ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Διερεύνηση: Υποθέσεις φοροδιαφυγής με χρήση σημείων πώλησης και ταμειακών μηχανών

Δικαιώματα και «υπεράσπιση» των καταναλωτών απέναντι στην άρνηση ηλεκτρονικών συναλλαγών

“Λυπούμαστε, αλλά το σημαντικό σημείο πώλησης είναι εκτός λειτουργίας και δεν μπορεί να δεχθεί την κάρτα σας.” “Λυπάμαι, αλλά υπήρχε ένα τεχνικό προβληματισμός και χάθηκε η σύνδεσης στο Διαδίκτυο, το IRIS επίσης δεν λειτουργεί, επομένως πρέπει να πληρώσετε με μετρητά.” «Το κατάστημα δεν δέχεται πληρωμές με κάρτα για συναλλαγές έως 5 ευρώ». “Δεν δεχόμαστε κάρτες για αυτό το προϊόν καθώς δεν έχει {κέρδος}, αγοράστε κάτι άλλο διαφορετικά μετρητά.” “Μόνο μετρητά, διαφορετικά βρείτε άλλον επαγγελματία.”

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις πιο συνηθισμένες δικαιολογίες που χρησιμοποιούν οι μικρές επιχειρήσεις για να αποφύγουν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και τις τραπεζικές προμήθειες. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι συναλλαγές δεν είναι πάντα νόμιμες. Εάν εκδίδονται αποδείξεις αλλά η πληρωμή γίνεται με μετρητά, αν και οι ιδιοκτήτες καταστημάτων πρέπει να έχουν σημαντικό σημείο πώλησης και να δέχονται πληρωμές με κάρτα, οι συναλλαγές με μετρητά είναι νόμιμες.

POS: Η προθεσμία για τη διεπαφή POS λήγει

Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις που όταν πληρώνουν τον λογαριασμό, οι επιχειρηματίες αρχίζουν να διαπραγματεύονται, αφήνοντας τους καταναλωτές με το δίλημμα «πόσο με κάρτα, λιγότερα χωρίς κάρτα» ή, ακόμη χειρότερα, «τόσο με {απόδειξη}, ακόμη φθηνότερα χωρίς μια κάρτα”. {απόδειξη}”. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι καταναλωτές γίνονται “συνένοχοι” στη φοροδιαφυγή επειδή και τα δύο μέρη έχουν ένα κοινό συμφέρον: το {κέρδος}. Ειδικά όταν οι καταναλωτές έχουν δημιουργήσει το απαραίτητο όριο απόδειξης και ο {επαγγελματίας} πρέπει να αποδείξει ένα ελάχιστο εισόδημα.

Τι μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές

Η έρευνας επιβεβαίωσε τη θέση λογιστών και ελεγκτών ότι η φοροδιαφυγή συμβαίνει εκτός ταμειακών μηχανών. Επιβεβαιώθηκε επίσης ότι το μόνο «όπλο» που έχουν οι καταναλωτές στα χέρια τους είναι το παράπονο και η υπερβολική ηρεμία και υπομονή. Οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να αναφέρουν:

– περιπτώσεις απαξίωσης εσόδων από κινητό τηλέφωνο μέσω της εφαρμογής ΑΑΔΕ Appodixi και απόκτησης αμοιβής έως 3.000 ευρώ σε {περίπτωση} που η παράβαση αποδειχθεί μετά από εξακρίβωση

– ανώνυμες ή επώνυμες παραβάσεις φορολογικών και τελωνειακών ρυθμίσεων ή περιπτώσεις διαφθοράς υπαλλήλων της ΑΑΔΕ μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «Καταγγελίες Πολιτών» στην ψηφιακή πύλη www.aade.gr

– προφορικά ή γραπτά, επώνυμα ή ανώνυμα, στο ΣΔΟΕ. Οι καταγγελίες μπορούν να υποβληθούν αυτοπροσώπως στα κεντρικά γραφεία του ΣΔΟΕ, ταχυδρομικά, με e-mail (kataggelies@sdoe.gr) ή τηλεφωνικά στο 1517.

– στην πλατφόρμα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης ή στη γραμμή καταναλωτών 1520. Σε θέματα POS, φοροδιαφυγής κ.λπ. συνήθως παραπέμπονται στο ηλεκτρονικό έντυπο αναφοράς ανώνυμα ή επώνυμα.

