ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Τα φορολογικά και αναπτυξιακά κίνητρα θα «μεγαλώσουν»



Τρέχοντα ζητήματα

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Τα φορολογικά και αναπτυξιακά κίνητρα θα «μεγαλώσουν»
Τι προβλέπει το νέο έργο του υπουργείου Οικονομικών για συγχωνεύσεις – Μπόνους άνω του 100% για είσοδο στην Εναλλακτική Αγοράστρια του Χρηματιστηρίου

20 Ιουνίου 2024 – 07:20

Διάγραμμα 0 για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Τα φορολογικά και αναπτυξιακά κίνητρα θα «μεγαλώσουν»

Το θεσμικό πλαίσιο των κινήτρων πολλαπλών ταχυτήτων προωθεί το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ώστε εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αναπτύξουν, να αναπτύξουν και να υλοποιήσουν το επενδυτικό τους όραμα.

Τα κίνητρα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών είναι πολυσταδιακά, δημοσιονομικά και αναπτυξιακά, γιατί εκτός από ελαφρύνσεις θα δοθούν και χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ειδικότερα, θα παράσχει υψηλότερα κίνητρα για τις εταιρείες που επενδύουν στην έρευνας και την δημιουργικότητα και θα δημιουργήσει ένα σαφέστερο πλαίσιο κινήτρων για συγχωνεύσεις ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητά τους. Για πρώτη φορά θα δοθούν στοχευμένα κίνητρα σε εταιρείες για να εισέλθουν στην Εναλλακτική Αγοράστρια (ALM) του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Χάρη στη νέα νομοθετική ρύθμιση που εξήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στο πλαίσιο της «Συνόδου Κορυφής Συγχωνεύσεων και Εξαγορών», θα συμπληρωθεί και θα ενισχυθεί ο νόμος περί συγχωνεύσεων που εγκρίθηκε το 2022. Οι ρυθμίσεις που θα συμπεριληφθούν σε αυτό το νομοσχέδιο περιλαμβάνουν:

• Επέκταση του ισχύοντος πλαισίου για την απορρόφηση των μικρών επιχειρήσεων σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις, καθώς το υπάρχον σύστημα εστιάζει αποκλειστικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

• Πλήρης ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της κοινοτικής Οδηγίας 2009/133 σχετικά με το κοινό φορολογικό καθεστώς που εφαρμόζεται στις συγχωνεύσεις, διασπάσεις, μερικές διασπάσεις, εισφερόμενα περιουσιακά στοιχεία και ανταλλαγές μετοχών στις οποίες συμμετέχουν εταιρείες από διαφορετικά κράτη μέλη. Μεταξύ άλλων θα ρυθμιστούν τα εξής: διασυνοριακές συγχωνεύσεις εταιρειών.

• Παροχή κινήτρων για χρηματοδότηση επιχειρήσεων σε φάση ανάπτυξης, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου δημιουργίας. Εδώ αναμένεται καθοριστικός ο ρόλος των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και της Αναπτυξιακής Τράπεζας

• Φορολογικά κίνητρα για επενδυτές που επενδύουν κεφάλαια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα εισαχθούν στην εναλλακτική αγοράστρια. Τα κίνητρα θα αφορούν τη ικανότητα έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα του 50% του επενδυμένου κεφαλαίου και έως 300.000 ευρώ κατά τη διάρκεια του φορολογικού έτους.

• Φορολογικά κίνητρα για δραστηριότητες που σχετίζονται με την δημιουργικότητα. Είναι δυνατή η παράταση της τρέχουσας τριετούς περιόδου φορολογικής απαλλαγής για κέρδη που σχετίζονται με τη χρήση διπλώματος ευρεσιτεχνίας.

Μπόνους για είσοδο στην Εναλλακτική Αγοράστρια του Χρηματιστηρίου

Μέσω του συγκεκριμένου νόμου, στις μικρές επιχειρήσεις θα προσφέρονται στοχευμένα κίνητρα και διευκολύνσεις ώστε να μπορέσουν να εισέλθουν στην Εναλλακτική Αγοράστρια (ΑΜΑ) του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Θα υπάρξουν κίνητρα και αυξημένες φορολογικές ελαφρύνσεις που θα υπερβούν έως και 100% το κοστούς που σχετίζεται με τα αναπτυξιακά σχέδια των εταιρειών αυτών.

