Ο «κρυφός» πόθος της κυβέρνησης και το παραδείγματα της S&P
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης περιμένει τη νέα {αξιολόγηση} της Fitch για την ελληνική οικονομία. Εκτός από το ενδιαφέρον που προκαλεί από μόνο του, έχει και μια επιπλέον διάσταση: η {αξιολόγηση} πρόκειται να ανακοινωθεί στις 31 Μαΐου, δηλαδή σχεδόν μια εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν στις 9 Ιουνίου.
Επομένως, οποιαδήποτε κίνηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση.
Η «κρυφή» επιθυμία της κυβέρνησης είναι τουλάχιστον να αναβαθμίσει το outlook σε θετικό από σταθερό και να διατηρήσει τη βαθμολογία της χώρας στο BBB-. Ωστόσο, το γεγονός ότι προηγείται των ευρωεκλογών κατά πολλές ημέρες μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή της ημερομηνίας δημοσίευσης, καθώς η ημερομηνία της 31ης Μαΐου δεν είναι δεσμευτική, όπως συμβαίνει σε κάθε ανάλογη {περίπτωση}.
Πώς θα επανέλθει η ελληνική οικονομία στα ευρωπαϊκά πρότυπα;
Το δεύτερο ζήτημα είναι αν τελικά ο οίκος θα αποφασίσει, παρά την προεκλογική περίοδο, να ακολουθήσει το παραδείγματα της S&P και να κάνει άλλη μια (έστω μικρή) άνοδο, ανεβάζοντας τις προοπτικές σε θετικές, κάτι που αναμένεται από μέρος της αγοράς.
Παραδείγματα στο S&P
Θυμόμαστε επίσης το παραδείγματα του πρακτορείου Standard & Poor’s, που διατήρησε την {αξιολόγηση} της χώρας σε {επίπεδο} BBB-. Πρόκειται για «κατώφλι» στο επενδυτικό φάσμα, αλλά αλλαγή προοπτικής από σταθερή σε θετική.
Με αυτόν τον τρόπο, το επιμελητήριο αναγνώρισε τη δημοσιονομική σταθερότητα και ζήτησε τη συνέχισή της, προωθώντας παράλληλα συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, στέλνοντας μήνυμα ότι είναι καιρός να αντιμετωπιστούν οι χρόνιες παθολογίες της ελληνικής οικονομίας.
Η συγκεκριμένη κίνηση ήταν ένα πλήγμα για την κυβέρνηση του Βορρά, καθώς η ατμόσφαιρα που επικρατούσε τότε έθεσε τις βάσεις για εκσυγχρονισμό που δεν έγινε ποτέ.
Κρίση
Η Fitch Ratings θα ακολουθήσει το παραδείγματα του S&P και θα αναβαθμίσει επίσης την προοπτική της Ελλάδας σε θετική από σταθερή κατά την αξιολόγησή της στις 31 Μαΐου, διατηρώντας την {αξιολόγηση} της χώρας στο “BBB-” (η χαμηλότερη επενδυτική βαθμίδα).
Αυτή είναι η κρίση της γαλλικής τράπεζας Société Générale, η οποία πιστεύει ότι οι ελληνικές οικονομίες παραμένουν σε ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη και εκτιμά ότι η Ελλάδα και η Ιρλανδία θα είναι οι μόνες χώρες που θα δουν θετικές κινήσεις από το εσωτερικό φέτος.
Γενικότερα, η Société Générale αναμένει ότι οι οίκοι, συμπεριλαμβανομένης της Fitch Ratings, θα διατηρήσουν στάση αναμονής για τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης το 2024, με εξαίρεση τη Γαλλία, η οποία, αν και «σώθηκε» από τον Moody’s τον Απρίλιο, θα αντιμετωπίσει την ετυμηγορία αυτόν τον μήνα η S&P, η οποία μάλλον δεν θα διστάσει να την περικόψει λόγω της επιδείνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων.
Τουρισμός και δημόσιο χρέος
Όσον αφορά τις εκτιμήσεις, αξίζει να σημειωθεί πρόσφατη κρίση της Fitch Solutions, η οποία «βλέπει» νέα ανάπτυξη ιδεών στον ελληνικό τουρισμό φέτος, ενώ εκτιμά ότι σχεδόν 40 εκατομμύρια τουρίστες θα επισκέπτονται την Ελλάδα ετησίως έως το 2028, επωφελούμενοι από το άνοιγμα σε μεγάλες αγορές όπως π. όπως η Κίνα και η Ινδία, αλλά οι αναλυτές επισημαίνουν τις απειλές που προκύπτουν από τον υπερβολικό τουρισμό και την υποδοχή τόσο μεγάλου αριθμού τουριστών.
Παράλληλα, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η κυβέρνηση αναθεώρησε την πρόβλεψή της για τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης στο 2,5% (από 2,9% προηγουμένως), αναμένοντας ότι θα αφορά κυρίως τον τουρισμό και την ταχεία απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων. Στα θετικά στοιχεία στα οποία επέστησαν την προσοχή τα επιμελητήρια στις αξιολογήσεις τους περιλαμβάνεται η ατέλειωτος βελτίωση του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ. Αν και είναι πολύ υψηλό σε απόλυτες τιμές, οι εκτιμήσεις δείχνουν πτωτική τάση τα επόμενα χρόνια.