Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, η αγοραστική κίνηση είναι ικανοποιητική, αλλά στερείται ισορροπημένης τομεακής κατανομής
Κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, οι καταναλωτές αγόραζαν φθηνότερα τρόφιμα και δώρα, ενώ ρούχα, παπούτσια και είδη σπιτιού ήταν κάτω από το μέσο όρο. Ωστόσο, μετά από μια μακρά περίοδο αλληλεπικαλυπτόμενων κρίσεων (οικονομικές, υγειονομικές, ενεργειακές), το μερίδιο των επιχειρήσεων που πέτυχαν υψηλότερες πωλήσεις φέτος τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά ξεπερνά το περσινό.
Από την άλλη πλευρά, η αβεβαιότητα στο λιανικό εμπόριο παραμένει, με τις κύριες προκλήσεις να αυξάνονται το λειτουργικό κοστούς, ο πληθωρισμός, η {διαχείριση} των περιθωρίων και η φορολογία.
Αυτά τα ευρήματα συνοψίζονται, μεταξύ άλλων, με μια πανευρωπαϊκή μελέτη για την κυκλοφορία εμπορικών καταστημάτων κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου 2023-2024, που διεξάγεται από την in.em.y από την ESEE.
Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της φετινής περιόδου διακοπών, σχεδόν 3 στις 10 επιχειρήσεις (29%) ανέφεραν υψηλότερες πωλήσεις σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ το 41% των επιχειρήσεων διατήρησε τις πωλήσεις τους σε {επίπεδο} περασμένου έτους. Ωστόσο, ένα ποσοστό (30%) των επιχειρήσεων κατέγραψε χαμηλότερες πωλήσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις μισές (48%) από τις εταιρείες που σημείωσαν βελτίωση στις πωλήσεις, η αύξηση αυτή δεν ξεπέρασε το 10%. Αντίθετα, σε εταιρείες που κατέγραψαν μειωμένες πωλήσεις σε σχέσης με πέρυσι, το 55% αυτών εμφανίζει πτώση πωλήσεων έως και 20%.
Επιπρόσθετα, αξίζει να σημειωθεί ότι στην {περίπτωση} των εταιρειών που σημείωσαν αύξηση πωλήσεων, η τελευταία δεν κατανεμήθηκε ομοιόμορφα στα επιμέρους καταστήματα λιανικής. Καλύτερα αποτελέσματα καταγράφηκαν στη βιομηχανία τροφίμων και στο άλλο λιανικό εμπόριο (βιβλία, παιχνίδια, κοσμήματα, αθλητικά, καλλυντικά και ανθοπωλεία), δηλαδή οικονομικές δραστηριότητες που σχετίζονται με το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και τα δώρα. Στο ίδιο πλαίσιο, οι πωλήσεις ένδυσης και υπόδησης ήταν κοντά στο μέσο όρο, με τη χαμηλότερη αύξηση στις πωλήσεις επίπλων σπιτιού.
Παρά την πίεση που ο πληθωρισμός έχει ασκήσει σε συνολικές τιμές και ως εκ τούτου διαθέσιμο εισόδημα κατά το τελευταίο έτος, το 34% των επιχειρήσεων αναφέρουν πολύ υψηλά, πολύ/πολύ υψηλά επίπεδα ικανοποίησης από τις πωλήσεις των διακοπών τους. Σχεδόν 1 στους 4 φαίνεται μετρίως ικανοποιημένος, ενώ το 29% φαίνεται κάπως ή καθόλου ικανοποιημένο. Φυσικά, τα παραπάνω ευρήματα σχετίζονται και με τις μάλλον συγκρατημένες προσδοκίες που έχουν προκύψει μεταξύ των επιχειρηματιών.
Κάθε τρίτη εταιρεία (33%) δείχνει πολύ/πολύ ικανοποιημένη από την κίνηση στα καταστήματα, η οποία οφείλεται και στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες. Φυσικά, υπάρχει επίσης ένα σημαντικό ποσοστό (22%) που δεν ήταν καθόλου ή κάπως ικανοποιημένοι από την κυκλοφορία, η οποία έχει επίσης να κάνει με τη διαδικασία πωλήσεων.
Παραδοσιακά, η καλύτερη περίοδος για ψώνια είναι η περίοδος πριν από τα Χριστούγεννα (52%), η οποία οφείλεται στην πληρωμή των χριστουγεννιάτικων δώρων σε υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου.
Ο αντίκτυπος του πληθωρισμού των τιμών και το αυξημένο λειτουργικό κοστούς έχει οδηγήσει σε σχεδόν 4 σε 10 εταιρείες (38%) να τρέχουν προωθήσεις/εκπτώσεις ακόμη και κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Συγκεκριμένα, το 72% των εταιρειών που έκαναν εκπτώσεις χρησιμοποίησαν ποσοστά που κυμαίνονται από 11% έως 30%.
Αυτό το εύρημα εξηγεί εν μέρει ότι για το ήμισυ (51%), τα φθηνότερα αγαθά κινήθηκαν περισσότερο. Η δεύτερη εξήγηση μπορεί να είναι το γεγονός ότι αυτή η επιλογής υπαγορεύτηκε επίσης από την πληθωριστική πίεση σε συνδυασμό με την ανάγκης ανταλλαγής συμβολικών δώρων.
Συνολικά, η αγοράστρια παρουσιάζει μικτή εικόνα για το 2022 σε σύγκριση με το 2021, με τις θετικές αντιδράσεις να υπερτερούν των αρνητικών.
Οι προκλήσεις και η ρευστότητα της αγοράς κάνουν τους επιχειρηματίες να είναι προσεκτικοί σχετικά με τις προβλέψεις πωλήσεων για τις χειμερινές εκπτώσεις του 2024. Οι μισές εταιρείες εκτιμούν ότι οι πωλήσεις θα είναι μέτριες και κάθε τέταρτη (24%) αναμένει επιδείνωση. (*10*)
Από τη θετική πλευρά, πάνω από το ήμισυ των εταιρειών που έχουν δει δειγματοληψία (53%) έχουν τώρα απομακρυσμένες δυνατότητες πωλήσεων, σηματοδοτώντας ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός προχωράει, ακόμη και εν μέσω αναταράξεων και αβεβαιότητας.
Οι βασικοί παράγοντες που τροφοδοτούν αυτή την αβεβαιότητα είναι, αφενός, πληθωριστική πίεση στα έσοδα και, πάνω απ ‘όλα, αυξημένες δαπάνες προμηθευτών και, αφετέρου, η συμπίεση των περιθωρίων κέρδους, έτσι ώστε οι αναστολές να μην μεταφράζονται αποκλειστικά στην τελική τιμή. Επισημαίνεται ότι στις δύο στις τρεις εταιρείες (64%) το κοστούς των αγαθών αυξήθηκε από 11% σε 30%.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι σημαντικότερες προκλήσεις/προβλήματα για τις επιχειρήσεις το 2023 περιλαμβάνουν, κατά σειρά σπουδαιότητας, αυξημένο λειτουργικό κοστούς, φορολογική {διαχείριση} και επανεξέταση. (*3*)