ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Το πλεόνασμα ελληνικού ελαιολάδου «βυθίζεται» σε βαρέλια – διδάγματα από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ

Τα χαμηλά ποσοστά τυποποίησης στερεί από το ελληνικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο πρόσθετη αξίας –

Το ελληνικό ελαιόλαδο, ίσως το πιο εμβληματικό προϊόν της χώρας μας και μεγάλης σημασίας στις εμπορευματικές συναλλαγές, δεν έχει φτάσει ακόμη στις διεθνείς αγορές ως επώνυμο προϊόν, παρά τις έντιμες προσπάθειες εκατοντάδων παρασκευαστών. Σε μεγάλες ποσότητες, πωλείται ακόμη χύμα, αναμεμειγμένο με λάδι άλλης προέλευσης και συσκευασμένο σε μεγάλους παραγωγούς πετρελαίου και έμπειρες χώρες εξαγωγής όπως η Ιταλία.

Ελαιόλαδο: Θα γίνει το ελαιόλαδο είδος πολυτελείας; – Προβληματισμός στην παραγωγή

Χαρακτηριστικό παραδείγματα είναι η αγοράστρια του Ηνωμένου Βασιλείου. Ακόμη και σε μια εποχή που το κοστούς ζωής έχει εκτοξευθεί στα ύψη, η ζήτηση για ελαιόλαδο στη Γηραιά Αλβιόνα είναι ανελαστική, καθώς η τάση προς έναν υγιεινό τρόπο ζωής επηρεάζει τις διατροφικές επιλογές μεγάλου ποσοστού Βρετανών, ειδικά εκείνων με υψηλότερα εισοδήματα, δημιουργώντας μια ευκαιρία για προώθηση του έξτρα παρθένου ελαιολάδου και του πιστοποιημένου βιολογικού ελαιολάδου.

Βελγικό ελαιόλαδο!

Ωστόσο, ακόμη και σε αυτές τις συνθήκες, το ελληνικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο έχει μικρότερη διείσδυση στην αγοράστρια του Ηνωμένου Βασιλείου από ό,τι στο Βέλγιο, όπου δεν υπάρχουν ελαιώνες!

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα κατατάσσεται στην τέταρτη θέση στη λίστα με τις σημαντικότερες χώρες προμήθειας ελαιολάδου στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς το βελγικό ελαιόλαδο έχει τη μεγαλύτερη διείσδυση μετά την Ισπανία και την Ιταλία.

Η ίδια σειρά εμφανίζεται και στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, κατηγορία στην οποία η Ελλάδα έχει {πλεονέκτημα}. Και σε αυτή την {περίπτωση}, η Ισπανία κυριαρχεί (51,2% της αξίας το 2023), ακολουθούμενη από την Ιταλία (28,7%), το Βέλγιο στην τρίτη θέση (8,3%) και την Ελλάδα στην τέταρτη θέση (6,9%), αν και τα έτη 2023–2022 σημειώθηκε πολύ μεγάλη άνοδος στις εξαγωγικές πωλήσεις της χώρας μας ύψους 84,3%.

Εξαγωγή ελαιολάδου στο Ηνωμένο Βασίλειο

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία των εσόδων και τελωνειακών στατιστικών του Ηνωμένου Βασιλείου για το πρώτο τρίμηνο του 2024, οι εισαγωγές ελληνικού ελαιολάδου στο Ηνωμένο Βασίλειο ανήλθαν σε 6,8 εκατ. £ (8 εκατ. ευρώ) έναντι 3,8 εκατ. £ (4,49 εκατ. ευρώ). την ίδια περίοδο πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 76%, με τους εισαγόμενους όγκους να καταγράφουν επίσης αύξηση 10% στους 774 τόνους έναντι 701 τόνων την ίδια περίοδο του 2023. Σχεδόν όλες οι εξαγωγές ελαιολάδου αφορούν εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (6,2 εκατ. λίρες – 7,3 εκατ. ευρώ).

Η τρέχουσα πορεία των ελληνικών εξαγωγών προς τη Μεγάλη Βρετανία αναμένεται να διατηρήσει τον περσινό ρυθμό ανάπτυξης, όταν η αξίας των ελληνικών εξαγωγών διπλασιάστηκε σε σύγκριση με το 2022 από 9,4 σε 16 εκατ. λίρες (από 11,1 εκατ. ευρώ σε 18,9 εκατ. ευρώ), αυξάνοντας το μερίδιό της και οι δύο σε αξίας (από 3,7% σε 4,8%) και σε συνολικές εισαγόμενες ποσότητες (από 3,1% σε 4%).

