Τι είπε ο υπουργός Οικονομικών στο 14ο Ετήσιο Φόρουμ Βιώσιμων Συνδέσμων Κεφαλαίων
Στις σημαντικές περιβαλλοντικές και οικολογικές διαστάσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και των νέων ΕΣΠΑ εστίασε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σήμερα στο 14ο Ετήσιο Φόρουμ Αειφορίας Capital Linkages με τίτλο «Αειφορία – Επένδυση και Ανάπτυξη ιδεών».
Αναφέρθηκε επίσης στο πώς η χώρα τα χρησιμοποιεί για να βρίσκεται στην πρωτοπορία του πράσινου μετασχηματισμού.
Χατζηδάκης: «Πακέτα» κρατικών περιουσιών σε λειτουργικούς διαγωνισμούς
Αναφερόμενος στο νέο ΕΣΠΑ, τόνισε ότι το 30% των κονδυλίων διατίθεται σε προοικολογικές δραστηριότητες, που αντιστοιχεί σε 7 δισ. ευρώ για προοικολογικές επενδύσεις, τις οποίες η χώρα πρέπει να προωθήσει και να αξιοποιήσει τόσο σε δημόσιες όσο και σε δραστηριότητες. που σχετίζονται με την πράσινη επιχειρηματικότητα.
«Υπάρχουν εκπαιδευτικά προγράμματα εκατοντάδων εκατομμυρίων που πρέπει να εκμεταλλευτεί ο ιδιωτικός τομέας», σημείωσε.
Παράλληλα, τόνισε ότι το 40% των δημοσιονομικών δανείων που χορηγούνται στο πλαίσιο του Ταμείου Ανασυγκρότησης πρέπει απαραίτητα να αφορούν έργα πράσινου μετασχηματισμού.
«Έχουμε δύο σοβαρά εργαλεία που χρησιμοποιούνται και λειτουργούν ικανοποιητικά. Είμαστε μια από τις κορυφαίες χώρες όσον αφορά την απορρόφηση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάζουμε, ειδικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, οι καιροί είναι ασφυκτικοί. Και αυτός είναι ένας μαραθώνιος με ρυθμό 400 μέτρων», πρόσθεσε.
Ο Κωστής Χατζηδάκης υπενθύμισε ότι η Ελλάδα μπήκε στην πράσινη ζώνη μετασχηματισμού το 2019: «Ο ίδιος ο πρωθυπουργός μίλησε στη Συνέλευση του ΟΗΕ εκείνη την περίοδο. Ξεκινήσαμε να εργαζόμαστε σε πολλά διαφορετικά επίπεδα: εξάλειψη, ηλεκτροδότηση, εθνικό σχέδιο αναδάσωσης, ολοκληρωμένη {διαχείριση} απορριμμάτων κ.λπ. Προωθήθηκε επίσης η διάδοση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε πολλούς διαφορετικούς τομείς».
Τόνισε επίσης ότι οι δραστηριότητες αυτές γίνονται στο πλαίσιο του ΕΣΕΚ που προβλέπει συγκεκριμένους, μετρήσιμους και φιλόδοξους στόχους μέχρι το 2030.
«Και με βάση το ΕΣΕΚ προβλέπεται ότι πρέπει να έχουμε πράσινες επενδύσεις που θα προσεγγίζουν το {επίπεδο} του ΑΕΠ μέχρι το 2030, δηλαδή περίπου 192 δισ. ευρώ. Μιλάμε για παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας που δείχνουν τόσο τη σοβαρότητα του προβλήματος όσο και τις προκλήσεις για το κράτος, τις επιχειρήσεις και τον ιδιωτικό τομέα» τόνισε.
Αναφερόμενος στην Εθνική Στρατηγική Πράσινης Χρηματοδότησης, η οποία αποτελεί έναν οδικό χάρτη για την κινητοποίηση κεφαλαίων από δημόσιες και ιδιωτικές πηγές για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στον πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας, εστίασε σε τρία βασικά στοιχεία:
• Ως προς την περαιτέρω ενσωμάτωση της πράσινης διάστασης στον κρατικό προϋπολογισμό: Πρόκειται για μια κίνηση που θα τεθεί σε ισχύ από το 2024. Στο πλαίσιο του πράσινου προϋπολογισμού εξετάζεται η θετική, αρνητική ή ουδέτερη επίδραση στο περιβάλλον για κάθε κατηγορία δαπανών. . «Και αυτό το εργαλείο θα πρέπει να επεκταθεί σε {επίπεδο} δραστηριοτήτων υπουργείων και δημοσίων φορέων, αλλά και στον προγραμματισμό των δημοσίων επενδύσεων», είπε.
• Στην υιοθέτηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και των κριτηρίων ESG από τη δημόσια διοίκηση σε όλο το φάσμα των λειτουργιών της.
• Στη παραγωγή ενός σαφούς, διαφανούς και αξιόπιστου πλαισίου για την υλοποίηση πράσινων επενδυτικών σχεδίων με χρηματοδότηση μέσω τραπεζών ή κεφαλαιαγοράς. Επιπλέον, ο Χατζηδάκης έκανε ιδιαίτερη παραπομπή στον διπλασιασμό των κονδυλίων στον κρατικό προϋπολογισμό για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. «Οι λέξεις «Θεσσαλία» και «Δανιήλ» απεικονίζουν αυτό που θέλουμε να πούμε. Για το λόγο αυτό διπλασιάσαμε τα αντίστοιχα κονδύλια στον προϋπολογισμό του 2024 από 300 σε 600 εκατ. ευρώ», σημείωσε.