ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Σκρέκας: Εντατικοί έλεγχοι στην αγορά – Έρχονται «Χριστουγεννιάτικο καλάθι» και «Πάσχα»

«Βάζουμε τάξη στην αγορά, δεν θα ανεχτούμε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές», σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης

«Οι εντατικοί έλεγχοι και η {εφαρμογή} διαρθρωτικών μέτρων για την τάξη της αγοράς συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό για την αντιμετώπιση αθέμιτων πρακτικών που διαστρεβλώνουν την κρίση των καταναλωτών», σημειώνει ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας σε ανάρτησή του στα social media σχετικά με τα σημερινά του σχόλια στον ΑΝΤ1, προσθέτοντας ότι: «Περισσότερα από Από τις αρχές του 2023 έχουν πραγματοποιηθεί 40.000 έλεγχοι και οι εταιρείες είναι πλέον πιο συμμορφωμένες με τους κανόνες του περιθωρίου κέρδους.

Σκρέκας: Έλεγχοι γίνονται και σε πρατήρια

Το επόμενο διάστημα οι πολίτες θα έχουν στα χέρια τους τον εκσυγχρονισμένο e-καταναλωτή. Σε αυτήν την πλατφόρμα, ο καταναλωτής μπορεί να δημιουργήσει τη δική του λίστα προϊόντων από το σπίτι του και να συγκρίνει τις τιμές αγοράζοντας από το σούπερ μάρκετ όπου μπορούν να αγοραστούν φθηνότερα.

Το Πάσχα τόνισα ότι «στόχος μας είναι το αρνί από το Πασχαλινό Καλάθι να πωλείται 10 ευρώ το κιλό ή και χαμηλότερα, ώστε να γεμίσει το οικογενειακό τραπέζι. Παίρνουμε όλες τις δυνατές πρωτοβουλίες για να παρέχουμε έμπρακτη στήριξης σε όλους τους συμπολίτες μας».

Αναλυτικότερα, ο Υπουργός καλεσμένος σήμερα στον ΑΝΤ1 ρωτήθηκε για τις νέες κυρώσεις που επιβάλλονται σε εταιρείες για παραπλάνηση των καταναλωτών, είπε ότι οι έλεγχοι της αγοράς και οι ποινές για τους εγκληματίες συνεχίζονται αμείωτοι, προσθέτοντας ότι οι έλεγχοι και οι ποινές απέδωσαν γιατί οι έλεγχοι δείχνουν ότι γίνονται όλο και λιγότερες παραβιάσεις

«Οι εταιρείες έχουν επιβληθεί πρόστιμα για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και παραπλανητικές εκπτώσεις. Βάζουμε τάξη στην αγορά, δεν θα γίνουν ανεκτές αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που προκαλούν σύγχυση και βλάπτουν την κρίση των καταναλωτών και τελικά τους κοστίζουν περισσότερο στις τσέπες τους. Δεν είναι εύκολο για τον καταναλωτή να παρακολουθεί τις τιμές για μεγάλο χρονικό διάστημα. Συλλέγουμε ψηφιακά χιλιάδες τιμές και τις συγκρίνουμε. Μια κοινή πρακτική είναι να αυξάνονται οι τιμές πριν από την πώληση, έτσι ώστε οι εταιρείες να μειώνουν τις τιμές μετά. Ο αριθμός των ελέγχων έχει ξεπεράσει τις 40.000 και βλέπουμε ότι η αγορά προσαρμόζεται σιγά σιγά. Πρέπει να προστατεύσουμε τον καταναλωτή», είπε μεταξύ άλλων. Ο υπουργός Ανάπτυξης.

Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στη βελτιωμένη πλατφόρμα e-katanalotis, σημειώνοντας ότι κάθε καταναλωτής μπορεί να βγάλει φωτογραφία και να γράψει παραπομπή χρησιμοποιώντας το κινητό του, να τη στείλει και η σκανδάλη θα προωθηθεί στη ΔΗΜΕΑ για έλεγχο. Τόνισε ότι μέσω της πλατφόρμας, ο καταναλωτής μπορεί να δημιουργήσει ένα καλάθι αγορών και να συγκρίνει τις τιμές μεταξύ των σούπερ μάρκετ πριν προβεί σε αγορά.

Ενεργοποιήθηκαν το «Χριστουγεννιάτικο Καλάθι» και το «Πασχαλινό Καλάθι».

Ο υπουργός αναφέρθηκε στο καλάθι των νοικοκυριών, δηλώνοντας ότι βοήθησε συνολικά την κοινωνία, υποστηρίζοντας ότι «ο πληθωρισμός του καλαθιού των νοικοκυριών ήταν χαμηλότερος από τον συνολικό πληθωρισμό, όπως φαίνεται από τη μελέτη της Επιτροπής Ανταγωνισμού».

