Σχόλια – Ανάλυση κειμένου
Η Ελλάδα έχει εφαρμόσει 38 από τις 49 από όλες τις συστάσεις του ΟΟΣΑ κατά της δωροδοκίας «σε χρόνο ρεκόρ» και ως εκ τούτου ο Οργανισμός επαινεί την Ελλάδα για τη σημαντική πρόοδό της στη λήψη μέτρων για την πρόληψη και την καταπολέμηση της δωροδοκίας στις διεθνείς επιχειρηματικές συναλλαγές.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης ότι ολοκληρώνει την {αξιολόγηση} της χώρας μας για την {εφαρμογή} της Σύμβασης του ΟΟΣΑ για την καταπολέμηση της δωροδοκίας αλλοδαπών δημοσίων υπαλλήλων στις διεθνείς επιχειρηματικές συναλλαγές, η έκθεση της Ομάδας Εργασίας κατά της δωροδοκίας αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει “σε χρόνο ρεκόρ” 38 από 49 όλες τις συστάσεις.
«Πρόκειται για εξαιρετικό {αποτέλεσμα} σε σύγκριση με τα συνήθη δεδομένα του Οργανισμού, τα οποία περιλαμβάνουν την υιοθέτηση σημαντικών νομικών διατάξεων για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της διαφθοράς στις επιχειρήσεις, που συνιστούν σημαντική μεταρρύθμιση του νομικού και επιχειρηματικού χώρου», ανακοίνωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Ο ΟΟΣΑ σημειώνει μεταξύ άλλων:
· Γενικά αύξηση της ευθύνης των νομικών προσώπων για αδικήματα που σχετίζονται με δωροδοκία σε μια ενιαία και αποτελεσματική δικαστική διαδικασία.
Κλείσε
· Ενίσχυση της δικαιοδοσίας και του ρόλου του Οικονομικού Εισαγγελέα με την επέκταση των αρμοδιοτήτων του για τη διερεύνηση και τη δίωξη εγκλημάτων διαφθοράς.
· Περαιτέρω διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του Νόμου για την Προστασία των Μαρτύρων Δημοσίου Συμφέροντος (Whistleblower Protection).
· Περαιτέρω ενίσχυση του Χάρτη Δεοντολογίας των δικαστών και των εισαγγελέων σε αστικές και ποινικές υποθέσεις και του Κώδικα Δεοντολογίας για τα Μέλη της Κυβέρνησης, δίνοντας έμφαση στην πραγματική ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος από την εκτελεστική εξουσία.
Τέλος, η έκθεση καταλήγει στο καταλήγοντας ότι αναμένεται περαιτέρω εξέλιξη χάρη στην αποτελεσματική {εφαρμογή} των μέτρων και αναγνωρίζει ότι ήδη γίνονται τα κατάλληλα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.