ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Intrakat: Επιστροφή στην κερδοφορία το 2023 – Συνολικά καλά αποτελέσματα

Αύξηση τζίρου 83% και νέο ρεκόρ ληξιπρόθεσμων οφειλών 4,9 δισ. ευρώ.

Οι επιδόσεις του ομίλου Intrakat ενισχύθηκαν σημαντικά το 2023, μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Faktor, της οποίας ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 412 εκατ. ευρώ έναντι 225 εκατ. ευρώ το 2022, σημειώνοντας αύξηση περίπου 83%. Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του 2023 που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 3 εκατ. ευρώ και τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε 16 εκατ. ευρώ και οι καθυστερήσεις πολλαπλασιάστηκαν.

ΔΕΗ: Η Intrakat κατασκευάζει φωτοβολταϊκό πάρκο στην Πτολεμαΐδα

Παράλληλα, ο Όμιλος επανήλθε δυναμικά στη λειτουργική κερδοφορία – μετά από 2 χρόνια – με το ενοποιημένο EBIDTA να αγγίζει τα επίπεδα των 16 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 3 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση. Τα ενοποιημένα μικτά κέρδη ήταν 40 εκατ. ευρώ από 18 εκατ. ευρώ το 2022, σημειώνοντας αύξηση 122%, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους ήταν 3 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 24 εκατ. ευρώ το 2022.

Παράλληλα, ο Όμιλος πέτυχε νέο ρεκόρ στο χαρτοφυλάκιο υπογεγραμμένων και συμβεβλημένων έργων, το οποίο σχεδόν τριπλασιάστηκε στα 4,9 δισ. ευρώ (από 1,3 δισ. ευρώ το 2022), εξασφαλίζοντας σημαντικές κατασκευαστικές εργασίες για το άμεσο μέλλον. Η εξαγορά της Gwiazda αύξησε τον υφιστάμενο Όμιλο Intrakat κατά 2,7 δισ. ευρώ.

Κατά το οικονομικό έτος 2023, ο Όμιλος Intrakat κατάφερε να βελτιώσει σημαντικά τόσο την κεφαλαιακή του οργάνωση όσο και τη ρευστότητά του. Ειδικότερα, τα ενοποιημένα ίδια κεφάλαια ανήλθαν σε 162 εκατ. ευρώ από 60 εκατ. ευρώ το 2022 και αυξήθηκαν κατά 168%, ενώ παράλληλα ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου μειώθηκε κατά 3,4% στα 123 εκατ. ευρώ.

Μεγάλη αύξηση στα ταμειακά αποθέματα του Ομίλου κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ, τα οποία ανήλθαν στα 125 εκατ. ευρώ έναντι 25 εκατ. ευρώ στις 31/12/2022, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι και οι ενοποιημένες καθαρές λειτουργικές ταμειακές ροές αυξήθηκαν σημαντικά, φτάνοντας τα 77 ευρώ. εκατ. ευρώ 15 εκατ. το 2022. Τα εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου αποτυπώθηκαν στην κεφαλαιοποίηση της Intrakat, η οποία στις 19 Απριλίου 2024 ανήλθε σε περίπου 815,5 εκατ. ευρώ, που σημαίνει αύξηση 210% σε σχέσης με την προηγούμενη χρήση ( 19 Απριλίου 2024).

Χτίζοντας τα Intrakata του αύριο

Με αφορμή τη έκδοση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2023, ο Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat, Αλέξανδρος Εξάρχου, δήλωσε: «Το 2023 ο Όμιλος Intrakat εδραίωσε τη θέση του ως ένας από τους κορυφαίους επιχειρηματικούς ομίλους στην Ελλάδα. Ήταν μια χρονιά που σημείωσε βελτίωση σε όλους τους χρηματοοικονομικούς μας δείκτες και διεύρυνση της εμβέλειάς μας στην αγοράστρια. Η ολοκλήρωση της εξαγοράς και ενσωμάτωσης της Actor, η οποία επιβεβαίωσε την πεποίθησή μας ότι θα βελτιώσει περαιτέρω την οικονομική μας θέση, μας δίνει το απαραίτητο μέγεθος και κλίμακα που χρειαζόμαστε να αναπτυχθούμε, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου μετά το κλείσιμο των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ορίζοντα των αρχών της επόμενης δεκαετίας.

