ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΑΑΔΕ: 2.500 περιπτώσεις εκποίησης και μεταβίβασης ακινήτων στο μικροσκόπιο



Σχόλια – Ανάλυση κειμένου

ΑΑΔΕ: 2.500 περιπτώσεις εκποίησης και μεταβίβασης ακινήτων στο μικροσκόπιο
Πρόκειται για περιπτώσεις όπου η περιουσία μεταβιβάζεται από παιδί σε γονέα ή παππού ή γιαγιά και στη συνέχεια σε άλλο παιδί με σκοπό την παροχή φορολογικών ελαφρύνσεων

15 Ιουλίου 2024 – 08:26

Φωτογραφία 0 για την ΑΑΔΕ: 2.500 πωλήσεις και μεταβιβάσεις ακινήτων στο μικροσκόπιο

Από «κόσκινο» 2.500 υποθέσεων που αφορούν μεταβίβαση ιδιοκτησίας, κληρονομιάς, δωρεών και γονικών παροχών περνά ο φορολογικός ελεγκτικός μηχανισμός.

Οι έλεγχοι αφορούν κυρίως υποθέσεις μεταβίβασης κυριότητας ακίνητης περιουσίας από το 2018, που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2024 και επόμενα έτη, αλλά και σε φορολογούμενους που με τριγωνικές συναλλαγές υπερέβησαν τη φορολογική τους υποχρέωση με το πρόσχημα της φορολόγησης του δωρεάν ποσού. 800.000 ευρώ.

Πρόκειται για περιπτώσεις όπου μεταβιβάζεται περιουσία από παιδί σε γονέα ή παππού και στη συνέχεια σε άλλο τέκνο προκειμένου να παρασχεθούν φορολογικές ελαφρύνσεις. Το 2023 μόνο το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Υψηλού Πλούτου διενήργησε 80 ελέγχους σε υποθέσεις που αφορούσαν φόρο μεταβίβασης ακινήτων, δωρεές, κληρονομιές, γονικές παροχές, ΕΝΦΙΑ, ειδικό φόρο ακίνητης περιουσίας και άλλους φόρους κεφαλαίου, επιβάλλοντας φόρους και πρόστιμα συνολικού ύψους 12,23 εκατ. PLN. , εκ των οποίων εισπράχθηκαν 1,48 εκατ. ευρώ.

Ποιες περιπτώσεις ελέγχονται

Οι έλεγχοι επικεντρώνονται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

Υποθέσεις που αφορούν φόρο μεταβίβασης κυριότητας ακίνητης περιουσίας με προσωρινή αξίας ακινήτου. Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές εκτός των αντικειμενικών αξιών, ο φορολογούμενος δεν αποδέχθηκε την προκαταρκτική κρίση – η προσωρινή αξίας DOU και η διαφορά μεταξύ της δηλωθείσας και της προκαταρκτικής εκτιμώμενης αξίας υπερβαίνει το 30% ή η αξίας της προκαταρκτικής εκτίμησης υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ . Σε τέτοιες περιπτώσεις ελέγχονται οι προϋποθέσεις απαλλαγής από τον φόρο μεταβίβασης, η έκταση του ακινήτου και η τιμή του ακινήτου που καθορίζονται στη σύμβαση.

Πρώτες περιπτώσεις σχετικά με γονικές παροχές κατ’ οίκον. Σε τέτοιες περιπτώσεις ελέγχεται εάν το παιδί δικαιούται φορολογική απαλλαγή από τη γονική παροχή λόγω του πρώτου τόπου διαμονής. Ελέγχουν εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις απαλλαγής από το φόρο μεταβίβασης ακινήτων, αναζητούν περιουσιακά στοιχεία που μπορεί να έχει το παιδί που θα κάλυπταν τις στεγαστικές του ανάγκες κ.λπ. Θα ελέγξουν επίσης εάν έχετε απαλλαγεί από φόρο μεταβίβασης, γονικό φόρο ή φόρο κληρονομιάς στο Το παρελθόν.

Θέματα σχετικά με τη μεταβίβαση ακινήτων σε αλλοδαπούς στο πλαίσιο του προγράμματος «Golden Visa», αλλά και εκτός αυτού.

Η ύπαρξη βεβαίωσης πληρωμής ή απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ για τα μεταβιβαζόμενα ακίνητα στα παραστατικά μεταβίβασης.

Υποθέσεις που αφορούν μεταβίβαση κυριότητας ακίνητης περιουσίας έναντι μετρητών. Όσον αφορά τις μεταβιβάσεις ακινήτων έναντι μετρητών, υπάρχει η υποψία χρήσης αδήλωτων και «μαύρων» κεφαλαίων για την αγοράστρια ακινήτων. Εκτός από την Εφορία, με συγκεκριμένα θέματα ασχολείται και το Γραφείο Αποτροπής Ξεπλύματος Χρήματος.

Προσοχή στα SOS

Όσοι δωρίζουν ακίνητα ή μεταφέρουν χρήματα για να αποφύγουν προβλήματα με την εφορία θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

Το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ αφορά γονικές παροχές – δωρεές πάσης φύσεως περιουσίας (κινητά, ακίνητα, απαιτήσεις) και δικαιούχοι μπορούν να είναι μόνο άτομα της κατηγορίας Α’ (σύζυγος, συγκάτοικος, τέκνα, εγγόνια. και γονείς). Αυτό σημαίνει ότι αποκλείονται τα αδέρφια, τα ανίψια, οι θείοι και άλλοι συγγενείς. Οι παροχές σε μετρητά και τα γονικά δώρα πρέπει να τεκμηριώνονται με {μεταφορά} χρημάτων μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Οι γονικές παροχές σε χρήμα σε μετρητά (με χρήματα που βγαίνουν από το στρώμα, το κουτί κ.λπ.) φορολογούνται με αυτοτελή συντελεστή 10%, χωρίς όριο αφορολόγητου. Το ίδιο ισχύει όταν ένας γονέας καταθέτει χρήματα στον λογαριασμό του παιδιού.

Σε {περίπτωση} μεταγενέστερων δωρεών που χρησιμοποιούνται από πρόσωπα που δεν δικαιούνται το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ (π.χ. δωρεά παιδιού σε γονέα και στη συνέχεια δωρεά του γονέα αυτού σε άλλο παιδί), η Δ.Ο.Υ. εξετάζει το πραγματικό τις συνθήκες και τη ικανότητα μεταφοράς αυτών των δωρεών, καθώς και το χρονικό διάστημα μεταξύ τους.

Η ικανότητα του γονέα/δωρητή να κάνει γονική παροχή/δωρεά σε χρήμα στο παιδί/λήπτη δεν ελέγχεται στο στάδιο της υποβολής της δήλωσης. Η προέλευση του δότη ελέγχεται κατά τον έλεγχο της δήλωσης.

Εάν ένα χρηματικό ποσό μεταφερθεί σε κοινό λογαριασμό του παιδιού/δότη με τρίτο πρόσωπο, η τεκμηριωμένη «χρήση» του ποσού γονικής παροχής/δωρεάς από το παιδί/δότη και όχι από τον τρίτο υπόκειται σε έλεγχο.