Ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα παρουσιάζει καλύτερες επιδόσεις σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης
Ανοδικά κινήθηκαν οι δείκτες οικονομικού κλίματος και ο PMI για τη βιομηχανία το πρώτο τρίμηνο του 2024, ενώ οι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας έχουν μικτή εικόνα, όπως αναφέρει η Eurobank στο τεύχος του δελτίου 7 Days Economy, το οποίο παρουσιάζει την προοδευτικότητα των δημοσιευμένων δεικτών της οικονομικής κατάστασης και δραστηριότητα για το τρίμηνο του 2024 .
Τα αποτελέσματα είναι τα εξής: πρώτον, το οικονομικό κλίμα και οι βιομηχανικοί PMI βελτιώθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2024, δεύτερον, η βιομηχανική παραγωγή παρουσίασε ανθεκτικότητα και ο ρυθμός αύξησης της συνολικής απασχόλησης επιταχύνθηκε το δίμηνο, 3 Ιανουαρίου-24 Φεβρουαρίου, όγκος πωλήσεων λιανικής Μεγάλη πτώση στις 24-24 Ιανουαρίου, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε το δίμηνο στις 24 και 5 Ιανουαρίου, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν σημαντικά την περίοδο στις 24 Ιανουαρίου.
9ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών – Ιάκωβος Γιαννακλής (Eurobank): Από ένα απλό πιστωτικό ίδρυμα γινόμαστε {συνεργάτης} πελάτη
Σύμφωνα με το περιοδικό Focus Economics (τεύχος 24 Απριλίου), η μέση κρίση της αγοράς (consensus forecast) του πραγματικού ρυθμού ανάπτυξης στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2024 είναι 0,5% q/q. / 1,8% ετησίως από 0,2% q/q/έτος Τα στοιχεία αυτά αναμένεται να δημοσιευθούν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) στις 7 Ιουνίου 2024. Τέλος, σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές που δημοσιεύθηκε χθες, το πραγματικό ΑΕΠ στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,0% και 1,9% το 2024 και το 2025.
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) το πρώτο τρίμηνο του 2024 διαμορφώθηκε στις 106,9 μονάδες (μέσος όρος τριών μηνών, βλ. Διάγραμμα 1.1), που σημαίνει βελτίωση σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2023. δεν αναπλήρωσε τις απώλειες του προηγούμενου τριμήνου, απώλειες που προκλήθηκαν πρώτα από τις επιπτώσεις των πλημμυρών στη Θεσσαλία και στη συνέχεια από την αυξανόμενη γεωπολιτική αβεβαιότητα που σχετίζεται με τις εχθροπραξίες στη Μέση Ανατολή.
Όσον αφορά τους επιμέρους δείκτες εμπιστοσύνης που συνθέτουν τον συνολικό δείκτη, ο κλάδος της βιομηχανίας και των κατασκευών κατέγραψε τριμηνιαία άνοδο το α’ τρίμηνο του 2024 (βλ. Διάγραμμα 2), ενώ υποχώρηση κατέγραψαν οι υπηρεσίες, το καταναλωτικό εμπόριο και το λιανικό εμπόριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δείκτες εμπιστοσύνης στις κατασκευές και τις υπηρεσίες παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα. Το {αποτέλεσμα} αυτό αποτυπώνεται και στα στοιχεία των εθνικών λογαριασμών, τα οποία δείχνουν ότι οι τομείς των υπηρεσιών και των κατασκευών είναι οι κύριοι πρωταγωνιστές της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία δύο χρόνια. Αντίθετα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης καταγράφει τη μεγαλύτερη επιδείνωση σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα, γεγονός που μπορεί να εξηγηθεί εν μέρει από την επίδραση των αυξήσεων των τιμών στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Για παραδείγματα, τα τελευταία τρία χρόνια, οι τιμές στην κατηγορία των τροφίμων και των αλκοολούχων ποτών παρουσίασαν σωρευτική αύξηση 30,0% με βάση τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή και 22,0% με βάση τον Εθνικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (24 Μαρτίου έναντι Μάρτιος -21)
Τέλος, από το πρώτο τρίμηνο του 2022 έως σήμερα, περίοδος που συμπίπτει με τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, ο ελληνικός δείκτης οικονομικού κλίματος έχει καλύτερες επιδόσεις σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης, γεγονός που μεταφράζεται επίσης σε υψηλότερη αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στην Ελλάδα σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ.
