ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Real Estate: Πώς να λάβετε φορολογικές ελαφρύνσεις για έξοδα ανακαίνισης το 2023



Τρέχοντα ζητήματα

Real Estate: Πώς να λάβετε φορολογικές ελαφρύνσεις για έξοδα ανακαίνισης το 2023
Τι να προσέξετε στις φορολογικές σας δηλώσεις – Τα κίνητρα για επισκευές αυξάνονται φέτος

1 Ιουλίου 2024 – 07:29

Φωτογραφία 0 για ακίνητα: Πώς να λάβετε φορολογικές ελαφρύνσεις για έξοδα ανακαίνισης το 2023

Έχετε ανακαινίσει ή επισκευάσει το σπίτι σας το 2023; Στη συνέχεια στη φετινή φορολογική δήλωση θα διαπιστώσετε ότι ο φόρος εισοδήματός σας «μειώνεται» έως και 1.600€. Σύμφωνα με το newmoney, για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να πληρώσετε για εργασίες ανακαίνισης του ακινήτου με ηλεκτρονικό χρήμα και να έχετε μαζί σας νομικά έγγραφα.

Πρακτικά, στους κωδικούς 627-628 Ε1 περιλαμβάνεται το συνολικό ποσό των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν το 2023 και σχετίζονται με την λήψη υπηρεσιών στον τομέα του ενεργειακού, λειτουργικού και αισθητικού εκσυγχρονισμού κτιρίων.

Οι δαπάνες αυτές, των οποίων το ανώτατο συνολικό όριο είναι 16.000 ευρώ, μειώνουν τον φόρο εισοδήματος ομοιόμορφα κατανεμημένο σε περίοδο τεσσάρων ετών, σε ποσοστό 40% του ποσού τους. Στην πράξη προβλέπεται φορολογική ελάφρυνση έως 6.400 ευρώ, η οποία «απλώνεται» σε τέσσερις ετήσιες δόσεις των 1.600 ευρώ η κάθε μία.

Ωστόσο, εάν το ποσό της απαλλαγής που δικαιούται ο φορολογούμενος είναι μεγαλύτερο από τον φόρο που του αναλογεί, το πλεόνασμα δεν υπόκειται σε επιστροφή, δεν συμψηφίζεται με άλλη φορολογική υποχρέωση, δεν υπόκειται σε μεταβίβαση και πίστωση στον επόμενο φορολογικό έτος, και δεν υπόκειται σε μεταβίβαση με έκπτωση στον δεύτερο σύζυγο ή σε άλλο σύζυγο μέρος του συμφώνου συμβίωσης. Θα πρέπει επίσης να δώσετε προσοχή στα ακόλουθα σημεία:

• Εάν το ποσό της απαλλαγής που δικαιούται ο φορολογούμενος είναι μεγαλύτερο από τον φόρο που του αναλογεί, το υπέρβαση δεν υπόκειται σε επιστροφή, δεν συμψηφίζεται με άλλη φορολογική υποχρέωση, δεν υπόκειται σε μεταβίβαση και πίστωση στον επόμενο φόρο. έτος, και δεν υπόκειται σε μετάθεση για λόγους έκπτωσης στο επόμενο φορολογικό έτος ή σε άλλο μέρος του συμφώνου συμβίωσης.

• Το κοστούς ανακαίνισης «ψαλιδίζει» φόρο εισοδήματος μόνο εάν τα εν λόγω ακίνητα δεν έχουν ήδη καλυφθεί ή δεν θα καλυφθούν από το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού κτιρίων. Επομένως, εάν η κατοικία έχει ωφεληθεί από «Εξοικονόμηση», δεν μπορείτε να δηλώσετε τα ίδια έξοδα στο Ε1 για μείωση φόρου.

Από φέτος το διέγερση θα διπλασιαστεί σχεδόν σε σχέσης με το τρέχον (από μείωση φόρου 1.600 ευρώ για τέσσερα χρόνια σε 3.200 ευρώ για πέντε χρόνια), αλλά ακόμη πιο σημαντικές είναι οι αλλαγές χάρη στις οποίες:

• Τα φορολογικά εκπιπτόμενα έσοδα δεν περιλαμβάνουν πλέον μόνο εργατικές επιβαρύνσεις, αλλά και υλικά. Δαπάνες δηλαδή που «ψαλιδίζουν» φόρο εισοδήματος δεν αφορούν μόνο την παραλαβή υπηρεσιών (π.χ. από ηλεκτρολόγο ή ελαιοχρωματιστή), αλλά και την αγοράστρια αγαθών (π.χ. κουφώματα αλουμινίου, διπλά τζάμια). ΚΑΙ

• Τα έξοδα αυτά έχουν «τριμερ» και συγκεκριμένα δεν μπορούν να ξεπερνούν το 1/3 του ποσού που δαπανάται για λήψη υπηρεσιών. Άρα αν κάποιος πληρώσει 8.000 ευρώ στους τεχνίτες και άλλα 8.000 ευρώ για υλικά, τότε το κοστούς υλικών που περιλαμβάνεται στην έκπτωση φόρου θα είναι 2.666 ευρώ (1/3 του κόστους των υπηρεσιών), άρα η έκπτωση φόρου θα υπολογιστεί συνολικά. δαπάνη 8.000 + 2.666 = 10.666 ευρώ Χ 40% = 4.266 ευρώ.

Η δεύτερη διαφορά είναι ότι η φορολογική μείωση είναι «κατανεμημένη» σε πέντε έτη και όχι σε τέσσερα, ευνοώντας οντότητες με περιορισμένο αναλογικό φόρο που κινδύνευαν να χάσουν μέρος της φορολογικής τους ελάφρυνσης.