ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Πληθωρισμός: Κάθε 3 οικονομολόγοι λένε ότι το OT εκτοξεύεται στα ύψη

Διατροφικό «αγκάθι», εξελίξεις στη γεωπολιτική κατάσταση και η πρόβλεψη για την επόμενη μέρα

Ο «Συναγερμός» σήμανε νέα απότομη άνοδο του πληθωρισμού τον Δεκέμβριο στην Ελλάδα, δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύθηκαν σήμερα. Όπως αποδεικνύεται, υπάρχει αναζωπύρωση του φαινομένου ακόμη και πριν «μετρηθούν» οι επιπτώσεις των επιθέσεων των Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα, που προκαλούν επιπλέον προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Σε σχέσης με τα παραπάνω, υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την προοδευτικότητα των γεγονότων, καθώς υπάρχουν φωνές που προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από το όριο του 2% που έχει θέσει φέτος η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με όλες τις συνέπειες και την ανάπτυξη ιδεών του ενδιαφέροντος. ποσοστά.

Πιο πρόσφατα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνανάς, προέβλεψε ότι θα υπάρξει νέα άνοδος του πληθωρισμού (κυρίως λόγω της απόσυρσης των επιδοτήσεων), ακολουθούμενη από νέα πτώση τους επόμενους μήνες.

(*3*)

Πληθωρισμός: παραμένει το μεγαλύτερο αγκάθι το 2024

Εκτιμήσεις 3 οικονομολόγων

Το ΟΤ επικοινώνησε με τρεις οικονομολόγους καθηγητές για να σχολιάσουν τη νέα αύξηση των τιμών και τις προβλέψεις τους για το επόμενο διάστημα.

Μελάς: Οποιαδήποτε διαταραχή γνωστοποιείται άμεσα, ειδικά στην Ελλάδα

Ο καθηγητής πολιτικής οικονομίας Κώστας Μελάς «βλέπει» τον πληθωρισμό πάνω από το όριο που έχει θέσει η ΕΚΤ, ο οποίος τόνισε ότι «παρά την ύπαρξη τάσεων αποκλιμάκωσης, ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει πάνω από τους στόχους της ΕΚΤ τόσο το 2024 όσο και το 2025», προσθέτοντας σημαντικά ότι «Υπάρχει τόση γεωπολιτική αβεβαιότητα που οποιοδήποτε σημαντικό σημείο ανησυχίας μεταβιβάζεται αμέσως στην αλυσίδα εφοδιασμού στον τελικό καταναλωτή, ο οποίος βιώνει αυξήσεις τιμών». Τόνισε ακόμη ότι «σε χώρες όπως η Ελλάδα, όπου ο ανταγωνισμός δεν λειτουργεί και οι έλεγχοι είναι περιορισμένοι, τα φαινόμενα αυτά είναι εντονότερα».

Πετράκης: Αυτή η ανάκαμψη δεν έχει «ζωή».

Την ίδια ώρα, ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ Παναγιώτης Πετράκης αναφέρει ότι σε αυτή την αναγέννηση «φαίνεται να μην υπάρχει ζωή». Σημείωσε ότι υπάρχει «ενίσχυση του ενεργειακού τομέα στην ευρωζώνη», ενώ την ίδια στιγμή «ο αντίκτυπος των τροφίμων μειώνεται». Όπως σημείωσε, «αυτή η ανάκαμψη δεν θα είναι βιώσιμη», προσθέτοντας ωστόσο ότι η εκτίμησή του είναι «πιο κοντά στην κρίση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία απαιτεί πληθωρισμό 2,9% φέτος», που σημαίνει ότι η χώρα θα ξεπεράσει το όριο που θέτει η ΕΚΤ.

Μπαλτάς: Το διατροφικό προβληματισμός παραμένει

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής της Σχολής Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Μπαλτάς, δήλωσε ότι η Ελλάδα βλέπει «ανάπτυξη ιδεών πολύ υψηλότερη από τον μέσο όρο στην ευρωζώνη», επισημαίνοντας ότι είναι ανησυχητικό ότι η επιβάρυνση για τα τρόφιμα και τα καταναλωτικά προϊόντα παραμένει, κάτι που έχει «κοινωνικές επιπτώσεις» επειδή «το προβληματισμός εξακολουθεί να υφίσταται στα καθημερινά είδη». Πρόσθεσε επίσης ότι «περιμένουμε» τι θα γίνει στη συνέχεια, γιατί δεν είναι ξεκάθαρο πώς «θα επηρεάσουν τα γεωπολιτικά ζητήματα», αλλά και για σημαντικά ζητήματα όπως το «διεθνές εμπόριο στην Ερυθρά Θάλασσα».

Τι δείχνουν τα προκαταρκτικά στοιχεία του Δεκεμβρίου;

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αυξήθηκε στο 3,7% τον Δεκέμβριο του 2023, ενώ στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε στο 2,9%, νέα αύξηση.

Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν 2,9% τον Νοέμβριο, 3,8% τον Οκτώβριο και 2,4% τον Σεπτέμβριο, κάτι που σημαίνει ότι δημιουργείται μια νέα αναπτυξιακή ώθηση, η οποία συνεχίζεται και το 2024, που προκαλεί ανησυχία στους πολίτες που «βλέπουν» περαιτέρω αυξήσεις τιμών – ειδικά στα «ράφια» των σούπερ μάρκετ.

Στη ζώνη του ευρώ, ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 2,4% τον Νοέμβριο από 2,9% τον Οκτώβριο, αλλά ανέκαμψε τον Δεκέμβριο.

Ο βασικός πληθωρισμός, εξαιρουμένων των τιμών της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού, συνέχισε την πτωτική του τάση στο 3,4% από 3,6% τον Νοέμβριο.

Ελλάδα

Στην Ελλάδα, το ενεργειακό κοστούς συνέχισε να μειώνεται τον Δεκέμβριο, αν και με βραδύτερο ρυθμό, από -7,2% τον Νοέμβριο σε -4%. Το κοστούς των τροφίμων παραμένει μια σημαντική ανησυχία, με τον δείκτη Τροφίμων, Αλκοόλ και Καπνού να αυξάνεται κατά 7,6%. Σε επιμέρους κλάδους, οι υπηρεσίες παρουσίασαν επίσης επιτάχυνση 3,6% από 2,4%. Τα βιομηχανικά αγαθά επιβραδύνθηκαν στο 2,6% από 3,4%. Ο διαρθρωτικός πληθωρισμός, δηλαδή εξαιρουμένων της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού, επίσης αυξήθηκε, φθάνοντας στο 3,3% από 2,8%.

Leave a comment