Σχόλια – Ανάλυση κειμένου
Στο στόχαστρο της Ανεξάρτητης Φορολογικής Αρχής (ΑΑΔΕ) βρίσκονται ηλεκτρονικά πορτοφόλια που βρέθηκαν στο διαδίκτυο και κρύβουν αδήλωτα έσοδα από συναλλαγές. Όπως αναφέρει το Newmoney, πρόκειται για γνωστά πορτοφόλια που υπάρχουν σε πλατφόρμες όπως eBay, Vendora κ.λπ. και χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση αποδείξεων ηλεκτρονικού εμπορίου που δεν πηγαίνουν απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό του ιδιοκτήτη της επιχείρησης. Παραμένουν εκεί για να μπορεί ο επιχειρηματίας να κάνει νέες αγορές, δημιουργώντας έτσι ένα ψηφιακό ταμείο.
Εκτιμάται ότι σε αυτά τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια διατηρούνται σημαντικοί όγκοι, οι οποίοι είναι κρυμμένοι από φυσικά καταστήματα και τραπεζικούς λογαριασμούς. Με αυτόν τον τρόπο οι «φυσικές» εισπράξεις μπορεί να φαίνονται χαμηλότερες και να δηλώσετε ζημιά ακόμη και στην Εφορία. Στην πράξη, τα χρήματα αυτά αποθηκεύονται σε ηλεκτρονικό πορτοφόλι και δεν μεταφέρονται σε τραπεζικό λογαριασμό εκτός και για όσο διάστημα επιθυμεί ο έμπορος. Επομένως, τα έσοδα μένουν κρυφά από τα μάτια της Εφορίας, η οποία σκανάρει μόνο ό,τι υπάρχει στον τραπεζικό λογαριασμό. Με αυτόν τον τρόπο χάνεται σημαντικό φορολογητέο υλικό τόσο για σκοπούς ΦΠΑ όσο και για λόγους φορολογίας εισοδήματος.
Αλλά με τα νέα ηλεκτρονικά όπλα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Εσόδων, όλα αυτά αλλάζουν. Είναι ένα αυτοματοποιημένο σύστημα ελέγχου της προσθήκης ιδιοτήτων. Το νέο σύστημα, που λειτουργεί σε πιλοτική λειτουργία, δίνει τη ικανότητα στις εποπτικές αρχές να λαμβάνουν και να επεξεργάζονται δεδομένα και πληροφορίες από διάφορες πηγές, όπως ηλεκτρονικά πορτοφόλια με διαδικασίες εξπρές. Σε αυτά θα προστεθούν δεδομένα που αποστέλλονται από πιστωτικά ιδρύματα σχετικά με το ύψος των καταθέσεων σε επενδυτικούς λογαριασμούς, πιστωτικές κάρτες, προπληρωμένες κάρτες κ.λπ.
Χάρη σε αυτό το νέο εργαλείο, είναι δυνατός ο έλεγχος όλων των περιπτώσεων αδικαιολόγητου πλουτισμού πλούτου, που αποκρύπτουν τη διάπραξη εγκλημάτων ευρείας κλίμακας φοροδιαφυγής μεγάλης κλίμακας. Ειδικότερα, τα στοιχεία που υποχρεούνται να αποστέλλουν τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην ΑΑΔΕ αφορούν:
▪ λογαριασμός πρώτης κατάθεσης όψεως,
■ λογαριασμός προθεσμιακής κατάθεσης,
■ χορηγία,
▪ επενδύσεις (όλα τα είδη χαρτοφυλακίων επενδυτικών προϊόντων και τίτλων, όπως αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα, μετοχές, τραπεζικά μπόνους, παράγωγα, repo κ.λπ.),
■ πιστωτική κάρτα,
■ ντουλάπι τράπεζας,
■ λογαριασμός πληρωμής,
■ προπληρωμένη κάρτα,
■ ηλεκτρονικό πορτοφόλι.
Στη συνέχεια, αυτές οι πληροφορίες συγκρίνονται αυτόματα με τις φορολογικές δηλώσεις υπόπτων για να καθοριστεί εάν τα περιουσιακά στοιχεία και τα έξοδα διαβίωσής τους δικαιολογούνται από το εισόδημά τους. Εάν δεν ληφθούν υπόψη, θα θεωρείται αδικαιολόγητη αύξηση των περιουσιακών στοιχείων, και το πλεόνασμα θα φορολογηθεί με συντελεστή 33%. Βασικά, χάρη στο νέο σύστημα, ο καθορισμός του αντικειμένου της φορολογίας γίνεται πολύ πιο εύκολος και ανοίγει ο δρόμος για να μπουν τέλος στα εκτεταμένα φαινόμενα φοροδιαφυγής, που εμφανίστηκαν και κατά τη διασταύρωση στοιχείων από 3,8 εκατομμύρια δηλώσεις με δηλωμένες εισόδημα κάτω από 10.000 PLN. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις, οι ψηφιακές πλατφόρμες (ελληνικές και ξένες) υποχρεούνται να διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ στοιχεία για συναλλαγές που πραγματοποιούνται από τους χρήστες τους. Οι πλατφόρμες που δεν πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις υπόκεινται, μεταξύ άλλων, σε αναστολή και πρόστιμο έως 500.000 ευρώ. Στην {περίπτωση} των Χρηστών που δεν δηλώνουν τα απαιτούμενα στοιχεία στις πλατφόρμες, ο λογαριασμός τους στην πλατφόρμα θα κλείσει και οι πληρωμές θα ανασταλούν.
Ένας από τους βασικούς στόχους του προγράμματος της ΑΑΔΕ είναι η μαζική σύγκριση δεδομένων από αυτές τις πλατφόρμες. Θα συλλέγει δηλαδή στοιχεία από ιστοσελίδες μέσω των οποίων γίνονται ηλεκτρονικές αγορές, καθώς και από ψηφιακές πλατφόρμες διανομής τροφίμων και θα τα συγκρίνει με τα αντίστοιχα στοιχεία που δήλωσαν οι επιχειρηματίες στα MyData της Δ.Ο.Υ.
Με αυτόν τον τρόπο, η ΑΑΔΕ προσπαθεί να κλείσει ανοιχτά ρυθμιστικά παράθυρα και να αντιμετωπίσει φαινόμενα φοροδιαφυγής που αναπτύσσονται επειδή ορισμένες εταιρείες δεν έχουν πάντα φυσικό κατάστημα, καθιστώντας τον έλεγχο από τις εφορίες δύσκολο έως και αδύνατο. !
Φυσικά, οι έλεγχοι δεν θα ισχύουν για διαφημίσεις πώλησης προσωπικών αντικειμένων που σχετίζονται με χόμπι. Θα επικεντρωθούν σε όσους διαχειρίζονται μια επιχειρηματίας χωρίς να εκπληρώνουν τις νομικές τους υποχρεώσεις