Σχόλια – Ανάλυση κειμένου
Οι εργασίες για το έργο του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τον εκσυγχρονισμό του «Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας» ολοκληρώθηκαν ήδη σε πρώτη ανάγνωση στην αρμόδια επιτροπή του Sejm, το οποίο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.
Η ΝΔ υποστήριξε την αρχή του νομοσχεδίου, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εκτός από το ΚΚΕ, που δήλωσε ότι θα καταψηφίσει, απείχαν από τη θέση τους στην Ολομέλεια.
Ο υπουργός Οικονομικών Κώστας Χατζηδάκης αναφέρθηκε σε 11 βασικές καινοτόμες και σημαντικές αλλαγές που συμβάλλουν στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος, στην αύξηση της διαφάνειας, στη παραγωγή σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και αρχών και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη ιδεών της ελληνικής οικονομίας.
Από την πλευρά τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης επικέντρωσαν την κριτική τους στα υπερβολικά πρόστιμα που επιβάλλονται για μικροποσά και ανθρώπινα λάθη, ενώ τόνισαν την ανάγκης για την απαραίτητη αποσαφήνιση ορισμένων διατάξεων.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, η νέα αυτή κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία θα επιφέρει 11 θεμελιώδεις αλλαγές.
Θεοχάρης: Καινοτόμος είναι η διάταξη για την αναστολή εγγραφής ΦΠΑ
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης σημείωσε ότι «Σκοπός της πράξης είναι ο εκσυγχρονισμός και ο εκσυγχρονισμός του φορολογικού κώδικα που εγκρίθηκε το 2014, ο οποίος είναι {αποτέλεσμα} στενής συνεργασίας με την ΑΑΔΕ και της 10χρονης εμπειρίας της».
«Καινοτόμος» – είπε ο κ. Θεοχάρης – «η διάταξη που εισήχθη για πρώτη φορά σχετικά με την αναστολή του ΑΦΜ», η οποία -όπως είπε- «ενισχύει το δίκτυο προστασίας από φαινόμενα λαθρεμπορίας όσο ο δράστης εκτίει την ποινή του. .”
Ως σημαντική αλλαγή πρότεινε την αυτόματη μείωση των αναλογικών οικονομικών κυρώσεων, που μπορεί να φτάσουν έως και το 50% σε {περίπτωση} ανάληψης χρέους, σημειώνοντας ότι «είναι μια διαφανής και καθαρή διαδικασία που επιτρέπει συμβιβασμούς».
Τέλος, ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι «με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι «η σύνδεσης σημείων πώλησης με ταμειακές μηχανές στην ελληνική αγοράστρια είναι επιτυχής».
«Η κυβέρνηση έδειξε όση κατανόησης μπορούσε γιατί υπήρχαν τεχνικά ζητήματα. Τώρα όμως όλα έχουν λυθεί. Το έχουμε πει από την αρχή και δεν θα κουραστούμε να το επαναλαμβάνουμε: η διασύνδεση σημείων πώλησης και ταμειακών μηχανών είναι μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την επιβολή της αγοράς, στο πλαίσιο της εναρμόνισης της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια μεταρρύθμιση που θα συνεχιστεί με κάθε κοστούς. Το γεγονός ότι σήμερα το 90% έχει συνδέσει ή έχει προγραμματίσει μια συνάντηση για σύνδεσης είναι ικανοποιητικό αλλά όχι αρκετό. Επομένως, τέλος, απευθύνω έκκληση σε όλους όσοι δεν έχουν ολοκληρώσει αυτή τη διαδικασία να βιαστούν. Όχι μόνο γιατί οι κυρώσεις για μη τήρηση των κανονισμών είναι υψηλές, αλλά και γιατί ο συνδυασμός σημείων πώλησης και ταμειακών μηχανών είναι ήδη μια νέα πραγματικότητα και μια νέα κανονικότητα στη χώρα μας», κατέληξε ο κ. Θεοχάρης.
Τι είπαν εκπρόσωποι του πρακτορείου;
Νωρίτερα, ο προϊστάμενος της Ανεξάρτητης Εφορίας, Γιώργος Πιτσιλής, μίλησε για το νομοσχέδιο που περιέχει σημαντικές αλλαγές, το οποίο αντικατοπτρίζει τη 10ετή εμπειρίας της Αρχής στην {εφαρμογή} του φορολογικού κώδικα. «Πρόκειται για ένα ποιοτικό βήμα προς την ανανέωση, τον εκσυγχρονισμό και τον εξορθολογισμό των ελέγχων αυξάνοντας την αποτελεσματικότητά τους στο πλαίσιο των έργων του Ταμείου Ανασυγκρότησης», σημείωσε.