Ανακοίνωσε επίσης ότι τις επόμενες μέρες θα δρομολογηθεί ένα «Χριστουγεννιάτικο Καλάθι» και ένα «Πάσχαλο» που θα περιλαμβάνει ένα αρνί και ένα κατσίκι.

Όπως σημείωσε ο κ. Σκρέκας, η τιμή στόχος για το αρνί στο «Πασχαλινό καλάθι» είναι να είναι 10€ και κάτω. Δεν θέλουμε να περιορίσουμε το {κέρδος} των παραγωγών, θέλουμε να περιορίσουμε το περιθώριο των μεσαζόντων, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πίεση στις αλυσίδες να διατηρήσουν τη λιανική τιμή κάτω από τα 10 ευρώ, γιατί και αυτά τα προϊόντα πρέπει να πουληθούν, διαφορετικά θα υπάρξει αποτελεί προβληματισμός για όλη την αλυσίδα παραγωγής, ξεκινώντας από τους κτηνοτρόφους και πάνω. Όλοι πρέπει να μειώσουν τα κέρδη τους για να μπορούν οι καταναλωτές να ψωνίζουν».

Απαντώντας σε κτηνοτρόφο από τη Θεσσαλία που έκανε λόγο για υψηλό κοστούς παραγωγής, ειδικά σε μια περιοχή που επλήγη βαριά από την καταστροφή, ο κ. Σκρέκας υπενθύμισε ότι γνωρίζει την κατάσταση και πρόσθεσε ότι «έχουμε πολλά προβλήματα στον πρωτογενή τομέα. Πάνω από 30.000 αιτήσεις έχουν υποβληθεί από πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους και οι υπηρεσίες εργάζονται νυχθημερόν για να αποζημιώσουν δίκαια τους πληγέντες από την κακοκαιρία στη Θεσσαλία».

Για το θέμα της ακρίβειας, ο κ. Σκρέκας είπε ότι έχουν γίνει βήματα για να αντιμετωπιστεί και ο αγώνας συνεχίζεται χωρίς κανείς να μπορεί να πει ότι επήλθε η επιθυμητή μείωση της τιμής. Ωστόσο, είπε ότι «αν δει κανείς τον πληθωρισμό των τροφίμων, ήταν 8,3% τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο έπεσε στο 5,3%, αύξηση 40%. Έχουμε προβεί σε ενέργειες που αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς, για παραδείγματα στην {περίπτωση} των προϊόντων οικιακής καθαριότητας και των βρεφικών πάνων, όπου έχουμε αποπληθωριστικές τάσεις στις τιμές. Δεν θα εφησυχάζουμε. Είδατε ότι κάναμε βήματα αυτή τη στιγμή και απέδωσε στην πορεία».

Από τις 22 Απριλίου ισχύει το «Καλάθι της Βάπτισης» και από τις 24 Απριλίου το «Πασσχαλινό».

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης, από τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 έως και τις 4 Μαΐου 2024 τίθεται σε ισχύ το «Καλάθι των Νονών» και από τις 24 Απριλίου 2024 έως τις 4 Μαΐου 2024 , το «Καλάθι Νονών» Πασχαλινό».Επιπλέον, το «Σαρακοστιανό καλάθι» ισχύει έως τις 4 Μαΐου.

Σημειωτέον ότι το «Πασχαλινό Καλάθι» αποτελεί επέκταση του «Οικιακού Καλαθιού» για να συμπεριλάβει τέσσερις νέες κατηγορίες τροφίμων ώστε να αποτελέσει μια επιπλέον αγορά για τους καταναλωτές. Το «Πασχαλινό Καλάθι» περιλαμβάνει τα ακόλουθα προϊόντα: Αρνί, Κατσίκι, Ρολό και Σοκολατένια Πασχαλινά Αυγά και συναφή προϊόντα.

Το «Καλάθι Νονών» περιλαμβάνει 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνει τη ικανότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν φθηνότερες αγορές το Πάσχα.

Ειδικότερα, το «Καλάθι της Νονάς» περιλαμβάνει τα ακόλουθα προϊόντα:

• Πασχαλινές λαμπάδες – παιχνίδια

• Πίνακας/Παζλ

• Παιχνίδια με κούκλες, κουκλόσπιτα και άλλα αξεσουάρ (απομιμήσεις)

• Παιχνίδια για παιδιά

• Συλλεκτικά ειδώλια

• Παιχνίδια κατασκευών και κατασκευών (π.χ. παιχνίδια μπλοκ)

• Οχήματα – τηλεχειριζόμενα

• Ηλεκτρονικά παιχνίδια

• Αθλητικά παιχνίδια (π.χ. μπάλες, παιδικές μπάλες μπάσκετ και γκολ)

• Μαλακό παιχνίδι

• Μουσικά παιχνίδια

• Σοκολατένια αυγά και παρόμοια προϊόντα (προαιρετικά).