ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Εξαγωγή: Νέο ρεκόρ για την Κρήτη το 2023

Πώς κινήθηκαν επιμέρους τομείς

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ, το 2023 έκλεισε με νέο ρεκόρ στις εξαγωγές της Κρήτης. επιμέλεια του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης. Οι εξαγωγές της Κρήτης, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, έφτασαν τα 885,60 εκατ. ευρώ και 471.143 τόνους έναντι 688,30 εκατ. ευρώ και 422.220 τόνων την αντίστοιχη περσινή περίοδο, παρουσιάζοντας αύξηση σε αξίας 28,7% και σε ποσότητα 11,6% στο περσινό ρεκόρ.

Κλαδια δεντρου

Ο κλάδος των τροφίμων και ποτών, που αποτελεί το 69,3% του συνόλου των κρητικών εξαγωγών αξίας 613,6 εκατ. ευρώ, παρουσιάζει ανάπτυξη ιδεών 50,8%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο κλάδος των χημικών και των πλαστικών με μερίδιο 19,2% στις συνολικές εξαγωγές της Κρήτης και πτώση 5,6%. Τις παρακάτω θέσεις καταλαμβάνουν οι κλάδοι Κλωστοϋφαντουργίας και Ένδυσης (μερίδιο 3,1% και μείωση 4,9%), Αγροτικός Εξοπλισμός (μερίδιο 2,8% και μείωση 11,9%) και, με μικρότερα μερίδια, Μηχανήματα και εξοπλισμός, Οικοδομικά υλικά και άλλα βιομηχανικά προϊόντα.

Στον αγροδιατροφικό τομέα, το ελαιόλαδο έφτασε τα 466,3 εκατ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 52,7% του συνόλου των εξαγόμενων προϊόντων από την Κρήτη και το 76% στην κατηγορία Τροφίμων και Ποτών, σημειώνοντας αύξηση 69,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό έτος. Η κηπουρική έφτασε στα 89,6 εκατ. ευρώ, αύξηση 18,5%, τα φρούτα στα 13,9 εκατ. ευρώ και αύξηση 3%, και με μικρότερο ποσοστό, τα ψάρια και τα θαλασσινά, η κατηγορία Νερό, ήρθε δεύτερη – μη αλκοολούχα ποτά – χυμοί, γαλακτοκομικά προϊόντα. , κρασί, μέλι και κρέας και τα παρασκευάσματα του.

Βιομηχανία

Μεταξύ των προϊόντων εκτός αγροδιατροφικού κλάδου, το μεγαλύτερο μερίδιο κατέχουν οι κλάδοι των χημικών και των πλαστικών (μερίδιο 19,2% των συνολικών εξαγωγών της Κρήτης), με κύρια προϊόντα τις πλαστικές μεμβράνες και φύλλα, τις πλαστικές συσκευασίες, τα υλικά χρωστικής κ.λπ. επίσης η εξαγωγή αγροτικού εξοπλισμού, κύριο προϊόν του οποίου είναι τα δίχτυα για αγροτική χρήση.

αγορές

Σε {επίπεδο} αγορών, οι κύριοι αποδέκτες των κρητικών προϊόντων είναι η Ιταλία (332,4 εκατ. ευρώ και μερίδιο 37,5%), η Γερμανία (108,6 εκατ. ευρώ και μερίδιο 12,3%), η Ισπανία (20,3 εκατ. ευρώ, μερίδιο 5,7%). %), Ηνωμένες Πολιτείες. (40,4 εκατ. ευρώ, μερίδιο 4,6%) και η Γαλλία (39,2 εκατ. ευρώ και μερίδιο 4,4%). Οι δέκα πρώτοι αγοραστές περιλαμβάνουν την Ολλανδία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Μεγάλη Βρετανία και την Τουρκία.

Στον τομέα των τροφίμων, οι κύριοι αποδέκτες είναι η Ιταλία με εξαγωγές που φτάνουν τα 316 εκατ. ευρώ, η Γερμανία με 77,6 εκατ. ευρώ, η Ισπανία με 34,7 εκατ. ευρώ και οι ΗΠΑ. με 29,3 εκατ. ευρώ και στην πέμπτη θέση η Πολωνία με 20,5 εκατ. ευρώ.

Στην αγοράστρια του κρητικού ελαιολάδου, η Ιταλία κατατάσσεται πρώτη με 311,8 εκατ. ευρώ, η Γερμανία τη δεύτερη με 47,3 εκατ. ευρώ και ακολουθούν η Ισπανία και οι ΗΠΑ. και η Γαλλία.

Για τον κλάδο των χημικών και πλαστικών, οι κύριοι αποδέκτες είναι η Γαλλία με 21,4 εκατ. ευρώ, η Γερμανία με 18,5 εκατ. ευρώ, η Ισπανία με 11,9 εκατ. ευρώ, η Ολλανδία με 10,8 εκατ. ευρώ και τέλος η Ιταλία με 10,3 εκατ. ευρώ.

Καλαμπόκης: Εντυπωσιακά αποτελέσματα

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Αλκιβιάδης Καλαμπόκης:

«Η ικανοποίηση των εντυπωσιακών αποτελεσμάτων το 2023 συνοδεύεται από έναν ισχυρό προβληματισμό για το 2024. Όσο το ελαιόλαδο αντιπροσωπεύει πάνω από το 50% των κρητικών εξαγωγών, τυχόν διακυμάνσεις στην παραγωγή του θα οδηγήσουν σε τεράστιες διακυμάνσεις στις συνολικές εξαγωγές μας.

Η πολύ περιορισμένη παραγωγή ελαιολάδου την τελευταία ελαιοκομική περίοδο και τα μικρά αποθέματα που διατηρήθηκαν για την επίτευξη υψηλότερης τιμής είχαν ως {αποτέλεσμα} το προϊόν να βρίσκεται στα ράφια των καταστημάτων σε δραματικά υψηλή τιμή και πιθανώς με ελλείψεις, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις ελιάς λάδι που αντικαθίσταται με άλλα είδη λαδιών χαμηλότερη τιμή. Το τελευταίο κινδυνεύει να αποξενώσει τους καταναλωτές από το ελαιόλαδο σε αγορές που έχουν ήδη κατακτηθεί από σημαντικές προσπάθειες εξαγωγέων και υποστηρικτών της εξωστρέφειας.

Ήδη σε εθνικό {επίπεδο}, ο Ιανουάριος έκλεισε με πτώση των εξαγωγών ελαιολάδου κατά 50%. Όλοι ανυπομονούν για την επόμενη ελαιοκομική περίοδο, η οποία δεν φαίνεται ιδιαίτερα καλή και οι καιρικές συνθήκες δεν είναι καθόλου ευνοϊκές. Εάν η ελληνική παραγωγή συνεχίσει να είναι περιορισμένη και δεν αναπληρωθούν τα αποθέματα, οι εκτιμήσεις για το 2024 είναι πιθανό να είναι δυσοίωνες και πιστεύουμε ότι η ομαλοποίηση δυστυχώς θα επέλθει το 2025».