«όπλα» και στόχοι της ΑΑΔΕ – Το πολυεπίπεδο σχέδιο βασίζεται σε νέες τεχνολογίες, τεχνητή νοημοσύνη και καθολική σύνδεσης ταμειακών μηχανών με POS
Πάνω από όλα, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με όλα τα μέσα και τα όπλα. Αυτή είναι η κεντρική εντολή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Εφορίας προς όλες τις κρατικές φορολογικές υπηρεσίες να αυξήσουν τα έσοδα του προϋπολογισμού και, μακροπρόθεσμα, να αλλάξουν υποθέσεις, αλλά και οι ίδιοι οι φορολογικοί συντελεστές να επιβαρύνουν τους εργαζόμενους. , συνταξιούχους, ειδικούς και αγρότες.
Το πολυεπίπεδο σχέδιο της ΑΑΔΕ βασίζεται σε νέες τεχνολογίες, τεχνητή νοημοσύνη, καθολική σύνδεσης ταμειακών μηχανών και ηλεκτρονικών συσκευών πληρωμής POS, αλλά και στη διασταύρωση δηλωθέντων εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων για τον εντοπισμό περιπτώσεων φοροδιαφυγής.
Πώς χάνουμε τέσσερις ΕΝΦΙΑ ετησίως
Ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Εφορίας εκτιμά το ύψος της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα σε 8 με 10 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ τα λεγόμενα. Το «κενό ΦΠΑ» δείχνει μια μικρή απόκλιση, δηλαδή τι πρέπει να εισπράξει το κράτος και ποια ποσά τελικά πηγαίνουν στα κρατικά ταμεία.
Οφέλη και στόχοι
Εάν το Υπουργείο Οικονομικών καταφέρει να «πιάσει» τουλάχιστον ένα μέρος της παραπάνω φοροδιαφυγής, τότε υποτίθεται ότι θα υπάρξουν περισσότερες ευκαιρίες για φοροελαφρύνσεις και στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων και θα είναι πιο εύκολο να πιαστούν χάρη στη νέα σταθερότητα. και κανόνες ανάπτυξης που θα εφαρμοστούν σύντομα. Εάν συμβεί αυτό, ούτε η ελληνική οικονομία θα έχει προβληματισμός ούτε θα ζητηθεί από τους πολίτες να βάλουν ξανά βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Το ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν θέλει να «καταρρεύσει» ούτε με ένα ευρώ, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι μετά από λίγα χρόνια βγάζει ανακοίνωση για σύστημα ελέγχου με ηλεκτρονικές διελεύσεις για ανασφάλιστα οχήματα, για όσα δεν έχουν περάσει το ΚΤΕΟ και για όσους δεν έχουν πληρωθεί τέλη κυκλοφορίας. Όπως συνήθως αναφέρει στο «Βήμα της Κυριακής» ο εκπρόσωπος της Καραγεώργη Σερβίας, «γιατί να θεωρείται κάποιος φοροφυγάς που εισπράττει ΦΠΑ και δεν τον πληρώνει στο κράτος και όχι αυτός που δεν πληρώνει τέλη κυκλοφορίας ή δεν ασφαλίζει. τα οχήματά του αυτοκίνητο και συνεχίζει να κυκλοφορεί ανεμπόδιστα, στερώντας το κράτος από έσοδα και δημιουργώντας προβλήματα σε όλους τους άλλους;».
Ωστόσο, πόσες φορές στο παρελθόν οι υπουργοί Οικονομικών ανακοίνωσαν ότι χάρη σε προηγμένα συστήματα θα εντοπίζουν εξ αποστάσεως ανασφάλιστα οχήματα και όσα δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ, αλλά τελικά πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν στους δρόμους χωρίς να πληρώνουν ούτε ένα ευρώ και στο θέτει ταυτόχρονα έναν κυμαινόμενο δημόσιο κίνδυνο.
POS και ταμειακές μηχανές
Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών παίζει κυριολεκτικά την «φοροεισπρακτική αλλαγή» του συνδέοντας ταμειακές μηχανές με τα POS, γιατί όταν μπουν και οι τελευταίες (περίπου 17.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις), τότε η ΑΑΔΕ θα μπορεί να διασταυρώσει την το Διαδίκτυο είτε κάποιος πλήρωσε με πλαστικό χρήμα για ένα προϊόν ή μια υπηρεσία, είτε αυτή η συναλλαγή καταγράφηκε και στα βιβλία της εταιρείας. Στο παρελθόν, ένας έμπορος μπορούσε να δεχτεί πληρωμή με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα και να μην εκδώσει {απόδειξη}. Τώρα, αν κάνει την ίδια παράνομη τακτική, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα εντοπιστεί από την εφορία σε χρόνο ρεκόρ, γιατί η συναλλαγή θα ταχυδρομηθεί στον τραπεζικό του λογαριασμό.
