενώσεων Καταναλωτών (ΜΙΛΕΚ), όπου είναι εγγεγραμμένες άλλες ενώσεις καταναλωτών που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον Νόμο, ο Σύνδεσμος Καταναλωτών εγγράφηκε στο ΜΕΚ, το οποίο προηγουμένως ήταν εγγεγραμμένο στο Μητρώο του Αρθ. 10 του ν. 2251/1994, που ισχύει έως τις 26 Ιουνίου 2023, διαγράφεται με απόφασης της αρμόδιας αρχής του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και σε {περίπτωση} μη συμμόρφωσης εντός της πενταετίας πριν από την έναρξη ισχύος. της Υπουργικής Απόφασης που υπεγράφη στις αρχές Δεκεμβρίου 2023.

Οι οικονομικοί πόροι των ενώσεων καταναλωτών προέρχονται από εισφορές και εθελοντικές εισφορές μελών τους, κληρονομιές και χρήση των περιουσιακών τους στοιχείων, αλλά και από επιχορηγήσεις ή παραχωρήσεις από το ελληνικό κράτος, ΟΤΑ, ΕΕ, διεθνείς οργανισμούς, δωρεές, χορηγίες κ.λπ.

Ποια είναι τα καθήκοντα;

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις, το πρώτο τρίμηνο κάθε έτους οι ενώσεις καταναλωτών υποβάλλουν στη Γενική Καθοδήγηση Αγοράς και Προστασίας Καταναλωτή της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης:

α) Ετήσιες εκθέσεις για τις δραστηριότητές της κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος, συμπεριλαμβανομένης μιας διοικητικής και οικονομικής έκθεσης,

β) ποινικό μητρώο μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου,

γ) υπεύθυνη δήλωση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου ότι δεν λαμβάνουν καμίας μορφής αμοιβή για τις παρεχόμενες υπηρεσίες και ότι δεν έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα για απιστία, απάτη, πλαστογραφία, υπεξαίρεση, δωροδοκία, παράβαση του νόμου περί Διαμεσολαβητές και ο νόμος για τα ναρκωτικά,

δ) υπεύθυνη δήλωση του νόμιμου εκπροσώπου του σωματείου ότι το σωματείο δεν υπόκειται σε πτωχευτική διαδικασία και δεν έχει κηρυχθεί σε πτώχευση,

ε) ηλεκτρονικά αντίγραφα όλων των βιβλίων (μητρώο μελών, πρακτικά συνεδριάσεων, βιβλία ταμείου και περιουσίας, πρακτικά).

Leave a comment