Εκτιμήσεις των συμμετεχόντων στην αγοράστρια για τις τιμές και τα προβλήματα των καταναλωτών
Δεν υπάρχει πλέον κανένα μέτρο με «ετικέτες» για μόνιμες μειώσεις τιμών στα σούπερ μάρκετ από σήμερα. Πρόκειται για παρέμβαση του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, η οποία πραγματοποιείται από τον περασμένο Οκτώβριο. Μάλιστα, κάθε προϊόν που περιλαμβανόταν θα έπρεπε να λάβει μείωση τιμής τουλάχιστον 5%, η οποία θα έπρεπε να διατηρηθεί για 6 μήνες και να φτάσει περίπου τους 1.500 κωδικούς προϊόντων.
Ενώ η πιθανότητα αύξησης των τιμών για ορισμένα από αυτά τα προϊόντα είναι δικαιολογημένη, καθώς ο πληθωρισμός των τροφίμων εξακολουθεί να είναι θετικός, υπάρχει, παρόλο που το υπουργείο δηλώνει ότι τα περισσότερα από αυτά τα προϊόντα έχουν καλυφθεί από μεταγενέστερα μέτρα που εφαρμόστηκαν από την 1η Μαρτίου.
Άλλωστε, αρκετοί παράγοντες της αγοράς είναι απαισιόδοξοι για το ενδεχόμενο σημαντικής κλιμάκωσης των τιμών, επισημαίνοντας ότι σχεδόν όλοι οι παράγοντες κόστους φαίνεται να παραμένουν σε υψηλότερα επίπεδα από ό,τι στο παρελθόν.
Ως εκ τούτου, από τη Δευτέρα, οι εταιρείες μπορούν να επιστρέψουν τις τιμές σε προηγουμένως μειωμένα επίπεδα, γεγονός που θα αποτελέσει άνοδο, τη στιγμή που ο πληθωρισμός των τροφίμων στην Ελλάδα είναι το μεγαλύτερο «αγκάθι» και φτάνει στο «πρώτο» {επίπεδο} στην ευρωζώνη τους τελευταίους 7 μήνες. . Αν και ο πληθωρισμός στην Ελλάδα έχει «ξεπεράσει» τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (κάτι που συμβαίνει από τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους), το επισιτιστικό προβληματισμός παραμένει.
Ακρίβεια: Ποια προϊόντα αγοράζουμε πολύ ακριβά στην Ελλάδα;
Άλλωστε, όπως σημείωσε πρόσφατα ο Έλληνας Πρόεδρος Απόστολος Ραυτόπουλος, δεν θα υπάρξει σταθεροποίηση γιατί την 1η Ιουνίου θα τεθούν σε ισχύ νέες τιμές για 4.000 προϊόντα με μόνιμες μειώσεις. «Επομένως, οι τιμές επιστρέφουν στην προηγούμενη κατάστασή τους», εξήγησε η {περίπτωση} της σταθεροποίησης των τιμών. Όπως εξήγησε σε συνέντευξή του στο Parapolitika radio, η τιμή είναι 4.000 PLN. προϊόντα που θα μειωθούν οριστικά, όπως υποσχέθηκε το υπουργείο Ανάπτυξης, θα αυξηθούν από 5 σε 10%.
Αυτό θα σήμαινε νέα «βάρη» για τους καταναλωτές που υφίστανται «πίεση» εδώ και 3 χρόνια ενώ η κυβέρνηση αρνείται να λάβει μέτρα, όπως η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα, όπως προτείνουν οι Βιομηχάνοι Τροφίμων και οι εκπρόσωποι των σούπερ μάρκετ.
Το προβληματισμός των φτωχότερων
Όπως επισημαίνουν αναλυτές της Εθνικής Τράπεζας της Πολωνίας, η μείωση των τιμών των τροφίμων είναι καθοριστικής σημασίας για την ανακούφιση μεγάλου μέρους της κοινωνίας, καθώς εκτιμάται ότι η «ειδική τους επιβάρυνση» είναι πολύ μεγαλύτερη στην {περίπτωση} των νοικοκυριών με χαμηλότερα εισοδήματα. δηλαδή έως 1.000 το μήνα, έναντι αντίστοιχα υψηλότερου εισοδήματος, άνω των 2.500 ευρώ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αν και το μέσο βάρος της υποκατηγορίας «Τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά» ήταν 22% της συνολικής κατανάλωσης των νοικοκυριών το 2024, εκτιμάται ότι είναι πάνω από 25% για τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος και περίπου 18% για νοικοκυριά υψηλότερου εισοδήματος. -εισόδημα εισοδήματος των νοικοκυριών, που προκαλεί σημαντικές διαφορές στον τρόπο που τα νοικοκυριά «αισθάνονται» τις διακυμάνσεις των τιμών.
Υπενθυμίζεται ότι παρόμοια ευρήματα είχε παρουσιάσει και στο παρελθόν η Eurostat, εκτιμώντας ότι το 2023 η Ελλάδα κατείχε τη χειρότερη θέση μετά τη Βουλγαρία ως προς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ εκφρασμένο σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης, στο {επίπεδο} -33% του μέσου όρου της ΕΕ, ενώ Τα ελληνικά νοικοκυριά ξοδεύουν το 20,9% του διαθέσιμου εισοδήματός τους για τρόφιμα.
Επιπλέον, η ανάλυση κειμένου της Εθνικής Τράπεζας της Πολωνίας εκτιμά επίσης ότι ο αντιληπτός πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών τον Απρίλιο του 2024 ήταν 6,4% ετησίως για τα νοικοκυριά χαμηλότερου εισοδήματος σε σύγκριση με 4,5% για τα νοικοκυριά υψηλότερου εισοδήματος και 5,4% με βάση το γενικό δείκτης τιμών καταναλωτή (+13,9%, +9,8% και +11,7% ετησίως το 2023, αντίστοιχα), ενώ αναμένεται ότι αυτό το χάσμα θα μειωθεί σε λιγότερο από 1 ποσοστιαία μονάδα το δεύτερο εξάμηνο του 2024, καθώς ο πληθωρισμός των τροφίμων υποχωρεί.
Αβεβαιότητα
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας NielsenIQ Consumer Outlook, το 2024 θα συνεχίσει να είναι μια χρονιά κατά την οποία η πλειονότητα των Ελλήνων καταναλωτών εξακολουθεί να αισθάνεται αβεβαιότητα και ως εκ τούτου είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικός ως προς τις επιλογές και τις αποφάσεις τους, καθώς και τα έξοδα. επιβαρύνουν.
Το 53% των ερωτηθέντων (από 60%) δήλωσε ότι βρίσκεται σε χειρότερη οικονομική κατάσταση και το κύριο προβληματισμός παραμένει το αυξανόμενο κοστούς ζωής, τόσο σε ό,τι αφορά τις τιμές των τροφίμων όσο και το αυξανόμενο κοστούς ζωής γενικότερα. εξακολουθεί να αναζητά έξυπνους τρόπους για να ψωνίζει για να εξοικονομεί όσο το δυνατόν περισσότερο χωρίς να περιορίζει την ίδια την κατανάλωση.
Τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας φαίνεται να καλύπτουν αυτήν την ανάγκης, επιτυγχάνοντας υψηλό μερίδιο αγοράς όλων των εποχών 25,4% το πρώτο τρίμηνο του 2024 και ρυθμό ανάπτυξης 5,4%.