ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Παραλίες: Ξεκίνησαν οι πρώτοι έλεγχοι με drone στη Χαλκιδική – αναμένονται ποινές

Τέσσερις τρόποι ελέγχου νέων παραχωρήσεων σε παραλίες και ακτές

Ξεκίνησαν οι πρώτοι έλεγχοι με drone στη Χαλκιδική για τον εντοπισμό πιθανών παραβιάσεων υφιστάμενων παραχωρήσεων σε ακτές και παραλίες. Οι πρώτες πτήσεις με drone πραγματοποιήθηκαν χθες στις παραλίες «Πευκοχώρι» και «Πολύχρονο» στην περιοχή της Χαλκιδικής, καθώς όλο και περισσότερες καταγγελίες γίνονται δεκτές για τις παραλίες αυτές. Οι πληροφορίες που συλλέγονται ως {αποτέλεσμα} των ελέγχων αποστέλλονται στις αρμόδιες κτηματομεσιτικές υπηρεσίες για ανάλυση κειμένου και στη συνέχεια για λήψη των απαραίτητων ενεργειών, εάν κριθεί απαραίτητο. Οι έλεγχοι νομιμότητας σε θαλάσσιες ακτές και παραλίες θα συνεχιστούν με μεγάλη ένταση το επόμενο διάστημα. Οι πρώτες 30 πτήσεις drone, που θα βοηθήσουν τους επιθεωρητές στο έργο τους, αναμένεται να πραγματοποιηθούν σταδιακά το επόμενο διάστημα, τόσο σε νέες παραχωρήσεις παραλιών όσο και σε παλιές με ενεργές συμβάσεις σε όλη την Ελλάδα.

Παράλληλα, με ταχείς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες για νέες συμβάσεις παραχώρησης χρήσης παραλιών και παραλιών, σύμφωνα με το νέο πλαίσιο που υιοθέτησε πρόσφατα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Η νέα στρατηγική του υπουργείου περιλαμβάνει αυστηρούς κανόνες και εντατικούς ελέγχους με στόχο τη διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στις παραλίες, τη διαφανή χρήση της δημόσιας περιουσίας, την προστασία του περιβάλλοντος, τη βελτίωση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος και τον σεβασμό και την ασφάλεια των λουομένων.

Τέσσερις λειτουργίες ελέγχου

Εκτός από τη χρήση drones, η νέα στρατηγική του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προβλέπει επιθεωρήσεις με τρεις ακόμη τρόπους:

• Κατά τη λήψη δορυφορικών εικόνων: Στο πλαίσιο της συνεργασίας ελεγκτικών μηχανισμών με το Ακαδημαϊκό ίδρυμα Αιγαίου, προβλέπεται κατάλληλη διαδικασία και μέτρηση τυχόν παραβιάσεων/υπερβάσεων στον ορθοφωτοχάρτη. Τα δεδομένα θα αποσταλούν στις αρμόδιες αρχές και θα καταχωρηθούν στο μητρώο ψηφιακών συμβάσεων. Στην {περίπτωση} των δορυφορικών εικόνων, το Υπουργείο συνεργάζεται επίσης με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Ελληνικό Διαστημικό Κέντρο.

• Με {συμμετοχή} πολιτών: Μέσω της δωρεάν ψηφιακής εφαρμογής MyCoast, οι πολίτες μπορούν να δουν τις λεπτομέρειες και τους όρους κάθε σύμβασης και να υποβάλουν καταγγελίες εάν διαπιστώσουν παραβάσεις.

• Με μικτό {επίπεδο} ελεγκτών: Δημιουργείται ολοκληρωμένος μηχανισμός ελέγχου, με μικτό {επίπεδο} και κοινές ομάδες ελέγχου, στελέχη του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, της Κτηματικής Υπηρεσίας, των δήμων, της ΑΑΔΕ, της Οικονομικής Αστυνομίας, της ΕΛΑΣ και των διωκτικών αρχών. πρακτορεία. Οι τοπικές αρχές έχουν επίσης εξουσίες ελέγχου.
Νέο σύστημα αδειοδότησης

Υπενθυμίζεται ότι η νέα διαδικασία αδειοδότησης βρίσκεται σε πλήρη προοδευτικότητα και επί του παρόντος διεξάγεται αποκλειστικά και αποκλειστικά μέσω αποκλειστικής ψηφιακής πλατφόρμας (https://eauctions.gsis.gr). Όλες οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες για περισσότερες από 1.200 άδειες θα δημοσιευθούν έως τις 31 Μαΐου. Παράλληλα, υπάρχουν επίσης 6.500 ενεργές συμβάσεις, καθώς και αυστηρά προστατευόμενες παραλίες και παραλίες («παραλιές απάτης») που βρίσκονται σε περιοχές Natura όπου απαγορεύονται οι παραχωρήσεις και, ως εκ τούτου, η τοποθέτηση ομπρελών, ξαπλώστρων κ.λπ.

