Η χρηματοδότηση της ΕΤΕπ θα ανέλθει σε 390 εκατ. ευρώ και θα προστεθούν μπαταρίες σε ορισμένες από τις νέες μονάδες
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) χορηγεί δάνειο στην ελληνική ενεργειακή εταιρεία ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε. συνολικού ύψους 390 εκατ. ευρώ για την κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταϊκών πάρκων σε όλη τη χώρα.
Νέα φωτοβολταϊκά πάρκα θα κατασκευαστούν στη δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και την κεντρική Ελλάδα. Χάρη στην υλοποίηση του έργου από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, θα συνδεθούν συνολικά στο εθνικό δίκτυο περίπου 800 MW ανανεώσιμης ενέργειας, που αντιστοιχεί στην ενέργεια που χρειάζονται 278.000 νοικοκυριά για ένα χρόνο.
ΔΕΠΑ Εμπορίας: κατασκευάζει τους πρώτους φωτοβολταϊκούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής
Όπως έγραψε σήμερα το πρωί το OT, η χρηματοδότηση της ΕΤΕπ θα ανέλθει σε 390 εκατ. ευρώ και θα προστεθούν μπαταρίες σε ορισμένες από τις νέες μονάδες.
Μέσω της χρηματοδότησής της, η ΕΤΕπ υποστηρίζει νέες επενδύσεις σε περιφέρειες της πολιτικής συνοχής όπου το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ. Με αυτόν τον τρόπο, επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της για δίκαιη ανάπτυξη ιδεών και σύγκλιση του βιοτικού επιπέδου.
«Το δάνειο αυτό θα βοηθήσει τη ΔΕΠΑ Εμπορίας στα νέα της έργα. Συγχαίρουμε και τις δύο πλευρές για την επίτευξη της συμφωνίας», είπε ο Υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στο καλωσόρισμα του.
«Η σημερινή υπογραφή της δανειακής σύμβασης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της ΔΕΠΑ Εμπορίας αποτελεί την αφετηρία για την υλοποίηση μιας σημαντικής για την Ελλάδα επένδυσης συνολικής αξίας άνω των 500 εκατ. ευρώ. Από την κατασκευή και λειτουργία των πάρκων ηλιακής ενέργειας που περιλαμβάνονται στο έργο, θα προστεθούν στο εθνικό δίκτυο περίπου 800 MW ανανεώσιμης ενέργειας. Τα οφέλη από επενδύσεις όπως αυτή, που συμβάλλουν στην περαιτέρω διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της Ελλάδας, είναι πολλά. Αυτά περιλαμβάνουν τη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές και, φυσικά, την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, και συνεπώς την τόνωση της ενεργειακής ανεξαρτησίας της χώρας μας», δήλωσε ο Θόδωρος Σκυλακάκης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
«Η αύξηση των ενεργειακών επενδύσεων είναι το κλειδί για τη βελτίωση της αξιοπιστίας του δικτύου, την αξιοποίηση των προοπτικών ανάπτυξης της ηλιακής ενέργειας στην Ελλάδα και τη συμβολή στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας», δήλωσε ο Ιωάννης Τσακίρης, Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ. «Το πράσινο και βιώσιμο μέλλον της Ευρώπης διαμορφώνεται από έργα σαν αυτό. Τα σπίτια, οι χώροι εργασίας και άλλα κτίριά μας πρέπει να τροφοδοτούνται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτός ο τύπος φωτοβολταϊκών πάρκων θα συμβάλει σημαντικά στη μετάβαση προς τη μεγαλύτερη χρήση ανανεώσιμων πηγών, βιώσιμης ενέργειας».
Σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιουλίου στην Αθήνα, ο κ. Τσακίρης υπέγραψε τις δανειακές συμβάσεις με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΠΑ Εμπορία κ. Κωνσταντίνο Ξιφάρα και τον Πρόεδρο του ΔΣ κ. Ιωάννη Παπαδόπουλο.
«Η υπογραφή της δανειακής σύμβασης με την ΕΤΕπ αποτελεί ορόσημο για τη ΔΕΠΑ όσον αφορά την υλοποίηση των σχεδίων μας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα οποία συνάδουν με τους στόχους οικολογικής μετάβασης της Ελλάδας. Η χρηματοδότηση ενισχύει το στρατηγικό σχέδιο που έχουμε αναπτύξει τα τελευταία χρόνια για την προώθηση έργων ηλιακής ενέργειας. Επικεντρωνόμαστε στη βιώσιμη ανάπτυξη ιδεών και την ενεργειακή ασφάλεια, καθώς και στη στήριξη της Ελλάδας στην ενεργειακή της μετάβαση, προωθώντας παράλληλα τους ευρωπαϊκούς κλιματικούς στόχους», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Ξιφαράς εκ μέρους της διοίκησης της ΔΕΠΑ.
Επιτάχυνση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε όλη την Ελλάδα και την Ε.Ε
Αυτές οι χρηματοδοτικές συμφωνίες αποτελούν ένα άλλο μέρος του πακέτου ειδικής υποστήριξης της ΕΤΕπ για το RepowerEU. Πρόκειται για ένα σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης πολλών δισεκατομμυρίων που στοχεύει να μειώσει την εξάρτηση από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων, να επιταχύνει τον πράσινο μετασχηματισμό και να βοηθήσει τα κράτη μέλη να επιτύχουν την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050.
Χρήση της στήριξης της ΕΤΕπ για ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα
Από το 1964, η ΕΤΕπ χρηματοδοτεί μακροπρόθεσμες ενεργειακές επενδύσεις με αρκετούς Έλληνες ενεργειακούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένων της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ), του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και της Metlen.
Την τελευταία δεκαετία, η τράπεζα έχει χρηματοδοτήσει ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα αξίας άνω των 4,3 δισ. ευρώ, οι οποίες περιλαμβάνουν σημαντική βελτίωση των ηλεκτρικών συνδέσεων των ελληνικών νησιών με το κεντρικό δίκτυο, με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και επιτάχυνση της ενεργειακής απόδοσης.