Καθώς το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε, ο S&P Global Manufacturing PMI αυξήθηκε απότομα στο 55,8 το πρώτο τρίμηνο του 2024 (υψηλό οκτώ τετάρτων), από 51,0 το τέταρτο τρίμηνο του 2023, παραμένοντας πάνω από το όριο βελτίωσης-επιδείνωσης 50 μονάδων για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο. Σύμφωνα με δελτία τύπου της S&P Global, η βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας στον μεταποιητικό τομέα στην Ελλάδα βασίζεται στην αύξηση της παραγωγής, στις νέες παραγγελίες και στην απασχόληση περίπου 300 εταιρειών που συμμετέχουν στη μελέτη. Οι αλλαγές αυτές προέκυψαν από την ενίσχυση της ζήτησης από εγχώριους και ξένους πελάτες. Τα αρνητικά αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν σημαντική αύξηση του κόστους παραγωγής λόγω προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα που προκύπτουν από εντάσεις στη ναυτιλιακή λωρίδα της Ερυθράς Θάλασσας. Τέλος, όπως φαίνεται στον Δείκτη Οικονομικού Κλίματος, η ελληνική οικονομία έχει καλύτερες επιδόσεις από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και σε ό,τι αφορά τον PMI της μεταποίησης.
Θετικές προϋποθέσεις για τα αποτελέσματα της δυναμικής ανάπτυξης
Η βελτίωση των παραπάνω οικονομικών δεικτών το πρώτο τρίμηνο του 2024 αποτελεί θετική ένδειξη για τα αποτελέσματα της αναπτυξιακής δυναμικής αυτού του τριμήνου. Ως προς την πορεία των δημοσιευμένων δεικτών οικονομικής δραστηριότητας για το πρώτο τρίμηνο του 2024, έχουν ως εξής:
- Ο όγκος των λιανικών πωλήσεων κατέγραψε απότομη πτώση την περίοδο 24 Ιανουαρίου (-5,8% από 2,2% τον Δεκέμβριο-23 m/m και -8,2% από 0,0% τον Δεκέμβριο-23 m/έτος), στέλνοντας αρνητικό μήνυμα για την πορεία του η κατανάλωση αγαθών στην ιδιωτική αγοράστρια στις αρχές του έτους.
- Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 5,4% σε ετήσια βάση την 24 Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, από 5,7% το 4ο τρίμηνο του 2023, με μέση μηνιαία μεταβολή 0,7%, από 1,0% το τέταρτο τρίμηνο του 2023. Ο αντίστοιχος δείκτης στη μεταποίηση αυξήθηκε κατά 3,5% σε ετήσια βάση το δίμηνο Ιανουαρίου έως 24 Φεβρουαρίου, από 5,7% το τέταρτο τρίμηνο του 2023, με μέση μηνιαία μεταβολή – 0,1%, από 2,5% το τέταρτο τρίμηνο του 2023.
- Οι εξαγωγές και οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 11,4% (026,5 εκατ. ευρώ) και 1,1% (153,4 εκατ. ευρώ) αντίστοιχα σε δύο μήνες (βλ. πίνακα 1). Ως {αποτέλεσμα}, το έλλειμμα στις εμπορικές συναλλαγές αγαθών βαθύνθηκε κατά 18,4% (873,1 εκατ. ευρώ). Το 56,7% αυτής της επιδείνωσης ήταν στην κατηγορία των μη πλοίων και προϊόντων πετρελαίου, το 38,0% στην κατηγορία των πετρελαιοειδών και το 5,4% στην κατηγορία των πλοίων.
- Η αξίας των ταξιδιωτικών εισπράξεων σε τρέχουσες τιμές την περίοδο 24 Ιανουαρίου αυξήθηκε σημαντικά σε ετήσια βάση – κατά 27,1%. Αυτή η αλλαγή οφείλεται σε αύξηση 16,0% στα εισερχόμενα ταξίδια και 9,7% αύξηση στη μέση ταξιδιωτική δαπάνη.
- Τέλος, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης της συνολικής απασχόλησης αυξήθηκε στο 2,3% το δίμηνο έως τις 24 Ιανουαρίου από 1,2% το τέταρτο τρίμηνο του 2023.