ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Γνωστοποιήσεις για την ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος – Πίστωση και «καμπάνες» του Stournar.



Σχόλια – Ανάλυση κειμένου

Γνωστοποιήσεις για την ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος – Πίστωση και «καμπάνες» του Stournar.
Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος θα επικεντρωθεί στις καλές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, που έχει κάνει τη χώρα διεθνές «success story», αλλά και στις αναδυόμενες προκλήσεις

8 Απριλίου 2024 – 09:00

Φωτογραφία 0 για Αποκαλύψεις για την ετήσια έκθεση TTE – Οι «καμπάνες» της Credit και του Stournar.

Την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για το 2023 παρουσίασε σήμερα Δευτέρα ο Διοικητής Γιάννης Στουρνάρας, με επίκεντρο αφενός τις καλές επιδόσεις της οικονομίας που έχουν κάνει τη χώρα διεθνές «success story» και αφετέρου. αντιμετωπίζουν τις αναδυόμενες προκλήσεις – ενδογενείς και εξωγενείς.

Ειδικότερα, ο κ. Στουρνάρας αναμένεται από την αίθουσα της 91ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων να εξετάσει, μεταξύ άλλων, τα στοιχεία που κάνουν την ελληνική οικονομία πιο ανθεκτική σε σχέσης με την υπόλοιπη Ευρώπη, έχοντας επιτύχει ρυθμό ανάπτυξης 2%. πέρυσι έναντι 0,4% στην ευρωζώνη. Η Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι τα επόμενα τρία χρόνια, το εθνικό ΑΕΠ θα φτάσει στο 2,3% το 2024, στο 2,5% το 2025 και στο 2,3% το 2026, έναντι 0,6%, 1,5% και 1,6% αντίστοιχα στην ΕΕ.

Ο πληθωρισμός, η ταχεία επιτάχυνση του οποίου είχε ως {αποτέλεσμα} την αντιστροφή της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), προκαλώντας περαιτέρω αυξήσεις στα βασικά επιτόκια, ανήλθε σε 4,2% για την Ελλάδα και 5,4% για τη ζώνη του ευρώ πέρυσι. Η τράπεζα προβλέπει για την Ελλάδα περαιτέρω αποκλιμάκωση έως το 2026, ιδίως σε 2,8% το 2024, 2,2% το 2025 και 2,1% το 2026 για την Ελλάδα και σε 2,3%, 2% και 2% αντίστοιχα στην ΕΕ. συνεδρίαση της ΕΚΤ την ερχόμενη Πέμπτη, τα στοιχεία που θα «μάρτυρες»… προσγείωση πληθωρισμού στο 2% θα «ξεκλειδώσουν» αποφάσεις για περικοπές επιτοκίων. Όπως τόνισε ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα, «είναι δυνατή η μείωση των επιτοκίων τέσσερις φορές φέτος, κάθε φορά από 25 μονάδες βάσης».

Παράλληλα, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, δεν θα πρέπει να τίθεται θέμα διατήρησης πρωτογενούς πλεονάσματος 2% του ΑΕΠ στον τομέα των δημοσίων οικονομικών σε μόνιμη βάση. Στο πλαίσιο αυτό, «βλέπει» πλεόνασμα 2,1% το 2024 από 1,4% το 2023 και 2,3% τη διετία 2025-2026 έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 1,1%, 0,9% και 0,8% στην ευρωζώνη. Όσον αφορά το χρέος, το 2023 παρέμεινε σταθερό σε ονομαστικούς όρους, αλλά σε ποσοστιαία βάση το ΑΕΠ μειώθηκε από 172,6% του ΑΕΠ το 2022 σε 161,9% το 2023 και στο τέλος του 2026 μειώθηκε στο 138,9%.

Όσον αφορά τις άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ), σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του κ. Στουρνάρα του LSE, έχουν «αγγίξει» το 2% το 2023 από 1,7% προηγουμένως (2015 – 2020), με τον δείκτη επενδύσεων προς ΑΕΠ να παραμένει σε περυσινό {επίπεδο}. 14,3% από 16,6% το 2010. «Οι επιχειρηματικές επενδύσεις επανήλθαν πλήρως στα προ του 2010 επίπεδα. Ωστόσο, ο λόγος των συνολικών επενδύσεων προς το ΑΕΠ παραμένει κάτω από το αντίστοιχο της ΕΕ (22%), κυρίως λόγω της πτώσης σε στεγαστικές επενδύσεις τα τελευταία 10 χρόνια, οι οποίες όμως ανακάμπτουν πολύ γρήγορα. Η χρηματοδότηση μέσω του RRF θα συμβάλει στην αύξηση της αναλογίας επενδύσεων προς ΑΕΠ ώστε να πλησιάσει τον μέσο όρο της ΕΕ. Η πλήρης υλοποίηση της επένδυσης του RRF και των σχετικών μεταρρυθμίσεων αναμένεται να αυξήσει το ΑΕΠ κατά 10% τα επόμενα 10 χρόνια», είπε. .

Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε εάν αυτό θα οδηγούσε σε μη βιώσιμο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, απάντησε αρνητικά, στον βαθμό που οι δραστικές μεταρρυθμίσεις αυξάνουν το {δυναμικό} παραγωγής στους τομείς των εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών, η ανταγωνιστικότητα συνεχίζει να βελτιώνεται και η επαρκής δημοσιονομική ασφάλεια του αποθεματικού είναι εξασφαλιστεί. «Σε κάθε {περίπτωση}, είναι απαραίτητη μια ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των ΑΞΕ, ειδικά σε περιόδους υψηλού ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών», πρόσθεσε. Αξίζει να προστεθεί ότι την τριετία 2024-2026 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να είναι -6,5% το 2024, -5,9% το 2025 και -5,8% το 2026 έναντι -6,4% το 2023

Τραπεζικός τομέας

Στην ομιλία του, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αναμένεται να επικεντρωθεί στην πρόοδο που σημειώθηκε στον τραπεζικό τομέα, τόσο σε {επίπεδο} κόκκινων δανείων όσο και κερδοφορίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόσφατη αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). ανά ομάδες συστήματος.

Πιο συγκεκριμένα, «αναπαράγοντας» τη σημερινή εικόνα των τραπεζών, που χαρακτηρίζεται από αυξημένη κερδοφορία, υψηλούς – πάνω από τα ελάχιστα επίπεδα που απαιτεί η εποπτεία – δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και επαρκή ρευστότητα, ο κ. Στουρνάρας θα επικεντρωθεί στις προοπτικές που ανοίγονται για τον κλάδο. με «όχημα» και RRF. Η χρήση αυτών των κεφαλαίων θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της πιστωτικής επέκτασης, περιορίζοντας τις ζημίες που θα προκύψουν από τις επερχόμενες μειώσεις των επιτοκίων.

Αντίθετα, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο πλευρό των «κόκκινων» δανείων, θα επαναλάβει το γεγονός ότι μεγάλο μέρος τους παραμένει στην οικονομία, επισημαίνοντας το νέο πλαίσιο που διέπει πλέον τις εταιρείες διαχείρισης. Οι προκλήσεις περιλαμβάνουν επίσης την ποιότητα του κεφαλαίου – το 53,6% του βασικού κεφαλαίου του CET 1 είναι επί του παρόντος οριστικό και διακανονισμένο αναβαλλόμενο φορολογικό ενεργητικό (DTC).

Προκλήσεις

Αναφερόμενος στις αναδυόμενες προκλήσεις για την ελληνική οικονομία, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος θα αναφερθεί αναλυτικά σε αυτές και συγκεκριμένα:

Ανταγωνιστικότητα: Παρά τη μείωση του σχετικού κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος και των σχετικών τιμών, που σημαίνει βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα, η διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα παραμένει χαμηλή λόγω των διαρθρωτικών δυσκαμψιών.

Συνοπτικά, πρόκειται για: καθυστερήσεις στο δικαστικό σύστημα, γραφειοκρατία, καθυστερήσεις σε βασικές υποδομές, καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του εθνικού συστήματος κτηματογράφησης και χωροταξικού σχεδιασμού, χαμηλή {συμμετοχή} γυναικών και νέων στην αγοράστρια εργασίας και, ταυτόχρονα, αναντιστοιχίες προσφερόμενες/απαιτούμενες δεξιότητες, αυξημένη στενότητα της αγοράς εργασίας, δυσμενείς δημογραφικές αλλαγές, φοροδιαφυγή, αδυναμίες του «τριγώνου της γνώσης» (κατάρτιση-έρευνας-δημιουργικότητα), ολιγοπώλια (π.χ. τρόφιμα, καύσιμα, τράπεζες, ιδιωτική νοσοκομειακή περίθαλψη).

Εξωτερικοί παράγοντες: Παγκόσμια αβεβαιότητα, γεωπολιτικοί κίνδυνοι, τάσεις στασιμότητας, επεισόδια χρηματοπιστωτικής αστάθειας, προβλήματα δημόσιου χρέους. Η διαφορά μεταξύ των επιτοκίων και των αυξανόμενων επιτοκίων (φαινόμενο χιονοστιβάδας) είναι πιθανό να διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο σε όλο τον κόσμο την επόμενη περίοδο.