Όπως είπε ο κ. Πιτσιλής, «κατ’ αρχήν υιοθετείται η ψηφιοποίηση της επικοινωνίας φορολογουμένων και εφοριών και δημιουργείται σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ τους».
Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Κωνσταντίνος Κόλιας, έκανε λόγο για θετικές προβλέψεις, τονίζοντας την «ανάγκης διορθωτικών αλλαγών» και κάλεσε «την επιβολή προστίμων και κυρώσεων για μη υποβολή δήλωσης σε {περίπτωση} διακοπής λειτουργίας του Ασύλληπτο σύστημα πληροφορικής». ακόμα πλήρως λειτουργικό.»
Επανέλαβε επίσης «το πάγιο αίτημα του Επιμελητηρίου να επιτραπεί η επανένωση των ληξιπρόθεσμων οφειλετών σε νέα συμφωνία με όσους έχασαν την προηγούμενη» και «η πειθαρχική επιτροπή του κλάδου να αξιολογήσει και να αποφασίσει για την επιβολή κυρώσεων και κυρώσεων σύμφωνα με το παραδείγματα άλλων επαγγελματικές βιομηχανίες».
Ο Δημήτρης Χριστοφοράκης, γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών, ζήτησε αποσαφήνιση της έννοιας και εξορθολογισμό των αλλαγών, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «οι κυρώσεις που επιβάλλονται είναι δίκαιες και άδικες και δυσανάλογες και θα θέσουν το ζήτημα της επιβίωσης των μικρών επιχειρηματίας.”
«Οι ποινές πρέπει να είναι ισορροπημένες. Ένα καλό, τολμηρό σχήμα 120 δόσεων είναι απαραίτητο», πρόσθεσε.
Ο Αντώνης Μεγκούλης, διευθυντής και νομικός σύμβουλος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, μίλησε για «θετικές ρυθμίσεις που ικανοποιούν εν μέρει τον κλάδο», τονίζοντας ότι «δεν ρυθμίζει όμως αδικαιολόγητες κυρώσεις για αμελητέα ποσά χρέους ή εκπρόθεσμες δηλώσεις» και πρόσθεσε. ότι «πρέπει να κάνουμε πιο ευέλικτη μια τολμηρή ρύθμιση και να αυξήσουμε τον αριθμό των δόσεων, που θα διασφαλίσει την επιτυχή αποπληρωμή του χρέους».
«Καλύτερη νομοθεσία» ζήτησε ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Γρηγόρης Γερακαράκος, τονίζοντας ότι «απέχει πολύ από την ανακοίνωση της κυβέρνησης για έμπρακτη στήριξη των γονέων στην άσκηση των καθηκόντων τους».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Στρατιωτικών, Αναστάσιος Τσουκαλάλης, εξέφρασε επιφυλάξεις, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται διευκρίνιση για την καταβολή αποζημιώσεων σε συγγενείς θυμάτων που δεν ήταν παντρεμένοι και έχασαν τη ζωή τους εν ώρα υπηρεσίας, αλλά επίσης να ξεκαθαρίσει ότι το ποσό αυτό δεν φορολογείται και ότι το Ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει να εξυπηρετήσει το δάνειό του μέχρι να εξοφληθεί.
Ο Παναγιώτης Παντελής, εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, τόνισε την ανάγκης παράτασης του χρόνου υποβολής φορολογικών δηλώσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πρόλογος τολμηρών ρυθμίσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τον απαραίτητο εξορθολογισμό των κυρώσεων.
Ο Νικήτας Μπέλλας, αναπληρωτής προϊστάμενος του Τμήματος Οργάνωσης, Προγραμματισμού και Μελετών του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, ήταν υποστηρικτής των αλλαγών που διασφαλίζουν όχι μόνο τα έσοδα του Ταμείου -το οποίο δεν λειτουργεί από το 2014- αλλά και το κράτος, ενώ εμποδίζουν η συσσώρευση προβλημάτων.
Η Χαρίκλεια Απαλαγάκη, εν ενεργεία γενική διευθύντρια του Συνδέσμου Ελληνικών Τραπεζών, μίλησε για τις «θετικές και σημαντικές διατάξεις του νόμου», σημειώνοντας ότι «λύνει το μεγάλο προβληματισμός των υπερχρεωμένων δανειοληπτών που βρέθηκαν στη «γκρίζα ζώνη».