Η απάντηση του υπουργείου

Τα «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» επέστησαν την προσοχή στις καταγγελίες πολιτών και ό,τι άλλο εντοπίζει στην έκθεση «ΝΕΩΝ» ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος ανέφερε ότι «πολλά από τα παραδείγματα ή τις ιστορίες καθημερινής τρέλας που περιγράφονται είναι εκτός νομίμου. πλαίσιο και εκτός των ευρωπαϊκών κατευθυντήριων γραμμών που ισχύουν στη χώρα μας. Ως εκ τούτου, οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν το δικαίωμα να διαμαρτύρονται και δεν πρέπει να συμφωνούν με τέτοιες απαγορεύσεις ή όρους που επιβάλλονται από επιχειρηματίες. Γεγονός είναι ότι για ορισμένους φοροφυγάδες, η ικανότητα να κάνουν συναλλαγές χωρίς {απόδειξη} και φόρο είναι σχεδόν δικαίωμα. Δεν αντιμετωπίζουμε έτσι την πραγματικότητα εμείς στο υπουργείο Οικονομικών. Πιστεύουμε ότι είναι καθήκον μας να εξαλείψουμε αυτή την πρακτική και να δείξουμε ότι η μόνη πρακτική που πρέπει να ακολουθηθεί για να παίξουμε τον σωστό κοινωνικό της ρόλο είναι να μην διαιωνίσουμε το εθνικό μας άθλημα της φοροδιαφυγής. Ένα σημαντικό εργαλείο σε αυτόν τον αγώνα είναι ότι όλες οι βιομηχανίες θα μπορούν σύντομα να δέχονται κάρτες μέσω σημείων πώλησης και αυτά τα μηχανήματα θα συνδέονται με ταμειακές μηχανές».

Αυτός είναι ο ίδιος που είπε ότι αν κάποιος, για παραδείγματα, πιει καφέ μαζί του και ο πωλητής δεν κόψει την {απόδειξη}, η εταιρεία μπορεί να τον ευχαριστήσει ευγενικά για το κέρασμα και να φύγει χωρίς να πληρώσει. Φυσικά, αυτό λέει ο νόμος. Έχει προσπαθήσει κανείς να φύγει χωρίς να πληρώσει επειδή δεν πήρε τον λογαριασμό; Πώς μπορεί λοιπόν να αποδείξει ότι δεν έχει κοπεί η {απόδειξη}; Η πραγματικότητα είναι πιο περίπλοκη. Ευτυχώς, όμως, οι παρατυπίες και οι παρανομίες δεν είναι κανόνες, αλλά εξαιρέσεις που μπορούν να εξαλειφθούν μόνο με τη παραγωγή κουλτούρας και μέσω του ανταγωνισμού και της εκλαΐκευσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών και της διευκόλυνσής τους.

Ενδεικτικά παραδείγματα – παράπονα

“Πληρωμή με κάρτα μόνο για αγορές άνω των 5 ευρώ”

Όριο αγοράς. Ένας γονιός αγοράζει ένα cheesecake για ένα παιδί, το κατάστημα χτυπά τον αυτόματο πωλητή και βγάζει την {απόδειξη}. Ο γονέας δείχνει την κάρτα του γιατί δίπλα στο μηχάνημα υπήρχε ένα POS. Στη συνέχεια, ο ταμίας του λέει να κοιτάξει τη στήλη όπου υπήρχε ξεκάθαρα ένα χειρόγραφο σημείωμα που έγραφε: «Πληρωμή με κάρτα μόνο για αγορές άνω των 5 ευρώ». Ο γονιός απάντησε ευγενικά ότι δεν το είχε δει και το κατάστημα δεν είχε δικαίωμα να το κάνει. Μετά σηκώνεται ο ιδιοκτήτης και του λέει τι να κάνουμε, δεν μας αρέσει. Μας το παίρνει η τράπεζα. Θέλεις cheesecake, θα πληρώσεις μετρητά ή να το ακυρώσω; Το μωρό έχει ήδη φάει την πρώτη του μπουκιά. Για να αποφύγει την ένταση, ο γονιός αγοράζει άλλο ένα cheesecake και καφέ, ξεπερνά το όριο αγοράς με κάρτα, πληρώνει και φεύγει.

