Τι είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης
«Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μπορεί και πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στην ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ευρώπης». Αυτό σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας στο Λουξεμβούργο, στο πλαίσιο των συνεδριάσεων Ecofin και Eurogroup.
Το Συμβούλιο των Διοικητών της ΕΤΕπ ενέκρινε τον Νέο Στρατηγικό Χάρτη, ο οποίος καθορίζει τις κύριες προτεραιότητες της Τράπεζας για την περίοδο 2024-2027. Στο πλαίσιο αυτό, λήφθηκε υπόψη η {εφαρμογή} του Σχεδίου Δράσης Ασφάλειας και Άμυνας, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων: άνοιγμα πιστωτικών γραμμών της ΕΤΕπ σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, καθώς και αναθεώρηση του ορισμού της «διπλής χρήσης», που σημαίνει ότι θα είναι ευκολότερη η χρηματοδότηση υποδομών που εξυπηρετούν και στρατιωτικούς σκοπούς.
ΣΥΡΙΖΑ – Χατζηδάκης: Διαμάχη γύρω από το οικονομικό πρόγραμμα Κασσελάκη
Χατζηδάκης: Σχέδιο δράσης
«Δυσμενή γεγονότα στην παγκόσμια γεωπολιτική σκηνή κατέστησαν αναγκαία την αύξηση του αμυντικού δυναμικού της Ευρώπης. Το Σχέδιο Δράσης Ασφάλειας και Άμυνας που εγκρίθηκε τον περασμένο Μάιο είναι ένα πρώτο βήμα και τώρα θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην ταχεία {εφαρμογή} του για να αφήσουμε ανοιχτή την πόρτα για περαιτέρω πρωτοβουλίες εάν χρειαστεί, πρόσθεσε ο Χατζηδάκης.
Στην ομιλία του, ο Έλληνας υπουργός εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η πολιτική συνοχής παραμένει βασικός πυλώνας των δραστηριοτήτων της ΕΤΕπ, καθώς το 45% της χρηματοδότησης θα πρέπει να εξυπηρετεί αυτόν τον σκοπό. «Η συνοχή είναι η βάση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Βοηθά στην προώθηση της ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς και στη βελτίωση της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων. Τα ταμεία συνοχής συμβάλλουν επίσης στην υλοποίηση σημαντικών στρατηγικών προτεραιοτήτων της ΕΕ, όπως η κατασκευή διευρωπαϊκών δικτύων», είπε.
Έκθεση του ΔΝΤ
Στη συνεδρίαση του Eurogroup, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΝΤ, κα Kristalina Georgieva, παρουσίασε τα σημαντικότερα πορίσματα της Έκθεσης του Ταμείου για την οικονομία της ζώνης του ευρώ, η οποία πρόκειται να δημοσιευθεί επίσημα τον Ιούλιο. Στην ομιλία του ο κ. Χατζηδάκης παρουσίασε πέντε βασικές προϋποθέσεις για την ενίσχυση των αναπτυξιακών προοπτικών της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Πρώτον, να συνεχίσει να προωθεί τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να τονώσει τις επενδύσεις για την αύξηση της παραγωγικότητας και την αντιμετώπιση μεγάλων προκλήσεων όπως η οικολογική μετάβαση. Ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη συνεισφορά του Ταμείου Ανασυγκρότησης, τόσο στον μεταρρυθμιστικό όσο και στον επενδυτικό τομέα, τονίζοντας ότι οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.
Δεύτερον, η στήριξης της ενοποίησης των κεφαλαιαγορών για την ενίσχυση της πρόσβασης των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση.
Τρίτον, εμβάθυνση της κοινής αγοράς με την άρση των εμποδίων, τη μείωση του διοικητικού φόρτου και την αποφυγή μεγάλων κρατικών παρεμβάσεων που στρεβλώνουν τον υγιή ανταγωνισμό.
Τέταρτον, ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης με τη παραγωγή ενός πανευρωπαϊκού συστήματος ασφάλισης καταθέσεων.
