Σχόλια – Ανάλυση κειμένου
Σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού (Employment Outlook), ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας στην Ελλάδα αυξήθηκε μετά το 2019, πολύ περισσότερο από ό,τι στις χώρες του ΟΟΣΑ.
Όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα, το τέταρτο τρίμηνο του 2023, ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας ανά άνεργο υπερτετραπλασιάστηκε στην Ελλάδα, με το σχετικό ποσοστό να φτάνει τις 446 μονάδες έναντι 100 μονάδων το τέταρτο τρίμηνο του 2019.
Επιπλέον, ενώ σε άλλες χώρες ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας στο τέλος του 2023 ήταν κάτω από το υψηλό {επίπεδο}, στην Ελλάδα συνέχισε να αυξάνεται.
Στην Αυστρία, μετά την Ελλάδα, ο δείκτης αυτός ήταν 279 μονάδες στο τέλος του 2023 και κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ ήταν χαμηλότερος από 125 μονάδες.
Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα η ΕΛΣΤΑΤ, ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας στην ελληνική οικονομία (πλην του πρωτογενούς τομέα) αυξήθηκε κατά 82,1% σε ετήσια βάση το τέταρτο τρίμηνο του 2023, φτάνοντας τις 38.111 από 20.927.
Αύξηση 115,6% σημειώθηκε και το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2023, όταν οι κενές θέσεις ανήλθαν σε 70.826 από 32.850 αντίστοιχα.
συστάσεις του ΟΟΣΑ
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η επίλυση του προβλήματος της έλλειψης εργατικού δυναμικού απαιτεί να ληφθούν υπόψη πολλοί αλληλένδετοι παράγοντες.
Αναφέρει, για παραδείγματα, τον τομέα της υγείας, όπου οι συνθήκες εργασίας σε ορισμένους κλάδους έχουν βρεθεί στο επίκεντρο κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία του κορωνοϊού. Σημειώνει επίσης ότι η ποιότητα των θέσεων εργασίας πρέπει να βελτιωθεί όπου υπάρχουν δυσκολίες στην προσέλκυση εργαζομένων και όπου η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω ως συνέπεια της γήρανσης του πληθυσμού.
Συνολικά, η έκθεση δείχνει ότι απαιτείται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση πολιτικής για την αντιμετώπιση του προβλήματος και των πολύπλοκων παραγόντων του, υποστηρίζοντας την προσφοράς εργασίας για κοινωνικές ομάδες χαμηλής απασχόλησης, βελτιώνοντας τις συνθήκες εργασίας σε συγκεκριμένους τομείς και τη γεωγραφική συμβατότητα και ταύτιση δεξιοτήτων μεταξύ ζήτησης και προσφοράς. Απαιτεί περαιτέρω {αποτελεσματικότητα} στη διαδικασία συνδυασμού προσφοράς και ζήτησης όταν οι εργαζόμενοι “με τις κατάλληλες δεξιότητες βρίσκονται στο σωστό μέρος”.
Προσφορές εργασίας στον τουρισμό
Ενδιαφέροντα είναι και τα στοιχεία μιας άλλης έκθεσης του ΟΟΣΑ (OECD Tourism Trends and Policies 2024), που δείχνει ότι το προβληματισμός των ελλείψεων προσωπικού στον τουριστικό τομέα, ιδιαίτερα οξύ στην Ελλάδα, είναι λίγο πολύ διεθνές φαινόμενο.
Στις περισσότερες τουριστικές χώρες, το προβληματισμός των κενών θέσεων εργασίας στον κλάδο της διαμονής και της εστίασης ήταν πιο έντονο από ό,τι στην Ελλάδα τόσο το 2019 όσο και το 202, όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα.
Στην Ελλάδα, το ποσοστό των κενών θέσεων εργασίας στον τουριστικό κλάδο ήταν υψηλότερο πέρυσι από το 2019, αλλά σε σύγκριση με το 2019 ήταν χαμηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό για τη συνολική οικονομία.
«Το 2023, το ποσοστό κενών θέσεων στον κλάδο της στέγασης και των υπηρεσιών τροφίμων ήταν γενικά ακόμα υψηλότερο από τα αντίστοιχα ποσοστά για όλους τους κλάδους… Ενώ οι πιέσεις στην αγοράστρια εργασίας συνέχισαν να μειώνονται, τα ποσοστά κενών θέσεων στους τομείς των καταλυμάτων και των υπηρεσιών τροφίμων παραμένουν υψηλότερα από το 2019. και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού αποτελούν βασικό ζήτημα για τις εταιρείες καταλυμάτων βραχυπρόθεσμα», αναφέρει η έκθεση.