Ο κ. Εξάρχου συνέχισε: «Επανατοποθετούμαστε στρατηγικά στη Ρουμανία, η οποία προσφέρει τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης, και διερευνούμε την αγοράστρια εκεί για να επεκτείνουμε το μέγεθός μας και να γίνουμε μεγαλύτεροι. Και σίγουρα στρεφόμαστε προς ΣΔΙΤ και παραχωρήσεις, έναν τομέα που υπόσχεται επαναλαμβανόμενα έσοδα για πολλά χρόνια, και έχουμε ήδη συμμετάσχει σε πάνω από 20 διαγωνισμούς σχετικά με αυτό. Ωστόσο, η συμφωνία που συνάπτουμε με τον Όμιλο ΔΕΗ για από κοινού υλοποίηση επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μειώνει τον επιχειρηματικό κίνδυνο στον τομέα της ασταθούς ενέργειας και ταυτόχρονα αυξάνει τις αναπτυξιακές μας προοπτικές. Αναλάβαμε τη διοίκηση της Intrakat πριν από λιγότερο από δύο χρόνια και πλέον βλέπουμε απτά αποτελέσματα από την {εφαρμογή} του στρατηγικού μας σχεδίου, που στοχεύει να ενισχύσει τον Όμιλό μας και να τον καταστήσει καταλύτη για την ανάπτυξη ιδεών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Νέα σημαντικά έργα

Το 2023, ο Όμιλος Intrakat και η Gwiazda υπέγραψαν νέες συμφωνίες έργου ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες περιλαμβάνουν:

• «Κατασκευή τερματικού αποθήκευσης αργού πετρελαίου» που ανέθεσε η ECOMAR STORAGE SOLUTIONS FZE στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην περιοχή Fujairah, προϋπολογισμού 352,2 εκατ. ευρώ.

• «Κατασκευαστικές εργασίες με προκαταρκτική ανάδοχη {συμμετοχή} (ΕΚΠ) για την ανέγερση Οικιστικού Πύργου στη Μαρίνα του Ελληνικού» ανάθεση της ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ Α.Ε., συνολικού προϋπολογισμού. 334 εκατ. ευρώ [Κοινοπραξία Bouygues Batiment International (60%) – Intrakat (40%)]

• «Έρευνας, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση βόρειου οδικού άξονα Κρήτης τμήματος Χερσονήσου – Νεάπολη με ΣΔΗΤ» για λογαριασμό της IFS ΠΑΣΙΦΑΙ Α.Ε., συνολικού προϋπολογισμού. 240,4 εκατ. ευρώ [Κοινοπραξία Τέρνα (55%) – Άκτωρ (20%) – Intrakat (25%)].

• «Μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση του οδικού άξονα νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, τμήμα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη με ΣΔΗΤ» για λογαριασμό της IFS ΠΥΛΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε., συνολικού προϋπολογισμού 204,9 εκατ. ευρώ. [Κοινοπραξία Άκτωρ (60%) – Intrakat (40%)].

• «Κατασκευή του νέου Παναθηναϊκού Σταδίου Ποδοσφαίρου στον Βοτανικό» που ανέθεσε ο Δήμος Αθηναίων, συνολικού προϋπολογισμού 97 εκατ. ευρώ. [Κοινοπραξία Άκτωρ (30%) – Μυτιληναίος (30%) – Τέρνα (40%)].

• «Κατασκευή τεχνητού φράγματος και συναφείς εργασίες κατά μήκος της Ε/Τ Μεθόρης, στην περιοχή Ψαθάδες Διδυμοτείχου έως Κορνοφωλιά Σουφλίου στην ΠΕ Έβρου» για λογαριασμό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, συνολικού προϋπολογισμού 78 εκατ. ευρώ. [Ένωση Τέρνα ΑΕ (65%) – Intrakat (35%)].

Ωστόσο, υπάρχουν πολύ σημαντικές συμβάσεις που πρέπει να υπογραφούν για δημόσια, ιδιωτικά έργα και έργα ΣΔΙΤ, όπως:

• Κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Κρήτης μαζί με ΣΔΗΤ, προϋπολογισμού 195,7 εκατ. ευρώ.

• Ίδρυση κατοικιών και εκπαιδευτικών και ερευνητικών εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε Βόλο και Λαμία, προϋπολογισμού 94 εκατ. ευρώ.

• ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ Α.Ε. – Μητροπολιτικό Πάρκο, στάδιο 1, παραλία και δημόσιοι ανοιχτοί χώροι, προϋπολογισμού 85 εκατ. ευρώ.

• ΔΕΗ – Κατασκευή δικτύου FTTH σε όλη την Επικράτεια (LOT 1) προϋπολογισμού 83,9 εκατ. ευρώ.

• Κατασκευή φράγματος Τσικνιάς Ν. Λέσβου, εγκαταστάσεις και δίκτυα επεξεργασίας νερού, προϋπολογισμού 82,6 εκατ. ευρώ.

• Παραλίμνια εγγειοβελτιωτικά έργα Αμβρακίας-Αμφιλοχίας και Βάλτου Φάση Ι στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, προϋπολογισμού 50,2 εκατ. ευρώ.

• ΔΕΗ Α.Ε.: Μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρικής και Θερμότητας υψηλής απόδοσης (ΗΤΥΑ) με φυσικό αέριο ΜΕΚ 65 MWth, προϋπολογισμού 41,2 εκατ. ευρώ.

• ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ Α.Ε. – Μελέτη νέας αθλητικής εγκατάστασης [Κοινοπραξία Intrakat (50%) – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (50%)]που αντιστοιχεί σε προϋπολογισμό 32,8 εκατ. ευρώ.