Συνολικά, το 2023, η Ελλάδα εξήγαγε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο αξίας 15,3 εκατομμυρίων λιρών, ή 2,4 εκατομμυρίων τόνων, με μέση αξίας ανά κιλό 6,4 λίβρες (έναντι 4,6 λιρών το 2022).

Οι επιδόσεις της Ελλάδας σε αυτή την κατηγορία ήταν καλύτερες από την Ιταλία και άλλες βασικές προμηθευτές χώρες, των οποίων οι όγκοι εξαγωγών μειώθηκαν, ενώ η Ελλάδα και η Ισπανία υπέστησαν απώλειες.

Ωστόσο, η παρουσία του ελληνικού ελαιολάδου είναι ένας πολύ μικρός παράγοντας σε σύγκριση με την δυναμική που θα μπορούσε να δώσει την ελκυστικότητα της μεσογειακής διατροφής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι συνολικά το 2023 η Μ. Βρετανία εισήγαγε ελαιόλαδο αξίας 333 εκατ. λιρών (393,7 εκατ. ευρώ) και σε ποσότητα 62,4 εκατ. κιλών. Είναι ενδιαφέρον, αν και η κατάσταση ήταν έντονα πληθωριστική, ειδικά στην {περίπτωση} του ελαιολάδου – η τιμή του οποίου εκτινάχθηκε στα ύψη το δεύτερο εξάμηνο του 2023, ενώ η κορύφωση του ετήσιου ρυθμού μεταβολής παρατηρήθηκε τον Νοέμβριο του 2023 (+51% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2022. ) – οι εισαγόμενοι όγκοι έξτρα παρθένου ελαιολάδου μειώθηκαν μόνο κατά -2,7% το 2023, υποδηλώνοντας ανελαστική ζήτηση ως προς τις τιμές για εισαγόμενο ελαιόλαδο από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι ελληνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ ανέρχονται σε 100,7 εκατ. USD

Η αύξηση των τιμών που προέκυψε από το έλλειμμα παραγωγής αποτυπώθηκε και στις εξαγωγές ελληνικού ελαιολάδου στις Ηνωμένες Πολιτείες, που θεωρείται η «ατμομηχανή» του παγκόσμιου εμπορίου ελαιολάδου.

Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα εξήγαγε ελαιόλαδο αξίας 100,7 εκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ το 2023, αντιπροσωπεύοντας το 4,7% των συνολικών εισαγωγών στην αμερικανική αγοράστρια.

Πρόκειται για ένα άλμα προς τα εμπρός σε σύγκριση με το 2022, όταν οι εξαγωγές ελληνικού ελαιολάδου καθορίστηκαν στα 58,5 εκατομμύρια δολάρια.

Με την πάροδο του χρόνου, σχεδόν το 75% των εισαγωγών ελαιολάδου στις ΗΠΑ προέρχεται από τρεις χώρες: την Ιταλία (32,8%), την Ισπανία (31,9%) και την Τυνησία (10,1%).

Το 2023, η Ελλάδα κάλυψε περίπου το 4,7% των εισαγωγών ελαιολάδου (3,3% το 2022), καταλαμβάνοντας την 5η θέση και η Τουρκία με μέσο μερίδιο περίπου 9,7% (το 2022 4,0%).

Παγίδα

Ωστόσο, και σε αυτή την καλή {περίπτωση}, αφού οι εξαγωγές είναι κυρίως τυποποιημένα λάδια, η διείσδυση του ελληνικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου δεν είναι αυτή που θα μπορούσε να είναι.

Κοιτάζοντας το 2022, ένα έτος κατά το οποίο η Ελλάδα και η Τουρκία πέτυχαν παραγωγή ρεκόρ περίπου 350.000 τόνων η καθεμία και ενώ η Ισπανία μείωσε την παραγωγή, οι εξαγωγές ισπανικού και τουρκικού εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου στις ΗΠΑ αυξήθηκαν ταχύτερα (502 εκατομμύρια δολάρια και 167 εκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα) σε σύγκριση με χώρα μας Ελλάδα (152 εκατ. δολάρια).