Σχόλια – Ανάλυση κειμένου
Η πλατφόρμα για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να ανοίξει κατά τη διάρκεια της νύχτας (αν όχι ωριαία) σε περίπου 9 εκατομμύρια φορολογούμενους, αν και οι περισσότεροι φαίνεται να έχουν κλείσει μετά το Πάσχα. Βασικός λόγος είναι η παλαιότερη ενημέρωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων έως τα τέλη Ιουλίου. Εξαίρεση μπορεί να είναι όσοι δικαιούνται επιστροφή φόρου, καθώς αυτός είναι ένας λόγος επιτάχυνσης της διαδικασίας καθώς τα χρήματα καταβάλλονται πλέον σε σύντομο χρονικό διάστημα, εφόσον δεν υπάρχουν άλλες οφειλές προς την εφορία.
Ωστόσο, η φετινή φορολογική δήλωση Ε1 βρίθει από νέους κωδικούς που αφορούν το νέο αντικειμενικό φορολογικό σύστημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον πίνακα του Γ2, που καταγράφει έσοδα από επιχειρηματικές δραστηριότητες. Οι κωδικοί 405-406 είναι οι πρώτοι κωδικοί που θα πρέπει να ελέγξουν 735.000 αυτοαπασχολούμενοι καθώς θα προσπληρωθούν από την ΑΑΔΕ με ελάχιστο υποθετικό καθαρό εισόδημα. Όσοι πιστεύουν ότι το εισόδημα που υπολογίζει η εφορία είναι υψηλότερο από το πραγματικό θα μπορούν να το αμφισβητήσουν υποβάλλοντας αίτηση για έλεγχο ή για αντικειμενικούς λόγους στην πλατφόρμα που θα λανσάρει η ΑΑΔΕ τις δύο πρώτες εβδομάδες του Μαΐου. Θα πρέπει να συμπληρώσουν τους κωδικούς 443-444 στο Ε1 και κατά τη διαδικασία επαλήθευσης που ακολουθεί να γνωστοποιήσουν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία και τα έξοδα διαβίωσης.
Για μισθωτούς και συνταξιούχους δεν υπάρχουν αλλαγές στους κωδικούς δήλωσης. Το νέο είναι ότι για περίπου 900 χιλιάδες μισθωτών και συνταξιούχων με εισόδημα από μία μόνο πηγή, οι δηλώσεις θα είναι προσυμπληρωμένες και η ΑΑΔΕ θα μπορεί να τις υποβάλλει αυτόματα μετά τη λήξη της προθεσμίας εάν οι οφειλέτες δεν το πράξουν.
Αλλαγές στους κωδικούς
Οι νέοι κωδικοί εντύπων Ε1 που πρέπει να προσέχουν οι επαγγελματίες είναι:
1. Κωδικοί 045-046: Ισχύει για άτομα που εξαιρούνται από το ελάχιστο καθαρό εισόδημα ή δικαιούνται αναλογική μείωση του λογιζόμενου εισοδήματος όταν ασκούν μια δραστηριότητα για περιορισμένο χρονικό διάστημα βάσει νόμων ή κανονισμών (π.χ. σχολικές καντίνες). Στον υποπίνακα αυτού του κωδικού, ο φορολογούμενος μπορεί να επιλέξει:
– Εξαίρεση για τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές
– Εξαίρεση για καφετέριες σε πόλεις με λιγότερους από 500 κατοίκους
– Τη λειτουργία μιας επιχείρησης για περιορισμένο χρονικό διάστημα
2. Κωδικοί 047-048: Ισχύει για άτομα που δικαιούνται έκπτωση 50% επί του υποτιθέμενου ελάχιστου εισοδήματος. Στον υποπίνακα αυτών των κωδικών, ο φορολογούμενος μπορεί να επιλέξει έναν ή περισσότερους από τους ακόλουθους χαρακτηρισμούς:
– Έχετε την ιδιότητα του πολύτεκνου γονιού ή του ορφανού παιδιού;
– Είστε γονέας μονογονεϊκής οικογένειας με ανήλικα παιδιά;
– Είστε χειριστής ταξί με ποσοστό ιδιοκτησίας μικρότερο ή ίσο με 25%
– Έχετε τον τόπο της επιχείρησής σας και την κύρια κατοικία σας σε πόλη με λιγότερους από 500 κατοίκους ή σε νησιά με λιγότερους από 3.100 κατοίκους.
Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφασης της ΑΑΔΕ για απαλλαγή ή μείωση του τεκμηρίου 50%, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και στις περιπτώσεις που απαιτείται έλεγχος, η εκκαθάριση συγκεκριμένων δηλώσεων μετά τον έλεγχο θα ολοκληρωθεί τα δικαιολογητικά. με τον υπεύθυνο για την παραλαβή της δήλωσης υπηρεσιών.
3. Κωδικοί 405-406: Σε αυτούς τους κωδικούς, οι επαγγελματίες θα δουν ένα προσυμπληρωμένο ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα. Αφού κάνετε κλικ στον κωδικό, θα εμφανιστεί ένας πίνακας στον οποίο θα εμφανιστούν αναλυτικά οι υπολογισμοί της Φορολογικής Διοίκησης για τον καθορισμό του ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος.
4. Κωδικοί 443-444: Συμπληρώνονται από πρόσωπα που αμφισβητούν το τεκμαρτό εισόδημα και ζητούν έλεγχο για να αποδειχθεί η ακρίβεια των δηλώσεων εισοδήματός τους χαμηλότερη από την αναμενόμενη. Ο φορολογούμενος υποχρεούται, το αργότερο εντός 60 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής φορολογικής δήλωσης, να συμπληρώσει έρευνας στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και να δηλώσει αναλυτικά στοιχεία για το περιουσιακό προφίλ και τις συνθήκες διαβίωσης τόσο του ίδιου όσο και του προστατευόμενου. σύζυγος και παιδιά.
5. Κωδικοί 445-446: Το αφορολόγητο εισόδημα επιχειρήσεων προσυμπληρώνεται από τη Φορολογική Διοίκηση όταν καθορίζεται ένα ελάχιστο καθαρό εισόδημα (π.χ. φορολογούμενοι που έχουν μετακομίσει στην Ελλάδα και πληρώνονται με μπλοκ)
Πληρωμή φόρου
Σε {περίπτωση} πληρωμής φόρου εισοδήματος, η πληρωμή γίνεται σε 8 μηνιαίες δόσεις από το τέλος Ιουλίου έως το τέλος Φεβρουαρίου 2025.
Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη ότι η προθεσμία υποβολής της φετινής φορολογικής δήλωσης θα παραταθεί έως τον Ιούλιο, πιθανότατα θα επιτραπούν δύο δόσεις έως τα τέλη Αυγούστου.
Με βάση τον νέο Κώδικα, από φέτος οι φορολογούμενοι θα μπορούν να λάβουν ελάφρυνση 3% για εφάπαξ εξόφληση του φόρου, ακόμη και αν αυτός καταβληθεί στο τέλος Αυγούστου. Για τα νομικά πρόσωπα, ο φόρος καταβάλλεται σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη καταβάλλεται έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2024 και οι επόμενες την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων πέντε μηνών.