ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Ανεργία – ΓΣΕΒΕΕ: Απογοητευτική είναι η κατάσταση στην απασχόληση των νέων στην Ελλάδα

Ωστόσο, η μελέτη δείχνει ότι τα στοιχεία για τη συνολική απασχόληση και την ανεργία για το εργατικό {δυναμικό} ολόκληρης της χώρας δεν είναι αισιόδοξα. Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην έρευνας της ΓΣΕΒΕΕ, υπάρχει χαρακτηριστική διαφορά μεταξύ σημαντικής μείωσης του ποσοστού ανεργίας και ασήμαντης αύξησης της απασχόλησης, η οποία προκύπτει από μείωση των ποσοστών συμμετοχής τόσο του πληθυσμού όσο και του εργατικού δυναμικούγεγονός που συνέβαλε στη σημαντική μείωση της απασχόλησης.

Απασχόληση και ανεργία στην Ελλάδα

Ο πίνακας δείχνει την προοδευτικότητα των κύριων δεικτών της αγοράς εργασίας (και της δομής της απασχόλησης) τα τελευταία 4 χρόνια.
Η απασχόληση το 2019 αυξήθηκε σε σχέσης με το προηγούμενο έτος, ενώ το 2020 μειώθηκε, για να αυξηθεί ξανά το 2021 και να φτάσει σε {επίπεδο} περίπου 2,6% (100.000 άτομα) υψηλότερα από το 2018. Σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, η αύξηση της απασχόλησης είναι σχετικά μικρή για μια περίοδο τριετίας, αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι η πανδημία επενέβη με τις αρνητικές της επιπτώσεις.
Erevna Gsebbe

Ανεργία των νέων: απογοητευτικά στοιχεία σε πανευρωπαϊκό {επίπεδο}

Η μελέτη δείχνει επίσης μια προβληματική εικόνα της απασχόλησης των νέων και σε πανευρωπαϊκό {επίπεδο}. ΑΥΤΟ αποδοτικότητα αυτήν ελληνική οικονομία και της αγοράς εργασίας στα χρόνια μετά την κρίση αυτό είναι πολύ προβληματικόσημειώνεται και δίνεται ένα παραδείγματα Πορτογαλία, που παρουσιάζει πολύ υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής απασχολούνται και περίπου 25% περισσότερες θέσεις εργασίας από την Ελλάδα, που σημαίνει πολύ χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας σε σύγκριση με την Ελλάδα.

“ΑΥΤΟ σύγκριση αυτήν της απασχόλησης και αυτή ανεργία Με νέοι άνθρωποι Είναι εξίσου απογοητευτικό για τη χώρα μας. Η θέση των νέων στη χώρα μας όσον αφορά την ανεργία είναι ακόμη πολύ χειρότερη από ό Πορτογαλία. Αυτή η παρατηρούμενη υστέρηση σε σύγκριση με μια χώρα που είχε παρόμοιες και ελαφρώς χειρότερες επιδόσεις από τη δική μας στο παρελθόν κάνει την εικόνα για την οικονομία μας ιδιαίτερα απογοητευτική», προειδοποιεί η ΓΣΕΒΕΕ.

Πίνακας απασχόλησης από στοιχεία της Eurostat

Το εντυπωσιακό είναι ότι αν και οι νέοι στην αγοράστρια εργασίας οι περισσότεροι άνεργοι υπάρχει ανάμεσά τους ήδη μακροχρόνια άνεργοι. Τα άτομα που έχουν βρει απασχόληση εμφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστά ακούσιας μερικής απασχόλησης και ακούσιας προσωρινής απασχόλησης σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες. ΑΥΤΟ Ωρα εργασίας αυτό είναι δικό τους πολύ μεγαλύτερο από αυτό μεγαλύτερη ηλικίαπου είναι ήδη πολύ παλιά ΣΕ σε πανευρωπαϊκό {επίπεδο}

Όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββατάς«Η νέα γενιά στην Ελλάδα έχει το υψηλότερο {επίπεδο} εκπαίδευσης σε σύγκριση με όλες τις προηγούμενες γενιές (παρά την έντονη «διαρροή εγκεφάλων») -διαρροή εγκεφάλων- έξω) και ταυτόχρονα έχει υψηλότερο ποσοστό ανεργίας τόσο σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες όσο και σε άλλες χώρες της ΕΕ».

Σύμφωνα με αυτόν, {εφαρμογή} που προκύπτει από συνολική εικόνα είναι το γεγονός ότι νέο εργατικό {δυναμικό} στη χώρα είναι γενικά σε θέση να καλύψει τις περισσότερες από τις ανάγκες της αγοράς εργασίας υψηλής ειδίκευσης, «αλλά δυστυχώς το παραγωγικό και οικονομικό σύστημα της χώρας μας δεν προσφέρει αρκετές θέσεις εργασίας υψηλές δεξιότητες για παραγωγική χρήση και περαιτέρω ανάπτυξη ιδεών των ταλέντων και των γνώσεων των νέων.

Τέλος σχετικά με περιφερειακή-χωρική διάσταση της ελληνικής δομής απασχόλησης, η ΓΣΕΒΕΕ αναφέρει ότι είναι πολύ σημαντικές διάφορα ανάμεσά της Σοφίτα και τις περιοχές της ηπειρωτική χώρα (η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη στα νησιά λόγω τουρισμού).

«Αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό είναι η επιδείνωση των προοπτικών εργασίας που προσφέρονται στους κατοίκους της επαρχίας Δυτική Μακεδονία, ο Δυτική Ελλάδα, ο Ήπειρος και Κεντρική Μακεδονίατονίζει η ΓΣΕΒΕΕ.

Μπορείτε να βρείτε την πλήρη έρευνας εδώ