Είμαστε απολύτως αυστηροί και δεν θα διστάσουμε να επιβάλουμε πρόστιμα σε όσους διαπιστωθεί ότι έκαναν κερδοσκοπία αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο, είπε ο υπουργός.
Με μια δέσμη μέτρων που στοχεύουν στην καταπολέμηση του εκβιασμού που προκαλεί «αιμορραγία» στα ελληνικά νοικοκυριά, η κυβέρνηση προσπαθεί να «φρένο» στις συνεχιζόμενες αυξήσεις τιμών που βλέπουν οι καταναλωτές στα ράφια των σούπερ μάρκετ και στους πάγκους των λαϊκών αγορών.
«Το νούμερο ένα προβληματισμός είναι η ακρίβεια».
«Οι κυρώσεις και τα μέτρα που έχουμε λάβει συνέβαλαν ποσοστιαία στην εξοικονόμηση και ανάσχεση του πληθωρισμού», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας σε συνέντευξή του στο MEGA.
«Ασφαλώς αποδεικνύεται ότι η ακρίβεια συνεχίζει να είναι το νούμερο ένα προβληματισμός που επηρεάζει τα ελληνικά νοικοκυριά και γι’ αυτό συνεχίζουμε να εισάγουμε νέα μέτρα για να διορθώσουμε ίσως τις χρόνιες παθολογίες που κυριαρχούν στην ελληνική αγοράστρια και το ελληνικό εμπόριο».
Γιατί η ακρίβεια θα συνεχιστεί με το ελαιόλαδο, τα φρούτα και τα λαχανικά
Κυβερνητικά μέτρα
Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα πακέτο τεσσάρων μέτρων που στοχεύουν βασικές κατηγορίες προϊόντων.
«Έχουμε ανακοινώσει ένα πακέτο τεσσάρων νέων μέτρων που πιστεύουμε ότι θα είναι αρκετά αποτελεσματικά και θα αποκλιμακώσουν τις τιμές για ορισμένες κατηγορίες καταναλωτικών ειδών πρώτης ανάγκης για οικογένειες. Για να το δείξουμε αυτό στον κόσμο, θα ανακοινώσουμε τις τιμές για αυτά τα προϊόντα όπως υπήρχαν πριν από τη θέσπιση των μέτρων και τις τιμές μετά την πρόλογος τους».
Το πρώτο μέτρο αφορά το βρεφικό γάλα
«Υιοθετούμε ένα ρυθμιστικό μέτρο και θέτουμε ανώτατο όριο στο περιθώριο κέρδους των εταιρειών εισαγωγής, παραγωγής και διανομής βρεφικού γάλακτος στην Ελλάδα. Η ακρίβεια του προϊόντος δεν αφορά μόνο το {κέρδος}, αλλά και με αντικειμενικούς παράγοντες όπως το κοστούς παραγωγής και διανομής. Η Ελλάδα είναι νησιωτική, με ορεινό ανάγλυφο και κατακερματισμένη αγοράστρια».
Όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, «η δεύτερη ενέργεια αφορά αδικαιολόγητες αυξήσεις τιμών. Κάναμε ένα βήμα που απαγορεύει σε προμηθευτές και εταιρείες που αλλάζουν τις τιμές των προϊόντων τους να συνεχίσουν τις καταναλωτικές προσφορές στα σούπερ μάρκετ. Από αυτήν την ανακοίνωση, έχουμε δηλώσει ότι δεν έχουμε λάβει νέες προσφορές.»
Οι τιμές του ελαιολάδου εκτοξεύονται
Ταυτόχρονα, κάθε προηγούμενο ρεκόρ καταρρίπτεται από την τιμή του ελαιολάδου, η οποία είναι η υψηλότερη στην ιστορία.
«Οι τιμές του πετρελαίου καθορίζονται βασικά από τις τιμές παραγωγού. Η αγοράστρια αλλάζει την τιμή κάθε μέρα γιατί υπάρχουν έμποροι και εταιρείες που για να καλύψουν τις παραγγελίες τους είναι διατεθειμένοι να αγοράσουν ακόμη πιο ακριβό ελαιόλαδο που είναι σε έλλειψη».
Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, «το ελαιόλαδο είναι πολύ πιο ακριβό σε σχέσης με πριν από ένα και δύο χρόνια γιατί υπάρχει έλλειψή του λόγω της μείωσης της παραγωγής σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές χώρες. Μειωμένη παραγωγή, περιορισμένη προσφοράς, υψηλή ζήτηση σημαίνουν αύξηση των τιμών. Στην Ελλάδα, μπορείτε πλέον να βρείτε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με μόλις 10,75€. Μπορείτε να βρείτε και 15 και 20. Κάθε εταιρεία έχει ένα προϊόν στο οποίο δίνει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τον καταναλωτή να επιλέξει ελληνικά προϊόντα υψηλής ποιότητας και να τα αγοράσει στη χαμηλότερη τιμή. Υπάρχει τεράστια έλλειψη ελαιολάδου αυτή τη στιγμή, οπότε κανείς δεν μπορεί να πει ότι έχουμε πλεόνασμα».
«Ερχόμαστε σήμερα και εξετάζουμε το μεικτό περιθώριο κέρδους αυτών των εταιρειών και το μεικτό περιθώριο κέρδους που είχαν το 2021 πριν ξεκινήσει το προβληματισμός της ακρίβειας, και αν έχουν υψηλότερο {κέρδος}, δηλαδή, εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση για να κάνουν ένα {κέρδος}, θα μπούμε και θα επιβάλουμε κυρώσεις».
Τέλος, ο Κώστας Σκρέκας σημείωσε μεταξύ άλλων: «(Η ακρίβεια) είναι ένα μεγάλο θέμα που τον ανησυχεί. Είμαστε απολύτως αυστηροί και δεν θα διστάσουμε να επιβάλουμε κυρώσεις σε όσους επωφελήθηκαν αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο. (…) Εάν χρειαστεί, θα χρησιμοποιήσουμε άλλα όπλα κατά της ακρίβειας».