Πέμπτον, μεγαλύτερη στήριξης κοινών ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, η οποία θα πρέπει να συζητηθεί στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.
Το Eurogroup συζήτησε επίσης τον ρόλο του ευρώ ως διεθνούς νομίσματος και το θέμα της εφαρμογής της βιομηχανικής πολιτικής ως μέσου ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας.
Αντίσταση του ευρώ στο δολάριο
Όσον αφορά το πρώτο σημαντικό σημείο, το βασικό καταλήγοντας είναι ότι παρά το δυσμενές διεθνές περιβάλλον, το ευρώ έδειξε ανθεκτικότητα και διατήρησε τη θέση του έναντι του δολαρίου, αλλά δεν χρειάζεται να εφησυχάζουμε.
Στο δεύτερο θέμα, αρκετοί Υπουργοί, συμπεριλαμβανομένου του κ. Χατζηδάκη, εξέφρασαν σοβαρές επιφυλάξεις για την προοπτική χαλάρωσης των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις προκειμένου να διευκολυνθεί η ευρεία άσκηση βιομηχανικής πολιτικής σε εθνικό {επίπεδο}, καθώς αυτό εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για τα οικονομικά ασθενέστερα κράτη. Ωστόσο, στην ομιλία του ο Έλληνας Υπουργός τόνισε ότι υπάρχουν ορισμένα βιομηχανικά προϊόντα στρατηγικής σημασίας, όπως η άμυνα, οι ενεργειακές διασυνδέσεις και η αποθήκευση ενέργειας, καθώς και η έρευνας και η τεχνολογία, όπου μπορούν να αναληφθούν κοινές συντονισμένες πρωτοβουλίες για την {εφαρμογή} της βιομηχανικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό {επίπεδο}. {επίπεδο}.
Στήριξης της Ουκρανίας
Στη συνάντηση ECOFIN, το κύριο θέμα της συζήτησης ήταν η οικονομική στήριξη για την Ουκρανία μετά την πρόσφατη απόφασης της G7 να χορηγήσει νέα δάνεια 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το τέλος του τρέχοντος έτους, με βάση τα απροσδόκητα έσοδα από παγωμένα στοιχεία για ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία.
Επιπρόσθετα, επιχειρήθηκε να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία για τη «Δέσμη νομοθετικών προτάσεων για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος ΦΠΑ της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ψηφιακή εποχή», η οποία όμως απέτυχε λόγω της άρνησης της Εσθονίας να αποδεχθεί την υποχρεωτική {εφαρμογή} της μοντέλο «οιονεί πωλητή», το οποίο ορίζει ότι οι διαδικτυακές πλατφόρμες θα είναι υπεύθυνες για την είσπραξη και την επιστροφή του ΦΠΑ εάν δεν χρεωθεί από τον προμηθευτή.
Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι η Ελλάδα, μαζί με όλες τις άλλες χώρες, υποστηρίζει πλήρως την πρόταση, η οποία προβλέπει επίσης την επέκταση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και την απλούστευση των διαδικασιών για τις επιχειρήσεις που συναλλάσσονται διασυνοριακά, καθώς στοχεύει να συμβάλει στις προσπάθειες καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της φοροδιαφυγής και απάτη που σχετίζεται με τον ΦΠΑ.
Κατά την έγκριση του αναθεωρημένου ιρλανδικού σχεδίου, οι υπουργοί έλαβαν ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Τέλος, έγινε σύντομη παρουσίαση του εαρινού πακέτου δραστηριοτήτων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, το οποίο δημοσιεύτηκε στις 19 Ιουνίου. Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να επεκτείνει τη δημοσιονομική εποπτεία σε επτά κράτη μέλη (διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος), μεταξύ των οποίων το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Μάλτα και η Σλοβακία, ενώ στην {περίπτωση} της χώρας μας η {αξιολόγηση} ήταν θετική τόσο σε όρους δημοσιονομικών δεδομένων και τη γενικότερη πορεία της οικονομίας.
Οι συναντήσεις περιελάμβαναν επίσης την ετήσια συνεδρίαση του Συμβουλίου των Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).