Πίστη στη δημοσιονομική σταθερότητα και την υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική θα «ακτινοβολήσει» το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
Η πίστη στη δημοσιονομική σταθερότητα και την υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική θα «ακτινοβοληθεί» από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, τόσο στο πλαίσιο του αρχικού σεναρίου του Προγράμματος Σταθερότητας, που θα σταλεί στις Βρυξέλλες έως τα τέλη Απριλίου, όσο και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος έως τις 20 Σεπτεμβρίου.
Το Πρόγραμμα Σταθερότητας θα έχει τη μορφή κειμένου 5 σελίδων με βασικούς πίνακες, το οποίο θα καλύπτει τα έτη 2023-2025. Ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2025 θα είναι 2,1%. ΑΕΠ, και μέχρι το 2027 η πρόβλεψη θα είναι μέση ανάπτυξη ιδεών 2,5%.
Όλες οι προβλέψεις ανάπτυξης για την Ελλάδα το 2024
Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα αναμένεται να «αποκαλύψει» τυχόν άλλες δημοσιονομικές παρεμβάσεις σε μια τετραετία, καθώς και εναλλακτικά μακροοικονομικά σενάρια. Όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να παρουσιάσουν μεσοπρόθεσμα εκπαιδευτικά προγράμματα βασισμένα σε νέους δημοσιονομικούς κανόνες και κατευθυντήριες γραμμές που θα παράσχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε κάθε κυβέρνηση τον Ιούνιο.
Πλεονάσματα
Είναι γνωστό ότι από το 2025 και όπως είπε ο υπουργός στη Βουλή, «αν πετύχουμε υψηλότερα έσοδα από τα προβλεπόμενα μέσα στη χρονιά, δεν θα μπορούμε να τα χωρίσουμε σε παροχές».
Στο Οικονομικό Φόρουμ στους Δελφούς επεσήμανε ότι «συνδυάζουμε τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, δηλαδή τη {διατήρηση} πλεονασμάτων για δύσκολα χρόνια, με τη δική μας πολιτική βούληση να έχουμε μια σταθερή, σταθερή και υπεύθυνη δημοσιονομική οικονομία, όπως κάθε συνετή. μέλος του νοικοκυριού θα έκανε.
Ακριβώς επειδή ζούμε σε ένα ασταθές περιβάλλον, πρέπει να σώσουμε ό,τι έχει απομείνει και να το χρησιμοποιήσουμε σε δύσκολες στιγμές».
Με άλλα λόγια, τυχόν υπερπληρωμή εσόδων δεν θα ισοδυναμούν με έκτακτη ενίσχυση, αλλά θα στοχεύουν κυρίως στη μείωση του χρέους, που θα είναι η κύρια προτεραιότητα του νέου Συμφώνου Σταθερότητας.
Καθαρό κοστούς
Πολλά θα γίνουν ξεκάθαρα τον Ιούνιο, όταν η Επιτροπή θα εκδώσει οδηγίες σε όλα τα κράτη μέλη σχετικά με τα «καθαρά» όρια δαπανών. Συγκεκριμένες οδηγίες θα ισχύουν όχι μόνο για το 2025, αλλά για την τετραετία 2025-2028. Παράλληλα, οι Βρυξέλλες θα ενημερώνουν κάθε χρόνο τα κράτη μέλη ποια θα πρέπει να είναι η αύξηση του «καθαρού» πρωτογενούς κόστους. έτος . Η αύξηση θα διαφέρει από χώρα σε χώρα και θα προκύψει από έναν μαθηματικό τύπο που θα βασίζεται στις προβλέψεις της Επιτροπής για το ΑΕΠ, τον πληθωρισμό κ.λπ. Και εάν μια χώρα έχει πλεόνασμα, δεν θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει για φορολογικές ελαφρύνσεις ή εισόδημα στήριξης εάν υπερβαίνει το ετήσιο ανώτατο όριο αύξησης των δαπανών .
Ωστόσο, η απαλλαγή από τις αμυντικές δαπάνες θα χορηγηθεί σε {περίπτωση} υπέρβασης των «καθαρών» πρωτογενών ορίων δαπανών. Στη συνέχεια θα εξεταστεί εάν αυτό το πλεόνασμα οφείλεται σε αμυντικές δαπάνες.
Να σημειωθεί ότι κατά την αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους, στο βασικό σενάριο του πρόσφατου Debt Monitor, τεχνοκράτες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολόγισαν ότι για να μειωθεί το δημόσιο χρέος στο 116,4% το 2034, η χώρα θα πρέπει να επιτύχει ανάπτυξη ιδεών ποσοστό κατά μέσο όρο 0,8% και πρωτογενή πλεονάσματα κατά μέσο όρο 2,6% του ΑΕΠ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