Εξαίρεση αποτελεί το πρακτορείο Moody’s, το οποίο δεν έχει ακόμη εκχωρήσει στη χώρα μας επενδυτική βαθμολογία
Καθώς οι αναλυτές προεξοφλούν εδώ και καιρό, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s αργά το βράδυ της Παρασκευής (μετά το κλείσιμο του χρηματιστηρίου της Wall Street) αύξησε τις προοπτικές για τα ελληνικά ομόλογα σε θετικές από σταθερές, διατηρώντας την {αξιολόγηση} αμετάβλητη στο “BBB- “. Η κίνηση φέρνει μια ακόμη βελτίωση στην {αξιολόγηση} της ελληνικής οικονομίας και το διεθνές επιμελητήριο περιγράφει στην έκθεσή του τη «συνταγή» για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2023, η Standard & Poor’s έδωσε θετικά νέα στην Ελλάδα προχωρώντας στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε “BBB-” με σταθερή προοπτική (από “BB+”). Με αυτή την κίνηση έγινε ο πρώτος από τους λεγόμενους «μεγάλους οίκους» που έδωσε στην ελληνική οικονομία τον επιθυμητό επενδυτικό βαθμό.
S&P: Ανεβάζει τις προοπτικές για την ελληνική οικονομία σε θετικές
Το διεθνές επιμελητήριο τονίζει ότι οι ελληνικές αρχές έχουν εφαρμόσει ένα ευρύ φάσμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και παλεύουν με μακροπρόθεσμα προβλήματα. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη είναι η ανάπτυξη ιδεών στη χώρα μας, η οποία ξεπέρασε τον μέσο όρο της ευρωζώνης, «τάση που αναμένουμε να συνεχιστεί» – όπως τονίζει ο οίκος αξιολόγησης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «ο πολύ υψηλός λόγος καθαρού χρέους προς Το ΑΕΠ στην Ελλάδα, που ίσχυε νωρίτερα, μειώνεται και θα πρέπει να συνεχίσει να μειώνεται».
Παρά την αδυναμία που παρουσιάζεται σε ορισμένα μακροοικονομικά στοιχεία, η οικονομική ανάπτυξη ιδεών είναι πάνω από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ και η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί.
Ταυτόχρονα, το πολύ υψηλό χρέος μειώνεται και θα συνεχίσει να μειώνεται εάν επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες για δημοσιονομική πειθαρχία και σχετικά υψηλή αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ.
Κοστούς δανείου
Ειδικότερα, το διεθνές επιμελητήριο τονίζει ότι το κοστούς εξυπηρέτησης του χρέους της ελληνικής κεντρικής κυβέρνησης παραμένει πολύ χαμηλό και θα ανέλθει περίπου στο 1,34% στο τέλος του 2023. Ωστόσο, πιθανότατα θα αρχίσει να αναπτύσσεται, σύμφωνα με την τάση στις διεθνείς αγορές. Το σταθμισμένο μέσο κοστούς του νέου δανεισμού αυξήθηκε στο 3,7% το 2023 από 1,3% το 2022. Ωστόσο, το πρόγραμμα ανταλλαγής CDTI (το οποίο αντισταθμίζει σε γενικές γραμμές την έκθεση σε αυξήσεις επιτοκίων) σε συνδυασμό με την ασυνήθιστα μεγάλη μέση διάρκεια του ελληνικού χρέους (στην αρχή 19,3 έτη) τέλος 2023) αποτελούν σημαντικούς περιορισμούς.
Θετική προοπτική
Η S&P τονίζει ότι οι θετικές προοπτικές αντανακλά την προσδοκία ότι η δημοσιονομική πειθαρχία θα συνεχίσει να συγκρατεί το χρέος, ενώ η οικονομική ανάπτυξη ιδεών θα συνεχίσει να υπερβαίνει τον μέσο όρο της ευρωζώνης.
Μάλιστα, τονίζει ότι ενδέχεται να αυξήσει την {αξιολόγηση} τους επόμενους 24 μήνες, εάν ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ συνεχίσει να μειώνεται για να τον φέρει πιο κοντά στο χρέος των χωρών με κατάλληλη {αξιολόγηση}. Οι ελληνικές αρχές θα μπορούσαν να το επιτύχουν αυτό μέσω ενός συνδυασμού οικονομικών μεταρρυθμίσεων για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, της πλήρους χρήσης του Ταμείου Ανάκαμψης και των βιώσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Διεθνείς απειλές
Ωστόσο, το Επιμελητήριο σημειώνει ότι η Ελλάδα παραμένει εκτεθειμένη σε αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία και γεωπολιτικούς κινδύνους. Αυτά περιλαμβάνουν μια πιθανή επιβράδυνση που θα μπορούσε να επηρεάσει τους σημαντικούς τομείς του τουρισμού και της ναυτιλίας, αλλά και μια ξαφνική νέα αύξηση των τιμών της ενέργειας. Αυτά τα γεγονότα ενδέχεται να επιβραδύνουν τη βελτίωση της δυναμικής του ελληνικού χρέους.
Περισσότερες συναντήσεις με τα σπίτια
Ως εκ τούτου, η επόμενη {αξιολόγηση} S&P έχει προγραμματιστεί για τις 18 Οκτωβρίου.
Η Moody’s είναι η μόνη εταιρεία που δεν της έχει εκχωρήσει ακόμη {αξιολόγηση} επενδυτικής βαθμίδας. Στα μέσα Μαρτίου, η αμερικανική τράπεζα διατήρησε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στο Ba1, μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα και τώρα στις 13 Σεπτεμβρίου ανανεώνει τη συνεργασίας της με την ελληνική οικονομία.
Ο Fitch παίρνει τη σκυτάλη από τον S&P στις 31 Μαΐου, βαθμολογώντας την Ελλάδα BBB- με θετική προοπτική.
Ακολούθησαν το Scope Ratings στις 12 Ιουλίου, το DBRS στις 6 Σεπτεμβρίου και το Fitch στις 22 Νοεμβρίου.
Η Scope Ratings θα κλείσει τον κύκλο αξιολόγησης του 2024 στις 6 Δεκεμβρίου
Ο κύκλος, που άνοιξε το καλοκαίρι του 2023
Η Ελλάδα έχει καταβάλει τεράστια προσπάθειας για να βγει από πάνω από μια δεκαετία κρίσης και έλαβε βαθμολογία επένδυσης από την Scope Ratings το καλοκαίρι του 2023 (4 Αυγούστου). Ακολούθησε μια ενημέρωση από την DBRS τον Σεπτέμβριο και η πολυαναμενόμενη ενημέρωση S&P πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο. Ο Fitch, ως το τέταρτο επιμελητήριο μεταξύ των αναγνωρισμένων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, απένειμε επενδυτική {αξιολόγηση} στα ελληνικά ομόλογα στις 2 Δεκεμβρίου.
Η Ελλάδα που έχει επενδυτική βαθμίδα είναι αυτή τη στιγμή ένας πολύ καλός επενδυτικός προορισμός γιατί τα λεγόμενα «κίνδυνος χώρας», και τα οφέλη σταδιακά εξαπλώθηκαν στην πραγματική οικονομία, αρχικά στις μεγαλύτερες εταιρείες και δευτερευόντως σε μικρότερες εταιρείες που απολαμβάνουν πλέον καλύτερες πιστωτικές συνθήκες από τις αγορές.
Τώρα ο επόμενος στόχος της κυβέρνησης θα είναι η περαιτέρω βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας, η οποία θα οδηγήσει σε περαιτέρω αποκλιμάκωση του κόστους εξωτερικής χρηματοδότησης.