Λιγότερο χωρίς {απόδειξη}. Ο γιατρός έχει μετατρέψει το υπόγειο του σπιτιού του σε γραφείο και δέχεται ασθενείς. Όταν έρθει η πληρωμή, λέει ότι ως καθηγητής θα ζητούσε 100 ευρώ, αλλά επειδή δεν κόβει τα έσοδα, ζητά 70 ευρώ. Στην {περίπτωση} αυτή ο ασθενής υπέβαλε ανώνυμη καταγγελία στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Σπασμένο σημαντικό σημείο πώλησης. Η {περίπτωση} που το POS έχει χαλάσει ή δεν έχει σήμα είναι πολύ συχνή στα περίπτερα, ειδικά στις αγορές τσιγάρων. Κάποια περίπτερα της περιοχής που μπορεί και να σε γνωρίζουν θα στο πουν ξεκάθαρα. Δεν βγάζω τίποτα από τις πωλήσεις. Αγόρασε και κάτι άλλο πχ βάφλες κλπ ή πήγε σε άλλο περίπτερο. Το ίδιο ισχύει για όλα τα προϊόντα χαμηλού περιθωρίου, όπως εφημερίδες ή εισιτήρια λεωφορείου.

Αν θέλεις νερό, βρες κάποιον άλλο. Ο προγραμματισμένος οικισμός στην Αττική, που δεν έχει ακόμη συνδεθεί με την ΕΥΔΑΠ, εξυπηρετείται με σωληνώσεις. Και ανεπίσημα, κάθε περιοχή έχει τη δική της λεκάνη απορροής και δεν συνηθίζεται η μία να μπαίνει στην περιοχή της άλλης.

Σε έναν τέτοιο οικισμό υπάρχει ένα ζευγάρι ηλικιωμένων, περίπου 80 ετών. Το πλωτό πλοίο δέχεται μόνο μετρητά. Έτσι, οι ηλικιωμένοι παίρνουν το λεωφορείο, παίρνουν μετρητά από ένα ΑΤΜ για να μπορούν να πληρώσουν την επόμενη φορά. Διαφορετικά δεν υπάρχει νερό. Επειδή είτε έχουν μεγαλώσει και η υγεία τους έχει επιδεινωθεί, ζητούν από το παιδί τους να πάρουν χρήματα μαζί τους για να πληρώσουν έναν υδραυλικό, έναν ηλεκτρολόγο ή κάποιον άλλο τεχνίτη αν τους συμβεί κάτι. Ή ακόμα και το λαϊκό. Διαφορετικά, αν τα καταφέρουν, θα πρέπει να βρουν άλλους.

Εργαστήρια με έκπτωση σε μετρητά. Το συνεργείο αυτοκινήτων διαθέτει ταμείο και POS. Ωστόσο, μια υπηρεσία αξίας 280€, με POS και {απόδειξη}, θα κοστίσει επιπλέον ΦΠΑ 24%. Δηλαδή 347,20 ευρώ. Και σε ρωτάει τι θέλεις; 280 ή 347,20 ευρώ; Εάν ο πελάτης έχει ήδη συμπληρώσει το όριο εισπράξεων που σχετίζονται με το εισόδημα, γιατί να επιλέξει {απόδειξη} και 347,20 €; Και ρωτάει: Είσαι κλόουν;

Υπό την πίεση. Αυτή η ιστορία δεν διαφέρει πολύ από τις άλλες, αλλά αξίζει να αναφερθεί γιατί περιλαμβάνει μια δύσκολη κατάσταση στην οποία κάποιος μπορεί να βρεθεί και να μην μπορεί να αναφέρει, να διαπραγματευτεί ή να καλέσει την αστυνομία. Ο γονιός παραγγέλνει ένα ταξί για να πάει το παιδί στον Παίδων σε {περίπτωση} ανάγκης. Εκεί, το ταξί του δίνει το ποσό και προσθέτει κάτι άλλο για τη χρήση της κάρτας. Ο γονιός πλήρωσε και έφυγε για να πάει το παιδί στα επείγοντα. Άλλωστε ήθελε να αποφύγει την ένταση παρουσία του παιδιού. Σε έναν άλλο αγώνα, με διαφορετικό ταξιτζή, ο γονιός αφηγείται αυτή την περιπέτεια. Και τι του λέει ο ταξιτζής; Τι μπορείτε να αποδείξετε αν κάνετε φασαρία, καλέσετε την αστυνομία ή κάνετε καταγγελία; Έδειξε την {απόδειξη} του ταξίμετρου και είπε ότι ο πελάτης αρνήθηκε να πληρώσει.

Πηγή: Premium Έκδοση ΝΕΑ