ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Προϋπολογισμός 2025: «Αιχμηρός» στις δαπάνες, «ανοιχτός» σε πρόσθετα οφέλη



Σχόλια – Ανάλυση κειμένου

Προϋπολογισμός 2025: «Αιχμηρός» στις δαπάνες, «ανοιχτός» σε πρόσθετα οφέλη
Εγκύκλιος Πετραλιάς: Αιτήσεις και προτάσεις υπουργείων και φορέων έως 31 Ιουλίου. Πρώτη {αξιολόγηση} νέων μέτρων φοροαποφυγής

5 Ιουλίου 2024 – 1:48 μ.μ

Φωτογραφία 0 του προϋπολογισμού 2025: «Περιορισμένη» στις δαπάνες, «ανοιχτή» στα επιδόματα

Όλα τα υπουργεία «αρπάζουν μολύβια» για να συντάξουν έναν νέο Προϋπολογισμό για το 2025, ο οποίος θα εξυπηρετεί την «άκαμπτη» δημοσιονομική κατεύθυνση που επιβάλλουν οι κανόνες του νέου Συμφώνου Σταθερότητας στην Ευρώπη. Ωστόσο, θα παρέχει πρόσθετα κοινωνικά οφέλη ύψους 880 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2024 σε ευάλωτα νοικοκυριά και μικρομεσαία νοικοκυριά.

Η εγκύκλιος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θάνου Πετραλιά δίνει εντολή σε υπουργεία και φορείς του τομέα των δημοσίων οικονομικών να καταγράψουν ανάγκες και να υποβάλουν προτάσεις έως τις 31 Ιουλίου 2024, εφόσον δεν παραβιάζουν τον στόχο του πλεονάσματος 2,1% του ΑΕΠ και το νέο όριο που έχουν θέσει οι Βρυξέλλες στο ετήσιο αύξηση των καθαρών πρωτογενών κρατικών δαπανών κατά μέγιστο 3% σε σύγκριση με το 2024.

Το όριο ανάπτυξης 3% μεταφράζεται σε ετήσια αύξηση των δαπανών το 2025 κατά 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, η αύξηση αυτή αντισταθμίζεται σε μεγάλο βαθμό από τον πληθωρισμό, ο οποίος επιβαρύνει το λειτουργικό κοστούς του δημόσιου τομέα -αλλά και των νοικοκυριών.

Παρά τους οικονομικούς περιορισμούς, το προσχέδιο προϋπολογισμού θα πρέπει να περιλαμβάνει και τις παρεμβάσεις κοινωνικής πολιτικής ύψους 880 εκατ. ευρώ για τις οποίες έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση, όπως νέα αύξηση των συντάξεων με βάση το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό (κόστους 400 εκατ. ευρώ), μείωση της συνταξιοδοτικής ασφάλισης εισφορές κατά 5% (κοστούς 225 εκατ. ευρώ), κατάργηση επαγγελματικών αμοιβών για ειδικούς με κοστούς 120 εκατ. ευρώ, μόνιμη επιστροφή φόρου κοινωνικής ασφάλισης στο αγροτικό λάδι με νέα μέθοδο (περίπου 100 εκατ. ευρώ ετησίως), παράταση την αναστολή του ΦΠΑ για τα νέα κτίρια (κοστούς 20 εκατ. ευρώ), αλλά και την αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος (κοστούς 15 εκατ. ευρώ).

Για να «βγει» το σχέδιο νόμου το 2025 και τα επόμενα χρόνια (στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2025-2028 που θα φτάσει στις Βρυξέλλες έως τις 20 Σεπτεμβρίου), το υπουργείο Οικονομικών ποντάρει πολλά στο νέο φορολογικά έσοδα αναμένει από αυτά που εισάγονται φέτος για πρώτη φορά. Τα αποτελέσματά τους θα πρέπει να αξιολογηθούν το καλοκαίρι και έργο των αρμόδιων υπηρεσιών της Ανεξάρτητης Εφορίας θα είναι η προετοιμασία προβλέψεων για επιμέρους κατηγορίες εισπραχθέντων φόρων.

Προς τούτο, τα στοιχεία για τα αποτελέσματά τους θα περνούν από τον «αλγόριθμο» του Κεντρικού Λογιστηρίου και από φέτος θα εφαρμοστούν 10+1 μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, όπως:

POS και IRIS υποχρεωτικά παντού
καθολική {εφαρμογή} myDATA για τον έλεγχο δαπανών που μειώνουν τα κέρδη της εταιρείας
προσυμπλήρωση και «μπλοκάρισμα» περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ βάσει τιμολογίων που αποστέλλονται μηνιαίως στο myDATA
λογιζόμενο εισόδημα για φορολογικούς σκοπούς αυτοαπασχόλησης
απαγόρευση χρήσης μετρητών σε συμβάσεις αγοράς ακινήτων
μέτρα για τον έλεγχο του λαθρεμπορίου καυσίμων.

Με βάση την εγκύκλιο Πετραλιά, «όπου υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες για επικαιροποιημένα κέρδη από αυτές τις παρεμβάσεις, οι εκτιμήσεις ταμειακών εισροών προσαρμόζονται ανάλογα. Εάν διαπιστωθούν αποκλίσεις στην υλοποίηση μιας συγκεκριμένης παρέμβασης από αυτές που είχαν αρχικά εκτιμηθεί, οι αρμόδιες αρχές καλούνται να παράσχουν επαρκή αιτιολόγηση (π.χ. καθυστέρηση στην έκδοση νομικών πράξεων που απαιτούνται για την υλοποίηση της δράσης, αλλαγή στη βάση υπολογισμού κ.λπ.).» Στο πλαίσιο αυτό, τυχόν περιθώριο από πρόσθετα έσοδα πάνω από τα 2 δισ. ευρώ που αναμένονται από αυτά ετησίως θα ανοίξει το δρόμο για νέες φορολογικές περικοπές.