Για παραδείγματα, για την πρόλογος τους στην Εναλλακτική Αγοράστρια AXA, ενδέχεται να απαιτούνται τα εξής: κοστούς διεκπεραίωσης αιτήσεων (από τουλάχιστον 1.000 ευρώ), εφάπαξ δικαίωμα εγγραφής στο Χρηματιστήριο (έως 7.500 ευρώ), τριμηνιαίες ή ετήσιες συνδρομές για συναλλαγές μετοχών, ανάθεση λογιστικών και νομικών υπηρεσιών της εταιρείας σε δικηγόρους, προετοιμασία Ενημερωτικού Δελτίου ή παραγωγή διαφημιστικού βίντεο που θα παρουσιάσει την επιχειρηματική ιδέα σε πιθανούς επενδυτές κ.λπ.

Ωστόσο, αυτό το κοστούς θα «επιστρέψει» τελικά στον μικρό επιχειρηματία, ο οποίος θα μπορεί να απολαμβάνει πολλά μεγαλύτερα οφέλη, όπως:

• εξεύρεση κεφαλαίων για την υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων μέσω εναλλακτικών και αξιόπιστων μεθόδων χρηματοδότησης αντί του ακριβού και δύσκολου σήμερα τραπεζικού δανείου.

• τη χρήση μηχανισμού ευρείας άντλησης κεφαλαίων από πολλούς επενδυτές, με μηχανισμό ασφαλή και αξιόπιστο από τεχνική και κανονιστική άποψη.

• Παρουσιάστε την επιχειρηματική σας πρόταση μέσω ΑΑ και αυξήστε την αναγνωρισιμότητα και τη φήμη της εταιρείας σας.

• εστίαση στην επιχειρηματική ιδέα και ανάπτυξη ιδεών της οργανωτικής δομής διαχείρισης της εταιρείας σύμφωνα με καλά πρότυπα.

• απόκτηση νέων επενδυτών, διεύρυνση της μετοχικής βάσης και {διατήρηση} του μετοχικού μητρώου μέσω της HEXA.

• ικανότητα μεταφοράς στην Οργανωμένη Αγοράστρια ΑΑ

Εκπτώσεις για επενδύσεις στην δημιουργικότητα

Θα δοθούν επίσης κίνητρα για τις μικρές επιχειρήσεις μέσω μεγαλύτερης πρόσβασης σε κεφάλαια και αυξημένης απόσβεσης άνω του 100% των δαπανών για επενδύσεις σε βιομηχανική δημιουργικότητα και βασικές τεχνολογίες για τη μετατροπή των τεχνολογικών καινοτομιών σε βιώσιμα προϊόντα με πραγματικό εμπορικό {δυναμικό}.

Προς το σκοπό αυτό, προωθούνται επίσης μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο κινήτρων, συνεργειών και συνεργασιών με τη βιομηχανία και τις μεγάλες εταιρείες. Το σχέδιο προϋποθέτει επέκταση και ενίσχυση των φορολογικών απαλλαγών σε {περίπτωση} συγχωνεύσεων ή εξαγορών μικρών εταιρειών από μεγάλες εταιρείες – και όχι μόνο από μεσαίες. Οι νέες παρεμβάσεις στοχεύουν στη συμπλήρωση και αποσαφήνιση του περίπλοκου νομικού πλαισίου που υπάρχει σήμερα, με στόχο την ενίσχυση των συγχωνεύσεων και την κάλυψη των διαπιστωμένων «κενών». Το ισχύον σύστημα προβλέπει μείωση φόρου 30%-50% στη νέα εταιρεία που ιδρύεται για 9 χρόνια μετά τη συγχώνευση, αλλά αυτό θεωρείται ότι έχει περιορισμένη {αποτελεσματικότητα} και εξετάζονται νέα, υψηλότερα φορολογικά μπόνους.

Χάρτης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν το 83,5% της απασχόλησης έναντι 64,3% στην ΕΕ. και 57% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας της ελληνικής οικονομίας, έναντι 41,7% στην Ε.Ε.

Πιο συγκεκριμένα, στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται περίπου 800.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Από αυτές, το 95% απασχολεί έως και 10 υπαλλήλους, ενώ μόνο 672 μεγάλες επιχειρήσεις απασχολούν περισσότερους από 250 εργαζομένους. Ουσιαστικά, στόχος της κυβέρνησης μέσω των κινήτρων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και τους ελεύθερους επαγγελματίες όπως δικηγόρους, λογιστές, αρχιτέκτονες και μηχανικούς, είναι να επιτρέψει σε αυτές τις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν μέσω συγχωνεύσεων, ώστε να αναπτυχθούν και να γίνουν ανταγωνιστικές.