Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, το Υπουργείο Υγείας συντόνισε αποτελεσματικά το έργο περισσότερων από 110 νοσοκομείων για την εκπαίδευση προϋπολογισμού στην αρχή του έτους
«Τα νοσοκομεία έχουν τώρα έτοιμο προϋπολογισμό στην αρχή του έτους για να σχεδιάσουν και να βελτιώσουν την οικονομική {διαχείριση}».
Με αυτά τα λόγια, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι το Υπουργείο Υγείας για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες συντόνισε αποτελεσματικά τις δραστηριότητες περισσότερων από 110 νοσοκομείων ώστε να μπορέσουν να καθορίσουν τον προϋπολογισμό τους στην αρχή του έτους. Μάλιστα, οι προϋπολογισμοί των μεγαλύτερων νοσοκομείων ετοιμάστηκαν κατά προτεραιότητα και στάλθηκαν στα μέσα Δεκεμβρίου. Ένα έργο που απαιτεί καλό συντονισμό και μεθοδική οργάνωση, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μάριος Θεμιστοκλέους.
SSY: Διαγνωστικά παθογόνων και κοστούς
Η συνήθης διαδικασία που χρησιμοποιήθηκε στα νοσοκομεία στο παρελθόν – για τουλάχιστον δεκαπέντε χρόνια – ήταν η εξής:
Κάθε χρόνο, η εκπαίδευση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων, με βάση τις εισηγήσεις του Υπουργού Υγείας, έληγε παραδοσιακά έως τις 31 Μαρτίου του επόμενου έτους. Προκειμένου να καταστεί δυνατή η λειτουργία των νοσοκομείων το πρώτο τρίμηνο, ο Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου απέστειλε έγγραφο στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στο οποίο ενημέρωνε ότι το Υπουργείο Υγείας (άρα και τα νοσοκομεία) δεν θα έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν τον προϋπολογισμό την 1η Ιανουαρίου και τους απηύθυναν έκκληση ζητώντας άδεια για το δημόσιο συμφέρον να λειτουργούν νοσοκομεία μέχρι τις 31 Μαρτίου του επόμενου έτους με το 40% του προϋπολογισμού του προηγούμενου έτους, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία δημιουργίας των προϋπολογισμών τους. ολοκληρώθηκε το.
Αυτό ισχύει από τη παραγωγή των Υγειονομικών Περιφερειών, με τα νοσοκομεία να μην ξεκινούν ποτέ τη λειτουργία τους με βάση τον εγκεκριμένο αρχικό προϋπολογισμό για το τρέχον έτος πριν από το πρώτο τρίμηνο.
Αυτή η σημαντική τρίμηνη καθυστέρηση στην έγκριση των αρχικών προϋπολογισμών είχε ως {αποτέλεσμα} τη δυσλειτουργία του συστήματος δημοσιονομικής διαχείρισης, αναφέρει ο Μάριος Θεμιστοκλέους.
Πλέον, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, τα νοσοκομεία μπορούν να εφαρμόσουν τον διαγωνισμό από την αρχή του έτους και να επιτύχουν καλύτερο σχεδιασμό και οικονομίες κλίμακας, όπως καλύτερες τιμές για αναλώσιμα.
Ειδικότερα, όταν τα κονδύλια του προϋπολογισμού του νοσοκομείου είναι διαθέσιμα από την αρχή του έτους, είναι δυνατός ο καλύτερος προγραμματισμός όλων των διαγωνισμών, γεγονός που θα μεταφραστεί σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη χρήση και απορρόφηση κονδυλίων. Εξάλλου, η έγκαιρη προετοιμασία του προϋπολογισμού αποτελεί εργαλείο στα χέρια της Διοίκησης για τον καθορισμό στόχων για την καλύτερη δυνατή χρήση των διαθέσιμων πόρων.
Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η έγκαιρη προετοιμασία των προϋπολογισμών μειώνει την ανάγκης να γίνουν αλλαγές στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Αυτό βοηθά στον καλύτερο συντονισμό των υπηρεσιών και στη μείωση του διοικητικού κόστους. Επιπλέον, προωθεί τον συντονισμό όλων των σχετικών τμημάτων, κλινικών και νοσοκομειακών τμημάτων για την καλύτερη χρήση των διαθέσιμων πόρων.
ΠΗΓΗ: APE-ME