Σχόλια – Ανάλυση κειμένου
Εντυπωσιακή υπεραπόδοση καταγράφηκε για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023, το οποίο κατέγραψε σχεδόν το διπλάσιο του στόχου του προϋπολογισμού [1,9% του ΑΕΠ έναντι 1,1%] Αυτό αποτελεί αναμφίβολα ένα σαφές μήνυμα προς τις αγορές ότι η δέσμευση της κυβέρνησης για δημοσιονομική πειθαρχία αποδίδει καρπούς.
Όπως επίσης τονίζεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, «το {αποτέλεσμα} αυτό αποτελεί ισχυρό μήνυμα προς τις διεθνείς αγορές ότι η ελληνική οικονομία ενισχύεται και αναπτύσσεται πέρα από τους επιδιωκόμενους στόχους, παρά τις δυσκολίες και τα έκτακτα γεγονότα που έχει αντιμετωπίσει η χώρα (φυσικές καταστροφές , διεθνείς κρίσεις, διπλές εθνικές εκλογές κ.λπ.) τον προηγούμενο χρόνο.
Ωστόσο, αυτό δεν μεταφράζεται σε χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής ή νέα μέτρα στήριξης για τα νοικοκυριά βάσει των νέων δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ που θα εγκριθούν σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Σταθερότητα
Όπως είναι ήδη γνωστό, οι νέοι κανόνες θα προβλέπουν ότι το πλεόνασμα που αποκτάται δεν θα μετατρέπεται σε παροχές, αλλά σε «μαξιλάρι» για ad hoc ανάγκες και το περιθώριο στήριξης δεν θα καθορίζεται πλέον με βάση τα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά βάση της επιτρεπόμενης αύξησης του καθαρού πρωτογενούς κόστους.
«Η λέξη κλειδί είναι η σταθερότητα. Πρέπει να διατηρήσουμε τους στόχους και να εφαρμόσουμε τους κανόνες βήμα-βήμα», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τη δημοσιονομική πολιτική, Θάνος Πετραλιάς, κατά τη διάρκεια του 9ου Οικονομικού Φόρουμ στους Δελφούς. «Ο {σχεδιασμός} δεν βασίζεται σε πρωτογενή πλεονάσματα αλλά σε συνολικές ετήσιες κρατικές δαπάνες, από τις οποίες η χώρα δεν μπορεί να αποκλίνει», υποστήριξε. Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, στο τέλος του χρόνου… θα δημιουργηθεί ταμείο και υπό προϋποθέσεις θα αποφασιστεί εάν τα προβληματικά νοικοκυριά θα λάβουν έκτακτη στήριξη.
Διπλός στόχος φέτος
Σημειώνεται ότι φέτος θα πρέπει να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ και το έλλειμμα να μειωθεί κάτω από το 1,5% του ΑΕΠ που είναι ο στόχος για χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος. Ένα συγκεκριμένο δημοσιονομικό {αποτέλεσμα} δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο σημαντικό σημείο εκκίνησης για την επίτευξη αυτού του διπλού στόχου, αλλά παραμένει υψηλός κίνδυνος σε ένα αβέβαιο περιβάλλον γεμάτο αβεβαιότητες.
Η γενίκευση της κρίσης στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να διαταράξει την πραγματοποίηση του προϋπολογισμού, καθώς θα απαιτούσε κεφάλαια για τη στήριξη των νοικοκυριών ενάντια στην απότομη άνοδο των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Το ερώτημα είναι επίσης εάν τα φορολογικά έσοδα θα συνεχίσουν να είναι κερδοφόρα. Τα πρώτα στοιχεία του προϋπολογισμού για τον Μάρτιο αποκαλύπτουν ορισμένες παρατυπίες στον τομέα των φορολογικών εσόδων, κάτι που δίνει το πρώτο μήνυμα στους χρηματοοικονομικούς λειτουργούς
Πρόγραμμα Σταθερότητας
Προς το παρόν, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ετοιμάζεται να υποβάλει στις Βρυξέλλες το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας έως το τέλος του μήνα, οι βασικοί πίνακες του οποίου θα καλύπτουν την περίοδο έως το 2025. Χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται για φέτος σε σύγκριση με το δημοσιονομικοί στόχοι, λόγω της αναιμικής ατμόσφαιρας στην ευρωζώνη, δηλαδή περίπου 2,5% για φέτος από 2,9% και το ίδιο για το 2025 έναντι πρόβλεψης ανάπτυξης 3%.
Παράλληλα, ο πληθωρισμός θα προβλέπεται στο 3% καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,1% φέτος και στο 2,3%. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα θα είναι ένα απλό λογοτεχνία 5 σελίδων που θα περιέχει μόνο ένα βασικό σενάριο, με όλα τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, ακόμη κι αν δεν έχουν τεθεί ακόμη σε ψήφιση. Οι οικονομικοί εργαζόμενοι έχουν ήδη ανακοινώσει δράσεις για το 2025 που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα σταθερότητας.
Δράσεις 2025 – Αύξηση συντάξεων κατά 2,55%
Τα περισσότερα μέτρα ύψους 400 εκατ. ευρώ αφορούν την αύξηση των συντάξεων, η οποία προβλέπεται σε νόμο που καθορίζει την ετήσια αναπροσαρμογή τους στο ήμισυ του αθροίσματος του πληθωρισμού και της ανάπτυξης. Οι αυξήσεις αναμένεται να είναι κατά μέσο όρο 2,55%.
Παράλληλα, η κατάργηση του φόρου των επιχειρήσεων για τους αυτοαπασχολούμενους με κοστούς 120 εκατ. ευρώ το 2025, καθώς και διατάξεις για την αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος (15 εκατ. ευρώ) και την αναστολή του ΦΠΑ στα νεόδμητα κτίρια ( 22 εκατ. ευρώ).
Ωστόσο, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μισή ποσοστιαία μονάδα (κοστούς 215 εκατ. ευρώ) περιλαμβάνει το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ με {εφαρμογή} το 2025 και επιπλέον μισή μονάδα το 2027, ενώ μόνιμη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κοινωνική ασφάλιση φόρος στο αγροτικό πετρέλαιο από το 2025 (κοστούς 100 εκατ. ευρώ) ανακοίνωσε η κυβέρνηση μετά την πρόσφατη κινητοποίηση των αγροτικών περιοχών.
Εάν πραγματοποιηθούν άλλες δημοσιονομικές παρεμβάσεις και εναλλακτικά μακροοικονομικά σενάρια κατά την τετραετία, αυτό θα αποκαλυφθεί το φθινόπωρο με την υποβολή στις Βρυξέλλες ενός μεσοπρόθεσμου σχεδίου, το οποίο θα βασίζεται σε νέους δημοσιονομικούς κανόνες και λεπτομερείς οδηγίες που θα παράσχει η Επιτροπή. σε κάθε κυβέρνηση τον Ιούνιο.