ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Ακίνητα: Στην τιμή των 3.000 ευρώ/τ.μ. κόστος κατασκευής [πίνακες]

Οι αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων τα τελευταία δύο χρόνια ήταν σημαντικές

Ο κατασκευαστικός κλάδος βρίσκεται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης και οι τιμές των υλικών αυξάνονται κάθε μήνα.

Ο κατασκευαστικός κλάδος έχει αποτινάξει τον λήθαργο της οικονομικής κρίσης και οι οικοδόμοι «ανεγείρουν» νέα κτίρια κατοικιών με σύγχρονες παραμέτρους, ειδικά στα βόρεια και νότια προάστια.

Ακίνητα: 212.000 σπίτια είναι «εκτός» της αγοράς

Δεν έχει τέλος η ανατίμηση των οικοδομικών υλικών, η μείωση του κόστους κατασκευής νέων κτιρίων, αλλά και των συνολικών τιμών των ακινήτων.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο μέσος δείκτης τιμών δομικών υλικών για το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου 2023 – Δεκεμβρίου 2023 παρουσίασε αύξηση 7,6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη από το 2022 έναντι αύξησης 11% που καταγράφηκε σε σύγκριση με τους αντίστοιχους προηγούμενους δώδεκα μήνες. .

Αυξήσεις τιμών καταγράφηκαν, μεταξύ άλλων, σε: τούβλο (14,3%), γυαλί ασφαλείας (11,6%), πλαστικούς, συνθετικούς και σωλήνες από ίνες τσιμέντου (8,8%), καλοριφέρ (7,6%), μαρμάρινες πλάκες (7,1%), κουφώματα αλουμινίου (6,9%), σωλήνες χαλκού (6,9%), εντοιχιζόμενα ντουλάπια (6,8%), ξύλινα ντουλάπια (6,7%).

Κτηματομεσίτες μιλώντας στο ΟΤ λένε ότι πριν από περίπου τρία χρόνια, όταν οι οικοδόμοι ξεκίνησαν τις διαδικασίες για την έκδοση οικοδομικής άδειας για την ανέγερση της εγκατάστασης, προϋπολογίστηκαν ότι ένα τετραγωνικό μέτρο θα τους κόστιζε περίπου 1.300 ευρώ.

Σήμερα, μετά από μεγάλες αυξήσεις σε όλα τα οικοδομικά υλικά, το κόστος κατασκευής ενός κτιρίου φτάνει τα 2.500 – 3.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Το κόστος ανακαίνισης είναι αντίστοιχα υψηλό, σημειώνοντας εξωπραγματική αύξηση 50-60% ανά τετραγωνικό μέτρο σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Σύμφωνα με την ανάλυση κειμένου του Spitogatos Insights με βάση τον Δείκτη Τιμών Spitogatos (SPI), τα νότια και βόρεια προάστια της Αττικής, καθώς και οι Κυκλάδες, είναι από τις πιο ακριβές περιοχές στην Ελλάδα όσον αφορά τις αγορές κατοικιών το τέταρτο τρίμηνο του 2023. Πιο συγκεκριμένα, το 4ο τρίμηνο του 2023, η μέση ζητούμενη τιμή για τις πωλήσεις διαμερισμάτων αυξήθηκε κατά 11,9% σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2022.

Η πιο ακριβή περιοχή για αγοράστρια κατοικίας είναι ο δήμος Θεσσαλονίκης. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης οι αυξημένες μέσες ζητούμενες τιμές στα Ιόνια Νησιά, όπου η μέση τιμή εκκίνησης των κατοικιών συχνά ξεπερνά τα 2.000 ευρώ/m2.

Η πιο ακριβή περιοχή της Αττικής για αγοράστρια κατοικίας είναι η Βουλιαγμένη στα νότια προάστια, με μέση ζητούμενη τιμή 18,1€/m2. και 6.488 ευρώ/τ.μ. κατάλληλα. Το Κολωνάκι – Λυκαβηττός και η περιοχή Γλυφάδα είναι επίσης από τις πιο ακριβές περιοχές της Αττικής όσον αφορά την αγοράστρια κατοικίας.

Στη Θεσσαλονίκη, οι πιο ακριβές συνοικίες για αγοράστρια κατοικίας είναι η Καλαμαριά (2.765 ευρώ/τ.μ.) και το κέντρο της Θεσσαλονίκης (2.593 ευρώ/τμ).

Ο Πειραιάς και τα προάστια του κατατάσσονται ψηλά στην κατάταξη των περιφερειών της Αττικής που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στις μέσες τιμές εκκίνησης των διαμερισμάτων το τέταρτο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Ειδικότερα, η μέση ζητούμενη τιμή στην Καλλίπολη – Φρεάτιδα (2.692 ευρώ/τ.μ.) αυξήθηκε κατά 36,3%, ενώ οι μέσες ζητούμενες τιμές κατοικιών στη Δραπετσώνα και τον Ταύρο αυξήθηκαν κατά 35,9% και 35,0% αντίστοιχα σε σχέσης με την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Στο Νέο Ψυχικό, η μέση τιμή εκκίνησης για πωλήσεις κατοικιών αυξήθηκε κατά 35,2% (4.146 ευρώ/τ.μ.). Σημαντική αύξηση 33,3% καταγράφηκε και στο Ίλιον (2.000 ευρώ/τ.μ.).

Δοκιμή

Οι Έλληνες δείχνουν απαισιόδοξοι για τις φετινές τιμές των ακινήτων. Όπως δείχνει ειδική μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι Έλληνες πολίτες προετοιμάζονται για περαιτέρω σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων φέτος.

Η έρευνας δείχνει ότι οι πολίτες εκτιμούν ότι οι τιμές των κατοικιών θα αυξηθούν περισσότερο από 8% τους επόμενους 12 μήνες, τέσσερις φορές υψηλότερο από ό,τι στην ευρωζώνη, όπου η μέση αύξηση προβλέπεται να είναι 2,2% ή μόλις λιγότερο από 2. 4% στη σχετική έρευνας της ΕΚΤ τον Νοέμβριο.

Οι προσδοκίες αυτές συνδέονται φυσικά με υψηλές αυξήσεις τιμών στην ελληνική αγοράστρια τα τελευταία χρόνια, παρά τη μεγάλη αύξηση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων, ενώ στη ζώνη του ευρώ σημειώθηκε αισθητή επιβράδυνση και, σε ορισμένες χώρες, μειώσεις τιμών.

Αιτιολογικό

Η μελέτη εξέτασε τα αίτια των «φουσκωμένων» τιμών των κατοικιών στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας το τεράστιο χάσμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

Σύμφωνα με την Τράπεζα Πειραιώς, η αναζήτηση των παραγόντων που οδήγησαν σε αυτή τη σημαντική απόκλιση οδηγεί στο καταλήγοντας ότι οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία τα χρόνια της κρίσης και της ύφεσης έχουν δημιουργήσει σημαντική ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης οικιστικών ακινήτων, η οποία θα δυστυχώς είναι δύσκολο να ξεπεραστεί βραχυπρόθεσμα.