ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Ληξιπρόθεσμες οφειλές – ΑΑΔΕ: Κίνδυνος απώλειας χιλιάδων συμβολαίων – Μόνο το 5,7% είναι σε δόσεις



Τρέχοντα ζητήματα

Ληξιπρόθεσμες οφειλές – ΑΑΔΕ: Κίνδυνος απώλειας χιλιάδων συμβολαίων – Μόνο το 5,7% είναι σε δόσεις
Εάν χάσουν το συμβόλαιό τους και επανενταχθούν, θα πληρώσουν υψηλότερο επιτόκιο.

5 Ιουλίου 2024 – 08:00

Διάγραμμα 0 για ληξιπρόθεσμες οφειλές – ΑΑΔΕ: Κίνδυνος απώλειας χιλιάδων ρυθμίσεων – Μόνο το 5,7% είναι σε δόσεις

Προθεσμία δύο εβδομάδων έχουν χιλιάδες οφειλέτες για να ρυθμίσουν νέες οφειλές προς το Δημόσιο που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως τις 19 Απριλίου 2024, ώστε να μην χάσουν άλλες ρυθμίσεις με τις οποίες ρύθμισαν τις παλιές τους οφειλές. Η ίδια προθεσμία ισχύει και για όσους δεν υπέβαλαν εμπρόθεσμα τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος ή ΦΠΑ, η προθεσμία υποβολής της οποίας έληγε οποιαδήποτε ημερομηνία πριν από τις 20 Απριλίου 2024. Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας βελτίωσε τους κανόνες σχετικά με την απώλεια απαιτήσεων και νέος αυτόματος μηχανισμός ειδοποίησης φορολογουμένων που κινδυνεύουν να χάσουν τις απαιτήσεις τους που προωθεί το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Στόχος είναι να περιοριστεί η απώλεια της ρύθμισης, η οποία ανοίγει τρύπες στο δημόσιο ταμείο τη στιγμή που το ρυθμιζόμενο χρέος πέφτει σε χαμηλό {επίπεδο}. Να σημειωθεί ότι μέχρι πρότινος, έστω και μία ημέρα καθυστέρηση στην υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ ή η παραγωγή νέων ακαθόριστων οφειλών είχε ως {αποτέλεσμα} οι φορολογούμενοι να χάσουν τις ρυθμίσεις τους.

Η ΑΑΔΕ αναμένεται να στείλει μηνύματα σε άτομα που κινδυνεύουν να χάσουν τις ρυθμίσεις τους τον Ιούνιο για να τα διευθετήσουν. Εάν χάσουν το συμβόλαιό τους και επανενταχθούν, θα πληρώσουν υψηλότερο επιτόκιο.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες:

Σε {περίπτωση} γέννησης νέας ληξιπρόθεσμης οφειλής, η ρύθμιση για μερική αποπληρωμή της οφειλής προς το Δημόσιο δεν θα χαθεί, εφόσον η νέα οφειλή εξοφληθεί πλήρως ή διακανονιστεί με νέα ρύθμιση δόσεων εντός τριών μηνών από τη λήξη της ημερομηνία λήξης του.

Σε {περίπτωση} καθυστέρησης υποβολής δήλωσης φόρου εισοδήματος ή ΦΠΑ, δεν χάνεται η ικανότητα καταβολής δόσεων εάν η δήλωση υποβληθεί εντός τριών μηνών από την προθεσμία υποβολής της.

Κεντρικό ψηφιακό σύστημα ΑΑΔΕ

Χάρη στον νέο μηχανισμό που εισήγαγε το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, οι φορολογούμενοι θα ενημερωθούν για την επικείμενη απώλεια των κανονισμών και την απειλή επιβολής μέτρων είσπραξης οφειλών, όπως κατάσχεση και πλειστηριασμοί.

Ειδικότερα, χάρη στον νέο μηχανισμό:

Όλοι οι όροι συμμόρφωσης με τον κανονισμό θα παρακολουθούνται ψηφιακά και κεντρικά

Εάν ένας φορολογούμενος δεν πληροί κάποια από τις προϋποθέσεις, θα λάβει ειδοποίηση για διευθέτηση του εκκρεμούς ζητήματος εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, και εάν δεν το πράξει, η απώλεια της ρύθμισης θα επέλθει με την κεντρική διαδικασία και όχι από κάθε τοπικό επικεφαλής DOU.

Μόνο το 5,7% των οφειλών σε ρύθμιση

Ενώ το χρέος «αυξάνεται», ρυθμίζεται μόνο το 5,7% του πραγματικού υπολοίπου σε καθυστέρηση, ποσοστό που ισοδυναμεί με 4,76 δισ. ευρώ, το υψηλότερο ποσοστό του συνολικού ρυθμιζόμενου χρέους.

Το υψηλότερο ποσοστό ρυθμισμένων οφειλών συνολικά (23,9%) εμφανίζεται στην περιοχή από 500 ευρώ έως 10.000 ευρώ, ενώ σε αυτό το εύρος το ποσοστό των ρυθμισμένων οφειλών φτάνει το 26,2% για ποσά από 3.000 ευρώ έως 5.000 ευρώ.

Ωστόσο, οι τιμές διαφέρουν για φυσικά και νομικά πρόσωπα. Ειδικότερα, το υψηλότερο ποσοστό ρυθμισμένων οφειλών φυσικών προσώπων εμφανίζεται στην περιοχή από 500 έως 10.000 ευρώ (24,1%) και αγγίζει το 26,5% για ποσά από 2.000 έως 3.000 ευρώ.

Ωστόσο, στα νομικά πρόσωπα μεγαλύτερο ποσοστό (30,3%) ρυθμίζεται με οφειλές που κυμαίνονται από 10.000 έως 100.000 ευρώ, ενώ στην κατηγορία από 10.000 έως 20.000 ευρώ το ποσοστό αυτό φτάνει το 34,3%.

Χαμηλά ποσοστά αποπληρωμής χρεών εμφανίζονται τόσο για χαμηλά ποσά χρέους (ειδικά κάτω των 500 ευρώ) όσο και για υψηλά ποσά χρέους (άνω των 20.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και άνω των 150.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα).