ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Νέα φορολογική αλλαγή για τους αυτοαπασχολούμενους – ποιες τροποποιήσεις εξετάζονται



Σχόλια – Ανάλυση κειμένου

Νέα φορολογική αλλαγή για τους αυτοαπασχολούμενους – ποιες τροποποιήσεις εξετάζονται
Η Συντονιστική Επιτροπή Ανεξάρτητων Επαγγελματιών – Επιστημόνων – Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων κατέθεσε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο αιτήματα για την κατάργηση των προτάσεων σχετικά με τον τρόπο θεσμοθέτησης του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος ανεξάρτητων ειδικών και επιστημόνων.

17 Ιουνίου 2024 – 08:46

Φωτογραφία 0 για τη νέα αλλαγή φόρου αυτοαπασχόλησης – ποιες τροποποιήσεις εξετάζονται

Σε μια κατάσταση που οι ελεύθεροι επαγγελματίες καλούνται φέτος να πληρώσουν φόρους πυρκαγιάς, όπως προκύπτει από τους νόμους που έχουν εκδοθεί μέχρι τώρα, οι εκπρόσωποί τους παίρνουν αγωνιστική θέση υπέρ της κατάργησης του νέου συστήματος τεκμαρτής φορολογίας. Σήμερα κατατέθηκε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση ενώπιον του Αρείου Πάγου. Ειδικότερα, η Συντονιστική Επιτροπή Ανεξάρτητων Επαγγελματιών – Επιστημόνων – Επαγγελματιών Τεχνιτών και Εμπόρων θα υποβάλει αιτήσεις ακυρότητας για τον τρόπο θεσμοθέτησης του τεκμηρίου φορολογητέου εισοδήματος για ανεξάρτητους επαγγελματίες και επιστήμονες.

Ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγόρων, Δημήτρης Βερβεσός, κατά την ομιλία του στην επίσημη έναρξη της ολομέλειας στη Λαμία, τόνισε παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη ότι «ανεξάρτητοι επαγγελματίες και επιστήμονες έδωσαν απαντήσεις στην ολομέλεια στην κάλπη. Η εκλογική επιρροή του κυβερνώντος κόμματος σε αυτή την κατηγορία έχει μειωθεί, σύμφωνα με δημοσιευμένα ποιοτικά στοιχεία exit poll, σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2023 κατά τουλάχιστον 16,5%, που σημαίνει, δεδομένης της αύξησης των απουσιών, ότι χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και επιστήμονες έχουν γυρίσει την πλάτη. πάνω του.

Η Επιτροπή Συντονισμού Ελεύθερων Επαγγελματιών καλεί τα μέλη του πρακτορείου να λάβουν μέρος στην κινητοποίηση και μας υπενθυμίζει ότι δεν ισχύουν αιτήματα ακύρωσης. Απόφασης της βοεβόδας ΑΑΔΕ Α1055/2024 για τον καθορισμό της διαδικασίας αμφισβήτησης του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος από επιχειρηματικές δραστηριότητες, της προθεσμίας διενέργειας του ελέγχου, καθώς και αναλυτικότερα θέματα σχετικά με την {εφαρμογή} του εδαφίου 3 και 4 τμήματα το καθένα. 28Α του νόμου αριθ. 4172/2013, που είναι η πρώτη εκτελεστική πράξη από την έκδοση του νόμου που μπορεί να θεωρηθεί ότι εγείρει ρυθμιστικούς και διοικητικούς προβληματισμούς.

Διορθωτικά μέτρα

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ετοιμάζεται να ξεκινήσει «διορθώσεις» της εικαζόμενης φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών από το 2025, χωρίς να αλλάξει ο βασικός προσδιορισμός του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος.

Οι τελικές αποφάσεις για τις αλλαγές θα αξιολογηθούν μόλις πέσει η αυλαία των φορολογικών δηλώσεων και βγουν σαφή συμπεράσματα για τις βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν.

Οι αυξήσεις κόβονται

Οι πληροφορίες δείχνουν ότι οι παρεμβάσεις θα αφορούν αυξήσεις σύμφωνα με:

χρόνια επαγγελματικής δραστηριότητας,

συνολικές αποδοχές εργαζομένων i

τζίρο της εταιρείας.

Εξάλλου, δεν αποκλείεται να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση για τις επιβαρύνσεις που θα προκύψουν σε σχέσης με τη νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού. Ελήφθη απόφασης για πλήρη κατάργηση του προφανούς τέλους. Το μέτρο αυτό έχει ήδη ενταχθεί στα σχέδια για το επόμενο φορολογικό έτος και θα προβλέπει μείωση φόρου 300 ευρώ για όλους τους επαγγελματίες, ανεξαρτήτως εάν φορολογούνται με βάση ή όχι.

Αποστάσεις από την ακοή

Οι επαγγελματίες, παρά τα «φουσκωμένα» τιμολόγια, μένουν μακριά από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, μέσω της οποίας έχουν τη ικανότητα να αμφισβητήσουν τα εικαζόμενα εισοδήματα, είτε για αντικειμενικούς λόγους είτε διατάζοντας έλεγχο.

Οι αυτοαπασχολούμενοι που πιστεύουν ότι έχουν πληγεί από το τεκμαρτό ελάχιστο εισόδημα έχουν τη ικανότητα να ζητήσουν έλεγχο, αποκαλύπτοντας λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το εισόδημα και την περιουσιακή τους κατάσταση, καθώς και το κοστούς ζωής τους.

Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να συμπληρώσουν ερωτηματολόγιο σχετικά με τις πηγές εισοδήματός τους, τραπεζικούς λογαριασμούς, χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες, κρυπτονομίσματα, ταξίδια στο εξωτερικό, δίδακτρα, μετρητά ακόμη και έξοδα για ασφάλιστρα, ρεύμα, νερό και τηλέφωνο.

Φορολογικό άλμα

Σύμφωνα με την έκδοση εκκαθαριστικών σημειωμάτων, ο τρέχων μέσος όρος φόρου που πληρώνουν οι φορολογούμενοι έχει αυξηθεί κατά 30% σε σχέσης με πέρυσι, γεγονός που οφείλεται σε αλλαγές στη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών και σε αύξηση του φόρου που πρέπει να πληρωμή. Χαρακτηριστικά, αυξήθηκε στα 1.195 ευρώ από 919 ευρώ πέρυσι στο σχετικό δείγμα. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 2.226.295 φορολογικές δηλώσεις.

Από αυτά, το 50,01% ή 1.115.374 έχουν μηδενική αξίας, το 636.498 ή το 28,59% είναι χρεωστικές, με μέσο όρο που πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι 1.195 ευρώ, ενώ 476.204 δηλώσεις ή 21,93% είναι δάνεια με μέση απόδοση. 311,59 ευρώ.