Μάλιστα, χάρη στην καθολική {εφαρμογή} MyData και χωρίς να χρειάζεται λογιστής να «εξάγει» δεδομένα για έκδοση τιμολογίων ή αποδείξεις λιανικής πώλησης, όλες οι συναλλαγές που πληρώνονται με πλαστικό χρήμα θα εμφανίζονται αυτόματα στα ηλεκτρονικά βιβλία της εταιρείας, γιατί οι αποδείξεις θα γίνονται αυτόματα κομμένα, ακόμα κι αν ο επιχειρηματίας δεν θέλει να είναι αυτό συνέβη.
Αξίζει να τονιστεί ότι μέχρι στιγμής οι υπόχρεες εταιρείες έχουν κάνει ήδη πάνω από 250.000 συνδέσεις, ενώ για 17.000 εταιρείες που δεν έχουν εκπληρώσει καθόλου τις υποχρεώσεις τους έχουν ήδη ξεκινήσει διαδικασίες ελέγχου και οι κυρώσεις που θα τους επιβληθούν θα είναι 10.000 ή 20.000 ευρώ.
Όσο για το σύστημα MyData, τα νούμερα που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής είναι εντυπωσιακά. Τον Οκτώβριο του 2020, υπήρχαν περίπου 1.400.000 εγγεγραμμένοι επιχειρηματίες που εξέδωσαν συνολικά 3.200.000.000 έγγραφα συνολικής αξίας άνω των 2,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ!
Σαρώστε την {απόδειξη}
Για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, το Υπουργείο Οικονομικών έχει επίσης «στρατολογήσει» χιλιάδες πολίτες που έχουν κατεβάσει την {εφαρμογή} «Appodixi», καθώς περισσότεροι από 200.000 πολίτες έχουν γίνει εφοριακοί που σαρώνουν λογαριασμούς καθημερινά χρησιμοποιώντας αυτήν την {εφαρμογή} για να εντοπίσουν φοροφυγάδες και να κερδίσουν έως 3.000 ευρώ.
Χρηματικό έπαθλο έως 3.000 ευρώ θα απονεμηθεί σε όποιον χρησιμοποιεί το κινητό του για να «καρφώσει» επώνυμες υποθέσεις φοροδιαφυγής χρησιμοποιώντας αποδείξεις «μαϊμού» και πλαστές ταμειακές μηχανές.
Τα ποσά που θα λάβουν οι φορολογούμενοι ξεκινούν από τα 100 ευρώ για απλές περιπτώσεις φοροδιαφυγής και φτάνουν έως και τα 3.000 ευρώ εάν το πρόστιμο που επιβάλλεται από την Εφορία είναι σημαντικό. Μέχρι σήμερα, η ΑΑΔΕ έχει λάβει πάνω από 166.000 καταγγελίες, εκ των οποίων περίπου το 45% είναι προσωπικές και οι υπόλοιπες ανώνυμες. Αύξηση πλούτου
Τέλος, σύμφωνα με τη σχετική απόφασης, από την 1η Ιανουαρίου 2024 θα τεθεί σε λειτουργία το «Αυτοματοποιημένο Σύστημα Ελέγχου Αύξησης Περιουσιακών Στοιχείων», το οποίο θα χρησιμοποιεί στοιχεία από το Αρχείο Χρηματοοικονομικών Προϊόντων και Αναλυτικές Χρηματοοικονομικές Συναλλαγές.
Το νέο σύστημα αποσκοπεί στην ταχεία λήψη και επεξεργασία δεδομένων και πληροφοριών σχετικά με ελεγχόμενα πρόσωπα με ενιαίο και εναρμονισμένο τρόπο, ώστε ο προσδιορισμός του φορολογικού αντικειμένου να είναι ταχύτερος και αποτελεσματικότερος και, κατά συνέπεια, πιο {αποτελεσματικός} και αποδοτικός στον φορολογικό έλεγχο. διαδικασία, και απώτερος στόχος θα είναι: η μείωση της φοροδιαφυγής, η προώθηση του δημοσίου συμφέροντος και η ενίσχυση της φορολογικής δικαιοσύνης.