Στη Βουλή, διατάξεις για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και κύρωση της Συμφωνίας Αιγαίου
Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο με το οποίο ολοκληρώνονται οι θεσμικοί όροι εισαγωγής των μετοχών της Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών Α.Ε. (Ελ. Βενιζέλος) στο Χρηματιστήριο και παράλληλα η συμφωνία με την Aegean για την αγοράστρια δικαιωμάτων απόκτησης του Οι μετοχές της εταιρείας (εντάλματα) επικυρώθηκαν για το ποσό των 85,4 εκατομμυρίων PLN 85,4 εκατ. Ευρώ που έχουν ήδη συλλέξει το κράτος.
Ειδικότερα, το σχέδιο νόμου επικυρώνει τη συμφωνία που υπεγράφη στις 7 Δεκεμβρίου μεταξύ του ελληνικού κράτους και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, η οποία τροποποιεί την αρχική συμφωνία ανάπτυξης αεροδρομίου (1995) στους τομείς που απαιτούνται για την εισαγωγή στο χρηματιστήριο.
Ελευθέριος Βενιζέλος: Έσπασαν μετρητές από επιβατική κίνηση το 2023
Βασικές τροποποιήσεις
Οι κύριες επερχόμενες αλλαγές αφορούν:
– Κατάργηση των περιορισμών στο ποσοστό μετόχων πλην του Ελληνικού Δημοσίου στο μετοχικό μέρος του αεροδρομίου όπως ορίζεται στην αρχική συμφωνία.
-Οι αλλαγές που προκύπτουν από τους κανονισμούς εταιρικής διακυβέρνησης. Στο τρέχον σύστημα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας δεν είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Μετά την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο, ο Διευθύνων Σύμβουλος αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου και διευθύνοντος συμβούλου (CEO) και θα είναι επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.
-Η διαδικασία σύναψης διαφόρων τύπων μακροχρόνιων συμβάσεων από την εταιρεία (μίσθωση, παραχώρηση κ.λπ.), με ημερομηνία λήξης μεταγενέστερη της λήξης της Συμφωνίας Επέκτασης Αεροδρομίου, μετά από έγκριση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Η αλλαγή είναι ότι από εδώ και στο εξής αυτό θα είναι δυνατό μόνο εάν ένας ανεξάρτητος οικονομικός σύμβουλος επιβεβαιώσει ότι οι εν λόγω συμβάσεις εκτελούνται προς όφελος του αεροδρομίου και, από τη φύση τους, δεν μπορούν να είναι μικρότερες.
Να σημειωθεί ότι μέτοχοι της «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.» είναι σήμερα το Superfund με μερίδιο 25%, το TAIPED (30%), η εταιρεία Avi Alliance Gmbh (40% + 60 μετοχές) των μετοχών του καναδικού ασφαλιστικού ταμείου. Η PSP Investments και η οικογένεια D. Kopelouzou (5% – 60 μετοχές).
Η TAIPED θα πουλήσει το 30% των μετοχών της
Το 30% που κατέχει σήμερα το ΤΑΪΠΕΔ θα διατεθεί σε θεσμικούς επενδυτές και στο επενδυτικό κοινό, καθώς και σε υφιστάμενους ιδιώτες μετόχους μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, το Υπερταμείο θα διατηρήσει το μερίδιο του 25%.
Με το ίδιο νομοσχέδιο κυρώνεται και η συμφωνία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με την αεροπορική εταιρεία Aegean, βάσει της οποίας η εταιρεία αγόρασε από το κράτος τα δικαιώματα αγοράς μετοχών που εκδόθηκαν το 2021 στο πλαίσιο του σχεδίου στήριξης της εταιρείας κατά την πανδημία.
Με την {εφαρμογή} της συμφωνίας, το ελληνικό δημόσιο απέκτησε 85,4 εκατ. ευρώ, εκμεταλλευόμενο το υψηλότερο τίμημα που πέτυχαν οι μετοχές της εταιρείας μετά τη χορήγηση της ενίσχυσης. Για να γίνει κατανοητό το όφελος του κράτους, επισημαίνεται ότι:
– Η τιμή της μετοχής της Aegean το 2021, όταν συμφωνήθηκε το σχέδιο στήριξης της εταιρείας, ήταν 5,5 ευρώ.
-Η τιμή που ελήφθη υπόψη για τον υπολογισμό της τιμής που εισέπραξε το Δημόσιο, δηλαδή η μέση τιμή της μετοχής την περίοδο 11 Αυγούστου 2023 – 3 Νοεμβρίου 2023, ήταν 11,43 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο, το ελληνικό κράτος έλαβε πολύ υψηλότερο χρηματικό ποσό από το αναμενόμενο κατά τη στιγμή της συμφωνίας διάσωσης.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά την περίοδο μετά τις αρχές Νοεμβρίου, η τιμή της μετοχής ήταν κατά μέσο όρο σε χαμηλότερα επίπεδα. Επομένως, εάν οι διαδικασίες γίνονταν σήμερα και όχι στις αρχές Νοεμβρίου, το κράτος θα ελάμβανε χαμηλότερο τίμημα 2,8 εκατ. ευρώ.
Φυσικά, οι οικονομίες που αποκτά το κράτος ως {αποτέλεσμα} της μείωσης του δημόσιου χρέους (και της σχετικής μείωσης των τόκων) πρέπει να προσμετρώνται υπέρ του κράτους στο ποσό που εισπράττει η εταιρεία.