Νέοι κανόνες και υποχρεώσεις

Σημειώνεται ότι από φέτος σε όλες τις παραλίες με νέες ή υφιστάμενες άδειες θα ισχύουν οι ίδιες ρυθμίσεις και το ίδιο πλαίσιο ελέγχου και κυρώσεων για τυχόν παραβάσεις. Η νέα εικόνα θα διαμορφωθεί πλήρως μέχρι τα τέλη Ιουνίου, οπότε και θα ολοκληρωθούν οι κατάλληλες διαδικασίες εγκατάστασης για τους νέους παραχωρησιούχους.

Δεν χορηγούνται παραχωρήσεις παραλιών και παραλιών εάν το μήκος ή το πλάτος τους είναι μικρότερο από 4 μέτρα ή εάν η συνολική τους επιφάνεια είναι μικρότερη από 150 m2. Επιπλέον, οι ανάδοχοι έχουν υποχρέωση να διασφαλίζουν ότι:

• Τουλάχιστον το 50% της παραλίας παραμένει ελεύθερη και η έκταση κάθε παραχώρησης δεν υπερβαίνει τα 500 τετραγωνικά μέτρα,

• οι ομπρέλες μπορούν να καταλαμβάνουν έως και το 60% της έκτασης παραχώρησης ή το 30% στην {περίπτωση} παραλιών που βρίσκονται σε περιοχές Natura που δεν έχουν ταξινομηθεί ως ψευδείς,

• Η απόσταση μεταξύ των παραχωρήσεων πρέπει να είναι τουλάχιστον 6 μέτρα (3 μέτρα σε κάθε πλευρά ή 4 μέτρα στην {περίπτωση} επιχειρήσεων με παρακείμενα κτίρια). Για νέες παραχωρήσεις, τα καθίσματα-ομπρέλα πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 4 μέτρα από τη θάλασσα,

• το κοινό έχει ελεύθερη, αδιάλειπτη και ασφαλή διέλευση με ειδικές εγκαταστάσεις για άτομα με αναπηρία,

• ο χώρος διατηρείται καθαρός, διασφαλίζοντας την ισορροπία του οικοσυστήματος και της μορφολογίας της ακτής και μετά τη λήξη της παραχώρησης αποκαθίσταται στην αρχική του κατάσταση,

• ένας πίνακας που περιέχει πληροφορίες σχετικά με την άδεια τοποθετείται σε εμφανές σημαντικό σημείο,

• τοποθετούνται κινητά στοιχεία που εξυπηρετούν το κοινό,

• υπάρχει ναυαγοσώστης (εκτός αν καλύπτεται από τον οικείο δήμο, σε {περίπτωση} νέων παραχωρήσεων).

Ποινικές ρήτρες

Οι κυρώσεις κλιμακώνονται ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης και ειδικότερα με το αν υπάρχει σύμβαση και ο παραχωρησιούχος έχει αθετήσει την παραχώρηση ή δεν υπάρχει σύμβαση, οπότε πρόκειται για αυθαίρετη κατάσχεση. Σε κάθε {περίπτωση}, αφαιρούνται ομπρέλες και ξαπλώστρες και κατεδαφίζονται παράνομες κατασκευές. Πιο αναλυτικά προβλέπεται:

• Αυθαίρετη κατάληψη: επιβάλλεται σφράγιση και κλείσιμο δραστηριοτήτων στην κατεχόμενη περιοχή, σφραγίζεται ο χώρος με ταινία και είσοδος και απαγορεύονται όλες οι οικονομικές δραστηριότητες εκεί. Επιβάλλεται πρόστιμο τετραπλάσιο του τιμήματος της άδειας και ο παραβάτης αποκλείεται από κάθε διαδικασία αδειοδότησης παραλίας και παραλίας για πέντε χρόνια.

• Υπέρβαση της άδειας: οι κυρώσεις κυμαίνονται από πρόστιμα έως απαγόρευση συμμετοχής σε πλειστηριασμούς, καθώς και αναστολή δραστηριοτήτων. Πιο συγκεκριμένα, οι σοβαρότερες κυρώσεις (αποκλεισμός από νέες άδειες και αναστολή δραστηριοτήτων) επιβάλλονται όταν η υπέρβαση του ποσού της άδειας υπερβαίνει το 30% (αντί για το αρχικώς προβλεπόμενο 50%).

• Παρεμπόδιση της δωρεάν πρόσβασης του κοινού στη θάλασσα, την ακτή και την παραλία: αναμένονται πρόστιμα που κυμαίνονται από 2.000 έως 60.000 ευρώ.

• Αλλαγές στο περιβάλλον (με ή χωρίς άδεια ή σε {περίπτωση} υπέρβασης της άδειας ή με άδεια που εκδόθηκε κατά παράβαση του νόμου): προβλέπονται ποινικές κυρώσεις.