ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Νέο επιχειρηματικό σχέδιο της ΑΑΔΕ



Τρέχοντα ζητήματα

Νέο επιχειρηματικό σχέδιο της ΑΑΔΕ
Ποιες υποθέσεις στοχοποιούνται φέτος – Νέο όπλο για έλεγχο

29 Απριλίου 2024 – 07:40

Φωτογραφία 0 για το νέο επιχειρηματικό σχέδιο της ΑΑΔΕ

Έλεγχους εισοδήματος και περιουσίας για πάνω από 120.000 ΑΦΜ προγραμματίζει η Ανεξάρτητη Εφορία (ΑΑΔΕ) το επόμενο διάστημα. Ο στόχος είναι να συγκεντρώσει έσοδα 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. ευρώ έως το τέλος του έτους κατά της φοροδιαφυγής και της μείωσης του χάσματος φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ.

Το «κυνήγι» της φοροδιαφυγής εντείνεται καθώς ο στόχος της είσπραξης περίπου 65 δισ. ευρώ πρέπει να επιτευχθεί. Η ΑΑΔΕ, εντείνοντας τον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής, εισάγει δύο νέες ομάδες εργασίας:

Κέντρο ειδικών υπηρεσιών φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων και ερευνών. Αυτή η δομημένη οργάνωση θα χρησιμεύσει ως κεντρικός κόμβος συντονισμού, αυξάνοντας τη συνεργασίας και την {αποτελεσματικότητα} μεταξύ εξειδικευμένων δυνάμεων ελέγχου, διασφαλίζοντας στοχευμένη επέμβαση στο πεδίο σε πραγματικό χρόνο.

Μια αποκλειστική μονάδα μαζικής ψηφιακής διασταύρωσης που θα είναι εξοπλισμένη με καινοτόμα εργαλεία όπως ανάλυση κειμένου μεγάλων δεδομένων, συγκριτική {αξιολόγηση}, διαδικτυακές έρευνες και ελέγχους ψηφιακών συστημάτων τιμολόγησης.

Σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο για το 2024, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η ΑΑΔΕ, εκτός από τη διεπαφή POS-Cashier, υλοποιεί φέτος ψηφιακό φορτωτικό, πιλοτική {εφαρμογή} ψηφιακής πελατειακής λίστας, νέα στοιχεία ελέγχου περιουσιακών στοιχείων. σύστημα (BANCAPP), η υποχρέωση myDATA, Controllive, σύστημα αξιοποίησης δεδομένων εισόδου-εξόδου και πληροφοριακό σύστημα κέντρου λήψης σημάτων που θα χρησιμοποιείται από το Εμπορικό Επιμελητήριο. Το σχέδιο προβλέπει επίσης τη παραγωγή του Μητρώου Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων και τη σύνδεσης της βάσης δεδομένων ακινήτων της ΑΑΔΕ με το Κτηματολόγιο.

Στο μέτωπο της διασταύρωσης ξεχωρίζουν οι ακόλουθες δραστηριότητες:

– Έλεγχος συμμόρφωσης του προβλεπόμενου αριθμού μητρώου ακινήτου (ΑΜΑ) βάσει του πρωτοκόλλου συνεργασίας της ΑΑΔΕ με πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης για το 2023.

– Εντοπισμός αδήλωτων εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις φυσικών προσώπων που δεν ασκούν επιχειρηματικές δραστηριότητες σχετικές με καταλύματα, στο πλαίσιο των φορολογικών ετών 2020-2021.

– Ανάπτυξη ιδεών και {εφαρμογή} στατιστικής μεθοδολογίας και αναλυτικών μεθόδων για τον εντοπισμό ύποπτων συναλλαγών

– Δραστηριότητες που σχετίζονται με την παροχή δεδομένων από φορείς του εξωτερικού που παρέχουν υπηρεσίες πληρωμών για σκοπούς συναλλαγών κατοίκων Ελλάδος.

– Σύγκριση των δηλωθέντων ακαθάριστων εσόδων των ξενοδοχείων με στοιχεία εσόδων από τις συναλλαγές τους με την πλατφόρμα Booking για το οικονομικό έτος 2022

– Εντοπισμός μη δηλωθέντων πωλήσεων ακινήτων το 2018

– Χρήση των δεδομένων myDATA για μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ για το 2022.