ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Ακρίβεια: Άτυπη συζήτηση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την έκκληση Μητσοτάκη για «συγγνώμη» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προθανάτια συζήτηση. Την τελευταία συζήτηση για το θέμα αυτό πυροδότησε ο τότε αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, το 2021.

Το μακρινό 2021 -Νοέμβριος για την ακρίβεια- πρέπει να αντιστρέψετε το «πολιτικό ημερολόγιο» για να βρείτε την ημέρα που το θέμα της ακεραιότητας συζητήθηκε στη Βουλή ως ενιαίο θέμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει και παρουσιάζει πρόταση προς συζήτηση σε {επίπεδο} πολιτικών αρχηγών, προκαλώντας ειρωνικά σχόλια από την κυβέρνηση, η οποία κατηγορεί την Κουμουνδούρου ότι άφησε τα δέντρα.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ απαντούν και αναφέρουν σύμφωνα με το ρεπορτάζ στο «ας αφήσουμε τα δήθεν ανέκδοτα και τα τσιτάτα για αριστερά δέντρα. Επομένως, η ακρίβεια δεν επηρεάζεται. Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να έρθει στη βουλή και να απολογηθεί για την ακρίβεια».

Νέο κύμα αυξήσεων τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Το αίτημα του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σωκράτη Φάμελλου για προημερήσια συζήτηση για την ακεραιότητα πυροδότησε άμεση ανταπόκριση από το Μέγαρο Μαξίμου, με πηγές να αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός θα απαντήσει στην επόμενη δήλωσή του στη Βουλή μετά το Πάσχα και ότι η συζήτηση για την οικονομία που προτείνει η Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα «ευχάριστο γεγονός» και ταυτόχρονα θεωρούν περίεργο να ρωτούν αυτούς που ευαγγελίζονται αριστερά δέντρα.

«Ας αποφασίσει ο Θεός» – σχολιάζει η Κουμουνδούρου.

Να σημειωθεί ότι την τελευταία συζήτηση για το θέμα αυτό πυροδότησε ο τότε αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας από την κυβέρνηση να απαντήσει στην κρίση συνάφειας και έλλειψης πολιτικής βούλησης (άρθρο 143 του τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας 2-11-2021).

Ο Σωκράτης Φάμελλος ανακοίνωσε την απόφασης να υποβάλει την αίτηση σήμερα και τόνισε: «Παρόλο που πολίτες και εταιρείες βλέπουν τις τιμές στα ράφια και στα πρατήρια να αυξάνονται συνεχώς, ο κ. Μητσοτάκης περιορίζεται σε οργανωμένες ξεναγήσεις. Αλλά οι αριθμοί το διαψεύδουν». Αναφέρει ότι το θέμα της ακρίβειας είναι το μεγαλύτερο προβληματισμός που έχουν να αντιμετωπίσουν στην καθημερινότητά τους τόσο οι πολίτες όσο και οι επιχειρήσεις. Αντίθετα, η κυβερνητική πολιτική όχι μόνο αποτυγχάνει να παράγει αποτελέσματα, αλλά προστατεύει τα υπερκέρδη των ολιγοπωλίων.

Στο χορό της οικονομίας και της ακρίβειας, δημοσκοπήσεις

Οι επερχόμενες ευρωεκλογές είναι εύστοχες γιατί οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αποτελούν το μεγαλύτερο προβληματισμός για τα ελληνικά νοικοκυριά. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνας της Metron Analysis για το Mega, μεταξύ των πιο σημαντικών ζητημάτων που οι πολίτες στις αυθόρμητες απαντήσεις τους συνεχίζουν να δίνουν προτεραιότητα σε εκείνα που σχετίζονται με την οικονομική τους κατάσταση, αυτό που αντιλαμβάνονται ως «ακρίβεια» και «εξοικονόμηση» και τα οποία συλλογικά πληρούν τις προϋποθέσεις κατά το 60% των ερωτηθέντων.

Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για συνεχή ακρίβεια πλήγματος στα νοικοκυριά, η οποία επιμένει παρά την κυβερνητική πολιτική επιδοτήσεων με τη μορφή διάφορων «καλαθιών» και «μέτρων κραυγής». Έρευνας του Consumer Retail Research Institute δείχνει πτωτική τάση στις δαπάνες, με τα ταξίδια να είναι ο πρώτος κλάδος που πλήττεται.

Σύμφωνα με τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή που δημοσίευσε η Eurostat, τον Μάρτιο η Ελλάδα κατέγραψε τον δεύτερο υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων μεταξύ των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2024 ήταν 3,4%. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat την Τετάρτη, είναι χαμηλότερος κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τον πληθωρισμό τον Μάρτιο του 2023 (5,4%), αλλά αυξήθηκε κατά 0,3 μονάδες. έως τον Φεβρουάριο του 2024, που έκλεισε στο 3,1%. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πληθωρισμός σε {επίπεδο} ευρωζώνης ήταν 2,4% τον Μάρτιο, σχεδόν τρεις φορές χαμηλότερος από ό,τι πριν από ένα χρόνο, αλλά και μία μονάδα χαμηλότερος από ό,τι στην Ελλάδα.

Το θέμα της ακρίβειας έπεσε εκτός Βουλής – Επιστρέφει η Βουλή με επιπλέον ερώτηση για τα ολιγοπώλια

Έκτοτε και σήμερα, μέτρα που έχουν κυρίως κοινωνικό χαρακτήρα, αλλά δεν επικεντρώνονται αποκλειστικά στο θέμα της ανατίμησης, έχουν προκληθεί ή συζητηθεί σε {επίπεδο} πολιτικών αρχηγών. Η συζήτηση πριν από την ημερήσια διάταξη (άρθρο 143 ΑΚ) βρίσκεται σε προοδευτικότητα από το 2021 και καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τη γεωργία, την πολιτική προστασία για την πρόληψη και {διαχείριση} δασικών πυρκαγιών και φυσικών καταστροφών, φυσικές καταστροφές στη Θεσσαλία μετά από πλημμύρες και την {παρακολούθηση} πολιτικούς αντιπάλους και δημοσιογράφους της ΕΥΠ το 2022

Η κυβέρνηση, πριν από το Sejm (άρθρο 142α του Αστικού Κώδικα), μέσω του Πρωθυπουργού, πυροδότησε συζήτηση για παρόμοιο θέμα, αλλά όχι συγκεκριμένα για το θέμα της αξιοπιστίας. Τον Ιούλιο του 2022, μετά από αίτημα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κατατέθηκαν στη Βουλή κυβερνητικές δηλώσεις για την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης.

Πηγή: στα ελληνικα