ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Χάρης Δούκας: Επιστολή στον Σκυλακάκη για τα ύψη δόμησης – «Η Αθήνα δεν αντέχει»

«Η Αθήνα δεν αντέχει άλλο το τσιμέντο και τα ψηλά κτίρια», επιμένει ο δήμαρχος Αθηναίων

Την αναστολή της υπουργικής απόφασης για το ύψος των κτιρίων στην Αθήνα ζητά ο υπουργός Περιβάλλοντος Χάρης Δούκας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η Αθήνα δεν αντέχει άλλο τσιμέντο και ακόμη μεγαλύτερα ύψη δόμησης».

Ύψος κτιρίου: Ο δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης υπέβαλε δύο καταγγελίες στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Στην επιστολή του ο Χάρης Δούκας ζητά μεταξύ άλλων από τον Θοδωρή Σκυλακάκη να αναστείλει την απόφασης ώστε «να μην ολοκληρωθεί και να μην συνεχιστεί η επαίσχυντη δόμηση που ταλανίζει εδώ και χρόνια την πρωτεύουσα».

Στην επιστολή του ο Χάρης Δούκας ρωτά τον υπουργό: «Αντέξει η Αθήνα περισσότερο τσιμέντο, υψηλότερα ύψη και υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σήμερα;». Ποια είναι η κοινωνική ανάγκης που χρειάζεται η πόλη να καλύψει με περισσότερο τσιμέντο, περισσότερο ύψος και υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης;».

Ολόκληρη η επιστολή του δημάρχου Αθηναίων

«Η Αθήνα, μια ζωντανή μνήμη ιστορικών, κοινωνικών και πολιτικών αλλαγών, έχει λάβει υπόψη όλες τις ιστορικές και κοινωνικές ανάγκες των κατοίκων της σε πολεοδομικό σχεδιασμό, αλλά πάντα σε βάρος της μακροπρόθεσμης ανθεκτικότητας, της βιωσιμότητας και της ποιότητας ζωής των τους ανθρώπους που ζουν και θα το ζουν καθημερινά.

Όμως σήμερα η Αθήνα χρειάζεται οπωσδήποτε την προστασία όλων μας.

Υπάρχουν δύο θεμελιώδη ερωτήματα που καλούμαστε να απαντήσουμε όλοι μαζί:

Αντέχει η Αθήνα του σήμερα περισσότερο τσιμέντο, μεγαλύτερα ύψη και μεγαλύτερους συντελεστές κατασκευής;

Ποιες κοινωνικές ανάγκες πρέπει να ικανοποιήσει η πόλη με περισσότερο τσιμέντο, μεγαλύτερο ύψος και υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης;

Χάρη στη γνώση και την ειλικρινή ανησυχία για το μέλλον της πόλης μας, οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα είναι ξεκάθαρες.

«Η Αθήνα δεν το αντέχει»

Η Αθήνα δεν το αντέχει αυτό. Η αδιάκριτη κατασκευή χωρίς ενδελεχή εξέταση της φέρουσας ικανότητας της πόλης αποτελεί σήμα απειλής για τον επείγοντα εξορθολογισμό του πολεοδομικού σχεδιασμού και της χωροταξικής ανάπτυξης της πόλης.

Έκδοση Απόφασης Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας της 30ης Ιανουαρίου 2023 (ΑΔΑ 6ΨΝΟ4653Π8-ΚΘΜ), που προβλέπει την {εφαρμογή} αυξημένων υψών κτιρίων ΝΟΚ και όχι κατώτερων από 30 Αυγούστου 1955, η οποία ήταν σαφώς και Αναγνωρίστηκε αναμφισβήτητα από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως δεσμευτική στην Αθήνα, οδήγησε τον δήμο σε διοικητικό αδιέξοδο επειδή ο δήμος Αθηναίων υποχρεώθηκε να εφαρμόσει υπουργική απόφασης αντίθετη προς τη νομολογία, παραβιάζοντας έτσι τη συνταγματική του υποχρέωση να εκτελεί δικαστικές αποφάσεις.

Ειδικά σε μια περίοδο που ετοιμάζεται το Τοπικό Χωροταξικό της πόλης, η Αθήνα χρειάζεται τον απαιτούμενο χώρο και χρόνο για να διερευνήσει και να μελετήσει σε βάθος νέα δεδομένα για να λύσει προβλήματα στο πλαίσιο του γενικότερου ορθολογικού σχεδιασμού.

Δεν πρέπει να υπάρχει έτοιμο. Η έκδοση αντικρουόμενων οικοδομικών αδειών θα πρέπει να αποτραπεί πάση θυσία, καθώς αυτό μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες τόσο για την εύρυθμη πολεοδομία και την οικολογική λειτουργία της πόλης, όσο και για την ασφάλεια δικαίου και την εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Καλώ το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να αναλογιστεί την ιστορική του ευθύνη τόσο βραχυπρόθεσμα, με συγκεκριμένο κίνδυνο προσφυγών και νέων ακυρώσεων οικοδομικών αδειών που, βάσει της αδιαμφισβήτητης νομολογίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, θεωρούνται ότι έχουν εκδόθηκε, και μακροπρόθεσμα, με επανεξέταση των στοιχείων και αναστολή εφαρμογής της υπουργικής απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας της 30ης Ιανουαρίου 2023.

«Ας μην θυσιάσουμε την ποιότητα ζωής μας»

Τέλος, καλώ το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να διασφαλίσει ότι η χωροταξική πιστοποίηση Κατηγορίας 3, που εκδίδεται χωρίς κανέναν έλεγχο, ούτε καν τοπογραφικό διάγραμμα, ισχύει πριν από την έκδοση οικοδομικής άδειας, οδηγώντας σε ανεξέλεγκτη δόμηση.

Ας μην θυσιάσουμε τα μακροπρόθεσμα οφέλη και την ποιότητα ζωής στην ανθρώπινη πόλη για χάρη της ανεξέλεγκτης οικοδομικής ανάπτυξης. Η στιγμή είναι κρίσιμη και κάθε λάθος βήμα οδηγεί άμεσα σε μη αναστρέψιμη ζημιά στην πόλη μας».