Τρέχοντα ζητήματα
Οι δωρεάν πασχαλινές πληρωμές για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να ξεκινήσουν σε περίπου δύο εβδομάδες.
Πώς υπολογίζεται το δώρο Πάσχα;
Πρόκειται για μισθό μισού μήνα εάν καταβάλλεται εφάπαξ και μισθό 15 ημερών εάν καταβάλλεται καθημερινά.
Αν όμως η εργασιακή σχέσης του εργαζομένου με τον εργοδότη δεν διήρκεσε καθ’ όλη την προαναφερόμενη περίοδο. περιόδου, είτε λόγω οικειοθελούς αποχώρησης από την απασχόληση είτε λόγω απόλυσης, δικαιούται μέρος του Δώρου που υπολογίζεται ως εξής:
Σε {περίπτωση} εργαζομένου, ποσό που αποτελεί το 1/15 του μισού των μηνιαίων αποδοχών ή ημερήσιας αμοιβής, ανάλογα με τον συμφωνημένο τρόπο πληρωμής, για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες. Εάν κάποιος εργάζεται λιγότερο από οκτώ ημέρες, δικαιούται ένα κατάλληλο κλάσμα για δώρο Πάσχα.
Εάν ο εργαζόμενος αρρωστήσει κατά το παραπάνω διάστημα, αφαιρούνται μόνο οι ημέρες κατά τις οποίες έλαβε το επίδομα ασθενείας από την ασφαλιστική εταιρεία.
Παραδείγματα: Εάν ένας εργαζόμενος απουσίαζε από την απασχόληση του λόγω ασθένειας για 60 ημέρες και έλαβε επίδομα ασθενείας από το ασφαλιστικό του ταμείο μόνο για 40 ημέρες, μόνο 40 ημέρες για τις οποίες έλαβε επιδότηση θα αφαιρεθούν από την περίοδο απασχόλησής του και όχι 60.
Πότε καταβάλλεται το Δώρο Πάσχα;
Το δώρο του Πάσχα καταβάλλεται συνήθως τη Μεγάλη Τετάρτη, φέτος την 1η Μαΐου, αλλά οι εργοδότες μπορούν να το πληρώσουν νωρίτερα εάν το επιθυμούν.
Μπορείτε να το υπολογίσετε εδώ: https://www.kepea.gr/calc-doro-pasxa.php.
Φορές που δεν μετράνε
Δεν υπολογίζονται οι ημέρες κατά τις οποίες ο εργαζόμενος απουσίαζε από την απασχόληση του χωρίς αιτία ή λόγω άδειας άνευ αποδοχών.
Οι περίοδοι απουσίας εργαζομένων λόγω συνδικαλιστικών δραστηριοτήτων (δηλαδή συνδικαλιστική άδεια) δεν λαμβάνονται υπόψη.
Σε ό,τι αφορά την απεργία, οι δικαστικές αποφάσεις προϋποθέτουν ότι οι ημέρες της απεργίας δεν συνυπολογίζονται στη διάρκεια της εργασιακής σχέσης, διότι η αποχή του εργαζομένου από την ψήφο προκύπτει από δική του βούληση και επομένως δεν μπορεί να θεωρηθεί δικαιολογημένη απουσία. Ομοίως, το ίδιο ισχύει και για τις στάσεις εργασίας, καθώς ουσιαστικά αποτελούν και απεργία.